Teraz jest wtorek, 22 stycznia 2019, 19:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5) 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 maja 2010, 18:01
Posty: 6
Post Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
Mam teraz taki problem. Capturing stale po 20 minutach i 36 sekundach zawiesza się, tzn. w okienku capturingowym (F5) obraz zastyga na jakieś klatce i przestaje zapisywać na macierz. Już przeinstalowałem całego Windowsa XP, wszystkie stery, Adoba i ciągle to samo. Przed formatem robiło mi się to gdzieś po ok 55 minutach. Na początku po formacie też w miarę pracowało, ale jeden projekt skompresowałem media encoderem i teraz mam ten zakichany ogranicznik 20 minutowy.
Mam wrażenie, że to jakaś ukryta opcja ustawiająca limit czasu capturingu, która mi się samoistnie włączyła.
Proszę o pomoc bo już normalnie dostaje furii. Przez ten przestój praca mi się nawarstwia.


piątek, 25 czerwca 2010, 22:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
a moze masz ustawiony abort on drop frame ?


sobota, 26 czerwca 2010, 11:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
a dlaczego robisz capturing przez HDMI? konwertujesz w ten sposób jakiś materiał czy coś?

_________________
Obrazek


sobota, 26 czerwca 2010, 12:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 maja 2010, 18:01
Posty: 6
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
Długo nie odpisywałem, ale temat wciąż jest aktualny.
Oczywiście nie mam zaznaczonej opcji "Abort capture on dropped frames".
Ostatnio odkryłem, że te przerwy w capturingu są ściśle związane z miejscem na dysku, a raczej strukturą zapisu.
Na samym początku, gdy mam sformatowaną macierz, po instalacji świeżego Windowsa, capturing idzie bez żadnych problemów. Jednak gdy kończę „łapać” pierwszy materiał, muszę kliknąć stop. W tym momencie program "wyucza" się, po ilu GB nagranego na dysk materiału zrobić freeza - stopa - przerwę, (nie wiem jak to nazwać).
Ja sobie tak organizuję pracę, że po capturingu materiału źródłowego wykonuję wszelkie prace montażowe, wypalam płytkę i na końcu wszystko kasuję tak, aby zwolnić miejsce na kolejną robotę.
Przy łapaniu kolejnego materiału, gdy plik capturingowy osiągnie dokładnie tą samą objętość, co poprzedni (wcześniej wykasowany) jest 90% prawdopodobieństwo, że się samoistnie zatrzyma. Takie zatrzymanie całkowicie dezorganizuje moją pracę.
Formatowanie macierzy z poziomu Windows niewiele poprawia w tej kwestii. Jednakże jak instaluję świeżego Windowsa, to demontuję i zakładam na nowo macierz (w specjalnym raid-biosie płyty głównej Gigabyte) i to już pomaga.
Jestem przekonany, że gdybym miał taki programik do permanentnego kasowania dysku, który z poziomu Windows zapisałby wskazane partycje samymi jedynkami to efekt byłby równie skuteczny.
Stąd mam pytanie do innych użytkowników karty Intesity, czy też występuje opisany problem? Może ktoś się z czymś takim spotkał? Co radzicie?
Zamieszczam screena z opcjami „Media” może mam tutaj coś ustawione, co wywołuje tą dziwną przypadłość?


Załączniki:
media.JPG
media.JPG [ 43.49 | Przeglądane 189 razy ]
niedziela, 10 października 2010, 19:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
Spróbuj przechwycić aplikacją Media Express 2.x.x bez udziału Adobe. Być może program wprowadza jakieś ograniczenia???


niedziela, 10 października 2010, 21:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
pierwsze z nich to ladowanie smieci w system, co jest na screenie pokazane


niedziela, 10 października 2010, 23:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
W jakim formacie przechwytujesz? Może plik osiąga jakąś wielkość, która jest ograniczona albo formatem macierzy, albo strukturą kontenera AVI.
Spróbuj inny format.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


poniedziałek, 11 października 2010, 12:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 maja 2010, 18:01
Posty: 6
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
@MKmagic Jak by było tak jak piszesz, to nigdy nie udałoby mi się zapisać na macierzy pliku większego niż pewna określona wartość gigabajtów. U mnie problem polega na tym, że występuje to losowo, co bardzo utrudnia identyfikację przyczyny. Nadal twierdzę, że ma to związek ze strukturą zapisu danych na dysk. Mam wrażenie, że jest to zjawisko podobne do zwykłej fragmentacji dysku. Formatowanie w tym przypadku nie przynosi rezultatu. Pomaga dopiero ponowne założenie macierzy. Jeszcze pokombinuję ze zdejmowaniem samych partycji bez ruszania struktury macierzy.
Obecnie posłuchałem rady panajacka i przerzuciłem się na Blackmagic Media Express 2.2.1 i problem ustąpił. Okazuje się jednak, że nawet i ten program przy capturingu wykazuje podobne objawy jak Adoba Premiere. I też jest to związane z czymś w rodzaju fragmentacji macierzy. W tym przypadku, w pewnym momencie macierz nagle dostaje zadyszki i przez 2 do 5 sekund nie zapisuje wszystkich ramek obrazu (większość gubi), po czym po chwili wszystko wraca do normy. Ale niestety, po takiej zadyszce macierzy, od miejsca gdzie ona nastąpiła dźwięk spóźnia się za obrazem o jakieś 2, 3 sekundy i to już do samego końca łapanego materiału. Jednak w przypadku Express-a występuje dużo rzadziej i jest bardziej przewidywalne: Wiem, że fragmentacja została spowodowana przez pliki Premiere-a "Media Cache", które jak widać na obrazku z poprzedniego mojego posta mam zapisywane na macierzy, na partycji "H". Mam też na macierzy partycję "I" i tam problem ten nie występuje wcale. Następnym razem macierz podzielę sobie na 3 partycje. Jedna, malutka na pliki "Media Cache" i dwie wielkie na łapanie materiału źródłowego.
Wówczas problem zostanie przynajmniej doraźnie rozwiązany. Tyle na razie w temacie.


sobota, 4 grudnia 2010, 03:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
jaki jest sens robienia macierzy/raida i dzielenia tego na partycje na ktore rownolegle sa pliki nagrywane ?
na macierz nagrywaj material video a reszte plikow laduj na dyski poza macierza

mapisz jaki format uzywasz, z czego to sa materialy i do czego maja byc docelowo uzyte bo... "ja tu widze niezly burdel siostro"


sobota, 4 grudnia 2010, 03:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 maja 2010, 18:01
Posty: 6
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
Obraz jaki łapię to 1080i 50Hz jako nieskompresowane AVI. Godzina takiego materiału waży 400GB. Co tu więcej pisać?
Degenerado - nie do końca zgodzę się z tobą, żeby pliki Premiere-a "Media Cache" przechowywać na zwykłym dysku. Okazuje się, że ważą one też dużo i aby ogólnie przyspieszyć pracę na komputerze opłaca mi się je również ładować na macierz.


sobota, 4 grudnia 2010, 14:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
jak to nieskompresowane avi ? czy moze raczej skompresowane ale bezstratnie ? przeciez przy 1080i nieskompresowany avik wymagalby jakiegos chorego transferu z maciezy i przy bezstratnych kompresjach jakos nie widze sensu uzywania takiego formatu

najlepsze wyjscie to by bylo druga maciez czy raid na "dodatki"

wrzuc screenshot z tej maciezy z programu blackmagic testujacego szybkosc dyskow


sobota, 4 grudnia 2010, 15:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 maja 2010, 18:01
Posty: 6
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
Proszę bardzo. Akurat miałem w archiwum stary screen, ale jest jak najbardziej aktualny (pozmieniały się tylko litery partycji). Nie do końca rozumiem twojego wywodu o kontenerze AVI. Ja mam ustawione w Media Express-ie parametr format pliku: AVI 8-bit YUV. Według Blackmagic-a jest to nieskompresowane AVI.


Załączniki:
test macierzy.JPG
test macierzy.JPG [ 45.98 | Przeglądane 125 razy ]


Ostatnio edytowano niedziela, 5 grudnia 2010, 00:02 przez znaj, łącznie edytowano 1 raz
sobota, 4 grudnia 2010, 19:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
Degenerado-ile waży u ciebie godzina materiału z 8 bit kodekiem blackmagic?

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


sobota, 4 grudnia 2010, 21:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
ktorym konkretnie ?


sobota, 4 grudnia 2010, 22:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Intensity Pro coś stale przerywa mi capturing po HDMI (F5)
nie mam karty black magic tylko kodeki-jest kodek avi 8 bitów-rozdzielczość 1920/1080
robię sobie testy-zastanawiam który kodek lepszy- czy black czy mjpg Picvideo

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


sobota, 4 grudnia 2010, 22:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL