Teraz jest piątek, 3 lipca 2020, 21:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Kodek do podglądu w Adobe Premiere cs4 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 października 2009, 13:54
Posty: 32
Post Kodek do podglądu w Adobe Premiere cs4
Witam. Przeniosłem swój projekt ( caly folder ) z Windowsa 7 do Windows XP. W XP lepiej sie montuje. Kodek ktory używałem dotychczas do podglądu to Microsoft RLE z tych dostepnych z listy był chyba najlepszy. Niestety po pprzeniesieniu projektu do windows XP po wybraniu render worka area pod koniec renderowania , Adobe Premiere zamyka sie i wyswietla sie awaria programu (okinko adobe)Nie wiem co jest nie tak.

Dodam troche info o filmie ktory skladam

1280 x 720 50 FPS
Aviki które lącze na time line w premierze sa skompresowane kodekiem huffyUV 2.1.1 dlatego zeby zaoszczedzic miejsce


Jedyne kodeki ktore mam zainstalowane w systemie to K-Lite Codec Pack 5.44


Jaki kodek moge wybrac ktory był by szybszy w liczeniu i dawal lepsza jakoasc w podgladzie ??

Pozdrawiam


poniedziałek, 7 grudnia 2009, 20:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Kodek do podglądu w Adobe Premiere cs4
a dlaczego nie montujesz z natywnymi ustawieniami i kodekiem HDV ?
byloby prosciej, szybciej bez koniecznosci uzycia zew. (poza premierowych) kodekow


poniedziałek, 7 grudnia 2009, 21:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 października 2009, 13:54
Posty: 32
Post Re: Kodek do podglądu w Adobe Premiere cs4
Witam.Jestem poczatkujacy dlatego zamowilem juz ksiązke żeby nadrobic zaległości.Ale poki co
napisze wszystko od początku co i jak robie krok po kroku opisze w punktach. Może cos zle robie.
Moj montarz rozni sie montarzu wiekszosci tu na forum chyba :) Nie jest to film krecony z kamery tylko film z

Gry na PC.Ktos by mogl napisać - jeżeli sie nie znasz to nie rob!! Ale kazdy od czegos musial zaczac :)



1.Zzucanie materialu.Z gry jest mozliwosc zzucenie sekwencji w jeden sposob mianowicie do plikow TGA czyli targa. W samej grze mozna ustalac rozdzielczosc jak i ilosc zzucanych klatek na sekunde w moim przypadku to Rozdzielczosc 1680 x 1050 (natywna rozdzelczosc mojego monitora ) i 150 klatek na sekunde. Kazda klatka wazy 5.5 MB.Ok mam juz gotowe klatki w postaci plikow TGA. otwieram Virtual Dub.Otwieram pierwsza klatke( automatycznie wczyta wszystkie klatki z folderu tam gdzie zzucalem) .

2. Zmiana Rozmiaru i kadrowanie. Tez robie w Virtual dub.Zmiana rozmiaru ( z zachowaniem proporcji obrazu) do 1280 x 800 i kadrowanie .Ucinam z gory 40 pixeli z dolu 40 pixeli co da mi rozmiar 1280 x 720 format 16 :9.Tak jest dobrze.

3.Kodek jaki wybieram do polaczenia tych TGA w gotowy AVI to huffyUV 2.1.1 ( wersja 2.2 robi jakies bledy u mnie wiec pomijak go).Wedlug mnie huffyUV jest dobry pozniewaz zajmuje miej miejsca wzgledem pliku UNCOMPRESSED nie tracac przy tym na jakosci patrzac golym okiem.

4.Ok KOmpresuje tym kodekiem w gotowy plik avi gdzie dalej moge go obrabiac w Adobe Premiere cs4.

Zadales pytanie dlaczego nie daje predefiniowanych ustawien. Poniewaz w predefinniowanych ustawieniach nie ma wiekszej liczby fps niz 30.(moj film to 50) Moze zle patrze.

Moje ustawienia projektu

http://img11.imageshack.us/img11/3331/u ... ojektu.jpg

Dodam że film gotowy bedzie poblikowany w wylacznie w internecie.Kompresowany za pomoca meGui kodekiem h.264 Teraz pytanie moze cos by tu zmienic jakies sugestie porady zeby latwiej przyjemniej mi sie pracowało??

pozdrawiam


wtorek, 8 grudnia 2009, 00:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Kodek do podglądu w Adobe Premiere cs4
porad jest tysiac..... ale na poczatek dwa pytania

-material bedzie wisial do pobrania zeby obejrzec czy bedzie wrzucany na jakis serwis do ogladania online ?
-probowales zrzucac frapsem gre w tle od razu do avi ?


wtorek, 8 grudnia 2009, 11:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 października 2009, 13:54
Posty: 32
Post Re: Kodek do podglądu w Adobe Premiere cs4
Materiał będzie do pobrania w dwóch wersjach.

1.HQ - kodek h.264 - 1280 x 720 i 50 FPS
2.LQ - kodek xVid parametrow jeszcze nie ustalilem nie wiem jakie wybrac( ta wersja będzie dla słabszych kompoterow)

3.Wersja do obejżenia Online - Stream 1280 x 720 i 30 FPS.Chyba dobrze dobralem parametry ?

Tak probowalem Frapsa ale nie nadąża nad zapisem druga sprawa daje gorsza jakość obrazu względem zzucania z gry to plikow klatek TGA.

Moja konfiguracja to Core2 Duo e8400 3000 mhz (mozna podniesc do 4000 MHZ stabilnie ) 4GB ram .2 dyski lacznie 1500 GB Grafika 8800 GT dzwiek x-fi System Windows XP sp3
Pozdrawiam


środa, 9 grudnia 2009, 01:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Kodek do podglądu w Adobe Premiere cs4
przy takim konfigu wez to przeinstaluj na xp x64, ram szybciej chodzi, dyski chodza szybciej , juz na tym zyskasz

gra powinna byc zainstalowana na c:\xxxx\ a fraps ustawiony na zgrywanie na drugi dysk, jesli jeszcze nie da rady (na innym forum ludzie pisza ze daje, kwestia doboru kompresji) to wtedy twoja metoda pozostaje bez zmian

ja osobiscie robilem to troche inaczej, z komputera grajacego zdublowany na drugi port obraz wychodzil do karty montazowej na drugiej maszynie, tam sie grabowalo normalnie na system w pelnej jakosci i rozdzielczosci (full hd), potem montaz i eksport

projekt w premierze mozesz dowolnie sobie ustawic, tylko czy ktos potem jak sciagnie to obejrzy ten film w takiej rozdzielcozsci i 50 fpsach ? ja bym obral jakis standard mniej wymagajacy ale z drugiej strony nie wiem co chcesz z tej gry pokazac , co ma najwieksze znaczenie

jesli brakuje ci presetow/kodekow itp w premierze to masz trial ?
p.s. adobe dal ciala z tym trialem , 3/4 potencjalnych uzytkownikow przez to okrojone demo olewa premierea na rzecz edka i final cuta, wiwat pomyslowy marketing


środa, 9 grudnia 2009, 01:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 października 2009, 13:54
Posty: 32
Post Re: Kodek do podglądu w Adobe Premiere cs4
Dziek za wskazowki. Oj tak beda sciagać bo ogolnie duze zainteresowanie jest takimi filmami :) Karty montarzowej nie mam .Adobe Premiere mam w pelnej wersji zaktualizowana do najnowszej. W takim przypadku jaki kodek mam wybrac do podglądu ??

Tu jest przykladowy filmik
http://www.own3d.tv/watch/special,11570.html


czwartek, 10 grudnia 2009, 17:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL