Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 05:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 lipca 2010, 19:03
Posty: 7
Post CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
Witam!
Od kilku miesięcy posiadam kamerę Canon HFS100, i ja dotąd nic jeszcze nie zmontowałem bez kombinowania(ręczna zmiana formatu z AVCHD na AVI). Problem jest następujący:
Premiere CS4 nie odtwarza płynnie plików AVCHD po wrzuceniu ich do listwy czasowej. Pliki są nagrane w formacie 1080p 25kl/s. Odtwarza je natomiast bez problemu poza listwą czasową(source). +
Dlaczego tak się dzieje??
Co ciekawe dźwięk leci płynnie ! Wygląda to ta jakby komp nie wyrabiał się z dekodowaniem obrazu!
Aha używane pliki AVCHD znajdują się na dysku twardym.

moj sprzęt to Core duo 2,13, 6GB RAM, Gforce7600

Z góry dzięki za pomoc!


poniedziałek, 5 lipca 2010, 19:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
kup sobie za 650-750 zl karte blackmagic intensity pro - wciagasz z tego canona material po hdmi i montujesz w kodeku karty w podgladem full hd i rt, konfig masz cieniutki jak na montaz surowych plikow avchd


poniedziałek, 5 lipca 2010, 21:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 lipca 2010, 19:03
Posty: 7
Post Re: CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
Ciekawe jest jednak to, że podczas odtwarzania( w innych programach np. windowsmediaplayer, aftereffects((normalnie działa wszystko)), lub odtwarzania jako source -w premierze ) fajnie odtwarza, nie wiesza klatek.

Degenerado napisał(a):
kup sobie za 650-750 zl karte blackmagic intensity pro - wciagasz z tego canona material po hdmi i montujesz w kodeku karty w podgladem full hd i rt, konfig masz cieniutki jak na montaz surowych plikow avchd

Rozumiem, że to zgrywanie z kam to realtime? Słabo mi sie to widzi..
Ale dzięki za odp. Ale czy to napewno kwestia wymiany sprzętu i zmiany trybu importowania ?
Może nie mam jakiś kodeków albo poprawki do premiera. może to cośjednak ma softwarowe przyczyny.. zapomnialem dodać że mam win7 64 oryginalny


poniedziałek, 5 lipca 2010, 22:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 lipca 2010, 19:03
Posty: 7
Post Re: CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
Degenerado napisał(a):
kup sobie za 650-750 zl karte blackmagic intensity pro -

z tego co widze to nie ma ona w parametrach wsparcia dla 1080p :(


poniedziałek, 5 lipca 2010, 22:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
ale moze mieć wsparcie dla "PsF" czyli "progressive segmented frame" - przesyłanie progresywnego obrazu w strumieniu z przeplotem - i jest to bezstratne alboowiem po przechwycie można interpretowac materiał wgrany z przeplotem jako progresywny o ile program sam te nie wykryje ;)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 5 lipca 2010, 22:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 lipca 2010, 19:03
Posty: 7
Post Re: CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
Croolick napisał(a):
ale moze mieć wsparcie dla "PsF" czyli "progressive segmented frame" - przesyłanie progresywnego obrazu w strumieniu z przeplotem - i jest to bezstratne alboowiem po przechwycie można interpretowac materiał wgrany z przeplotem jako progresywny o ile program sam te nie wykryje ;)


czyli można przyjąć, że ma przeplot? że docelowo będę mieć filmik z progresywną klatką?


poniedziałek, 5 lipca 2010, 22:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
no to jest w pewnym sensie oszustwo - wilk w przebraniu owcy - tylko że kamera musi miec taką opcje na wyjsciu, chyba ze zamiast karty zrobisz transkodowanie offline do mniej wymagającego formatu np. PhotoJPEG ew. płatne rozwiązanie - Cineform - ten ostatni moze tez podnieść rozdzielczość chrominancji z 4:2:0 do 4:2:2 co by sie przydało przy korekcji kolorów/compositingu

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 5 lipca 2010, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
tu masz szerszy opis jak to działa (PsF)
http://en.wikipedia.org/wiki/Progressiv ... nted_frame

na dole jest też info, że jakieś modele Canona AVCHD to obsługują

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 5 lipca 2010, 22:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
obraz z tego canona 1080p to porazka, nie zakladam wogole takiego filmowania ta kamera, chyba ze chcesz ogladac kwiatek rozwijajacy paczek, albo marta nature


poniedziałek, 5 lipca 2010, 22:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 lipca 2010, 19:03
Posty: 7
Post Re: CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
Kamera HFS100 zapisuje pliki na karcie SD. Nie wydaje mi sie żeby projektanci zmuszali użytkownika do importowania realtime..
Potrzebne jest rozwiązanie softwarowe! U mnie to jakiś blachy problem jest prawdopodobnie! Za chwilę sprawdzę czy to samo dzieje się w trybie 50i. nagrałem filmik właśnie. W ogóle dzięki za odpowiedzi, przypuszczam że wielu użytkowników ma podobny problem...


poniedziałek, 5 lipca 2010, 23:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 lipca 2010, 19:03
Posty: 7
Post Re: CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
HAHA sprawdziłem 1080x1920 50i . . . odtwarza mi w premierze!!!
czyli co, nie warto dalej drążyć, bo 1080p i tak jest słaby na HFS100 w porównaniu do 1080i(50kl/s)?


poniedziałek, 5 lipca 2010, 23:41
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 lipca 2010, 19:03
Posty: 7
Post Re: CS4 / AVCHD - problem z odtwarzaniem
papugajew1 napisał(a):
HAHA sprawdziłem 1080x1920 50i . . . odtwarza mi w premierze!!!

no tak okazuje sie że jak założylem projekt 1080 50i to wszystko w nim działa nawet 25p hmmm..

dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam


poniedziałek, 5 lipca 2010, 23:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL