Teraz jest czwartek, 24 stycznia 2019, 11:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 [APP CS4] Montaż AVCHD - konwertować czy zostawić? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post [APP CS4] Montaż AVCHD - konwertować czy zostawić?
Witam,

Przygotowuję się do montażu w Adobe Premiere Pro CS4 różnych materiałów nagranych amatorską kamerą w HD 1080i, a konkretnie w AVCHD.

Komputer na jakim będę się tym zajmować to:

Procesor Intel Xeon X3320 (odpowiednik Quada Q9300) 2.5GHz ( i OC do ~3.6GHz po zmianie chłodzenia)
Płyta Gigabyte GA-P35-DS3L
RAM DDR2 6GB: 2x2GB + 2x1GB Crucial Ballistix 1066MHz CL5 (jeżeli płyta wszystko łyknie, jeżeli nie to będzie tylko 4GB)
Karta Gigabyte GeForce GTX 260 (Core 216) 896MB (z lekkim OC)
Dyski Samsung F3 500GB + starszy Samsung 160GB (oba 7200rpm SATA2) + może jeszcze coś (zależy od funduszy)
Zasilacz Delta (Chieftec) 700W

System: Windows XP Pro SP3 32Bit (jeżeli wyjdzie plan z RAM-dyskiem) lub wersja 64Bit-owa.

Ale mam pewne wątpliwości:

Czy materiały AVCHD zostawić w takiej postaci w jakiej są i na nich operować, czy może wcześniej (lub na samym początku ale już w Premierze) skonwertować je do jakiegoś bardziej "przyjemnego" formatu (kodeku) do obróbki? Jeżeli tak to do czego, a konkretnie jakim kodekiem najlepiej, zeby nie stracić zbytnio na jakości?
Pamiętam, że dla SD najlepsze było DV AVI i nawet starsze wersje Premiere standardowo wszystko na to "przemielały". Ale jak jest w nowych wersjach i tym stosunkowo nowym standardem kompresji to już niestety nie mam pojęcia.
Czy nie ma sensu tego robić i mój sprzęt zapewni mi komfortową pracę na tych skompresowanych materiałach AVCHD?

Poza tym, czy będę mógł wykorzystać potencjał karty graficznej do takiej pracy? Domyślam się, że tak, ale w oprogramowaniu pod montaż zatrzymałem się na Premiere Pro 2 (wersja przed CS1), a materiałów w HD też wcześniej nie montowałem (zawsze było tylko SD PAL, do którego starczył jednordzeniowy Athlon 64).

Podczas odtwarzania takich surowych materiałów AVCHD na kodekach CoreAVC mogę wykorzystywać do tego GPU i dzięki temu zużycie CPU spada z ok 35% do ok 10% (średnio). Czy w Adobe będę mógł sobie podzielić zadania tak, żeby GPU zawsze dekodował materiał a CPU w tym samym czasie go renderował?

Wiem, że ważne są dyski i najlepiej mieć ich jak najwięcej i połączonych w RAID, ale na to niestety nie mam kasy, a sprzęt i tak kupiłem "po taniości" i miał służyć głównie do gier, ale znalazła się robota przy montażu, którym też się trochę zajmuję. Jednak będę też testować rozwiązanie RAM-dysków, więc może nie będzie tak źle. (jeżeli w ogóle w Premiere to będzie miało sens)

Proszę o jakieś sugestie i rozwianie moich wątpliwości, żebym jak najlepiej mógł się przygotować do tego zadania. :)

Pozdrawiam,
Kefas


czwartek, 11 marca 2010, 06:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1656
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: [APP CS4] Montaż AVCHD - konwertować czy zostawić?
Poecam Blackmagic Intensity Pro:
http://www.blackmagic-design.com/products/intensity/

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 11 marca 2010, 09:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: [APP CS4] Montaż AVCHD - konwertować czy zostawić?
zainstaluj xp x64 , w 32 bitowa wersje sie nie baw, postaraj sie wsadzic 8 giga ramu bez kombinacji 2+2 + 1+1 i zrob test, w premierze masz presety do avchd, wrzuc bezposrednio pare kawalkow do premiera i zobacz jak sie montuja, bedzie dobrze to nie kombinuj, bedzie zle to masz mocna grafike i mozesz uzyc dwa programy do konwersji ktore korzystaja z CUDA - badaboom i tmpegencoder, obydwa jakies smieszne pieniadze kosztuja, badaboom robi mp4 , ktory sie bardzo ladnie edytuje w premierze a tmpeg ma obsluge wszystkich popularnych formatow to trzeba sprawdzic do jakiego poleci najszybciej


czwartek, 11 marca 2010, 10:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: [APP CS4] Montaż AVCHD - konwertować czy zostawić?
Dzięki za odpowiedzi, ale chyba nie za bardzo mnie zrozumieliście.
Postaram się to wyjaśnić jeszcze raz.

Nie mam niestety możliwości dokupienia już więcej sprzętu (poza dyskiem, który może dostanę za darmo), więc będę montować na tym co wypisałem. I tak wydałem na to ostatnio wszystkie oszczędności, a i tak wyszło dużo taniej niż ze sklepu, bo kupowałem "po taniości" (Allegro, znajomi, itp).
Z pamięcią RAM też nie wiem czy to wyjdzie, ale więcej niż 6GB na pewno nie będę mieć. Na systemie 32Bitowym niewykorzystany RAM można wykorzystać dzięki RAM-dyskom, więc z tym nie powinno być problemu (na takim RAM-dysku można zapisywać wszystko co się chce, a najlepiej się sprawdza pamięć wirtualna - plik wymiany), a jeżeli jednak będzie z tym problem w APP CS4 to wtedy zainstaluję 64Bitową wersję systemu, ale to ostateczność, bo też jakoś będę musiał "zdobyć" licencję, a jak na razie posiadam tylko XP 32Bit w wersji BOX.
Nie mam też możliwości pracy na innym komercyjnym oprogramowaniu niż Adobe Premiere Pro CS4, który niedługo będę mieć (zresztą też "zasponsorowany" specjalnie do tej pracy).
Do kodowania rożnego rodzaju materiałów używam darmowego MediaCoder (lub mencoder pod Linuksem), więc jeżeli już coś bym robił, czego APP nie dałby rady przekodować to w tym programie.

Chodziło mi raczej o to, żeby ktoś obeznany w temacie Premiere CS4 + AVCHD i pracujący na mniej-więcej podobnej maszynie podpowiedział mi czy będę mógł spokojnie montować to w takiej postaci w jakiej skopiuję materiał sobie z karty pamięci wyjętej z kamery czy wszystko wcześniej trzeba (zaleca się) przekodować, lub czy może Premiere to zrobi za mnie, tak jak to miało miejsce w starszych jego wersjach i obróbce materiałów SD PAL (zawsze wtedy była automatyczna konwersja do AVI DV ze strony Premiera).

No i jak konkretnie będę mógł wykorzystać kartę graficzną, ale właśnie w Adobe Premiere Pro CS4? Czy tak jak napisałem wcześniej, że GPU dekoduje materiał a CPU go renderuje już w tym samym czasie, czy jakoś inaczej to wygląda, czy w ogóle raczej GPU się tutaj nie przyda?
To, że w innym oprogramowaniu do kodowania można wykorzystać moc GPU to już wiem, ale chodzi mi konkretnie o Premiere CS4 i tylko to.

Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to proszę o wyjaśnienie, w miarę możliwości.
Niestety jestem w takiej sytuacji, że Premiera dostanę razem ze wszystkimi materiałami na dysku i chciałbym już wtedy od razu zacząć montować, bo czasu nie będzie zbyt wiele.

Pozdrawiam,
Kefas


czwartek, 11 marca 2010, 17:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: [APP CS4] Montaż AVCHD - konwertować czy zostawić?
nikt Ci tak z glowy nie odpowie w 100%, zawsze jest margines bledu a twoj konfig nie jest standardowy
jesli optymistycznie zalozymy ze taki o/c nic nie powali, ze pamiec w takiej konfiguracji bedzie dzialac to jest szansa na montaz avchd , nawet jesli podglad bedzie przycinal od czasu do czasu, jak bedziesz robil konwersje materialu po prostu stracisz kupe czasu, ale oczywiscie media encoder adoba ktory jest w pakiecie wygeneruje ci mpg2 albo mp4 ktory spokojnie ebdziesz mogl montowac
daj spokoj z ramdyskami bo to nie zadziala a juz na pewno nie tak jak sobie to wyobrazasz, karta graficzna nie da ci w montazu wiele bo zakladasz uzywanie golego premierea , czyli pozostaje jej uzycie do konwersji z softem ktory opisalem ale tego nie biezesz pod uwage
zainstaluj system 64-bitowy jesli konfiguracja 6giga wypali, jesli nie to instaluj na tym co masz zeby kasy nie wydawac, albo poszukaj na ebay.com updatu do win 7 x64 ultimate, kosztuje kolo 90-119 usd

napisz jeszcze jaki material masz oddac, bo to tez jest wazne, czy warto meczyc montaz avchd czy od razu robic konwersje


czwartek, 11 marca 2010, 17:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: [APP CS4] Montaż AVCHD - konwertować czy zostawić?
Dzięki za wyjaśnienie.

Materiał wynikowy muszę oddać w SD (DVD-Video) i w HD (tutaj mi jeszcze ktoś dokładnie powie jaki kodek i format), czyli chyba sensowniej będzie zostawić to i montować na AVCHD.

Czemu RAM-dysk nie zadziała? Teoretycznie powinien, bo gdy fizyczna pamięć się kończy to system/soft zaczynaj jeździć po dyskach zapisując dane w pamięci wirtualnej (i tracąc bardzo na wydajności), ale w momencie gdy ta pamięć będzie na RAM-dysku, który w systemie będzie widnieć jako zwykł dysk fizyczny (i na nim plik wymiany systemu) to nie powinno być problemu z jego wykorzystaniem.
Można też ustawić katalogi cache Premiera na ten RAM-dysk tylko wtedy przed wyłączeniem komputera trzeba by robić backup na zwykły dysk, a potem ponownie to ładować na RAM-dysk, co nie będzie zbyt wygodne i pewnie szybko się skończy na nim miejsce.

Jeżeli karty graficznej nie wykorzystam tak jak bym chciał to trudno - ona była kupiona z myślą o nowych grach i spisuje się w nich wyśmienicie. :)


czwartek, 11 marca 2010, 18:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: [APP CS4] Montaż AVCHD - konwertować czy zostawić?
"Materiał wynikowy muszę oddać w SD (DVD-Video) i w HD (tutaj mi jeszcze ktoś dokładnie powie jaki kodek i format), czyli chyba sensowniej będzie zostawić to i montować na AVCHD"

niekoniecznie, export a avchd trwa tragicznie dlugo, przykladowo Star polecil ci karte blackmagica ktora ma wlasny kodek i z niej export godziny materialu trwalby do blue ray 3 godziny a to samo z projektu avchd 5-7 godzin
(przykladowo, test robilem na innym konfigu)
dlatego rozwaz wykorzystanie swojej grafiki z tymi dwoma programami (badaboom i tmpeg express) bo konwersja do mp4 sie oplaci i pod katem samego montazu , bezie plynniej i szybciej i pod katem exportu pozniejszego, zje to mniej czasu

ale jak dostaniesz sotf to sprawdz , moze bedzie smigac i z avchd


czwartek, 11 marca 2010, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: [APP CS4] Montaż AVCHD - konwertować czy zostawić?
OK, dzięki, wezmę po uwagę Twoje sugestie.

Poczytałem trochę o tym oprogramowaniu i z różnych testów wynika, że przy szybkim procesorze 4-rdzeniowym taki Open Source'owy MediaCoder korzystający z CPU jest niewiele słabszy od komercyjnego Badaboom'a Nvidii, korzystającego z sporo szybszego GPU. Więc wychodzi na to, że kluczem jest po prostu optymalizacja, ale oczywiście wszystko zależy od kodeków/formatów wejściowych i wyjściowych i samego materiału.

W takim razie postaram się przetestować jak najwięcej rozwiązań, o wynikach oczywiście poinformuję też tutaj.

Najważniejsze, że mam już jakiś punkt zaczepienia i nie będę robić wszystkiego w ciemno.
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam,
Kefas


piątek, 12 marca 2010, 04:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: [APP CS4] Montaż AVCHD - konwertować czy zostawić?
jak nie zapomnisz to napisz porownanie bo to zawsze sie potem komus przyda


piątek, 12 marca 2010, 10:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: [APP CS4] Montaż AVCHD - konwertować czy zostawić?
Jasne, właśnie mam taki pomysł, żeby już po robocie sporządzić jakieś konkretne porównania, wyniki moich testów, itp.


piątek, 12 marca 2010, 22:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL