Teraz jest wtorek, 22 stycznia 2019, 02:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Błąd cięcia scen w premiere cs5 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Błąd cięcia scen w premiere cs5
Hejka,

nie wiem czy to tylko u mnie, ale zrzuciłem film w trybie automatycznego cięcia scen HDV poprzez premiere cs5. Zrzut to dobre 5h materiału i niestety dopiero teraz spostrzegłem, że cięcia są opóźnione o dobrą sekundę względem faktycznego miejsca cięcia. Oznacza to mniej więcej tyle, że w momencie gdzie powinien się kończyć klip ja mam jeszcze sekundę klipu z następnego ujęcia i tak na wszysttkich 5 godzinach. W sumie nie jest to aż tak wielki problem, bo można go wyeliminować podczas składu filmu, no ale nie po to tyle się płaci za oprogramowanie, aby waliło takie błędy.

Czy ktoś się z tym spotkał?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


czwartek, 26 sierpnia 2010, 14:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Błąd cięcia scen w premiere cs5
a przy nagrywaniu nie byl czasem uzywany szybki start/stop ?


czwartek, 26 sierpnia 2010, 15:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Błąd cięcia scen w premiere cs5
Degenerado napisał(a):
a przy nagrywaniu nie byl czasem uzywany szybki start/stop ?


Co rozumiesz pod pojęciem szybki start/stop?

Normalnie kręcone, na końcu sceny stop, na początku sceny start itd. :)

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


czwartek, 26 sierpnia 2010, 15:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 403
Post Re: Błąd cięcia scen w premiere cs5
A z czego zrzucałeś aż 5h kaseta DVmini ma jedną godz.

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


czwartek, 26 sierpnia 2010, 16:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Błąd cięcia scen w premiere cs5
S_tach napisał(a):
A z czego zrzucałeś aż 5h kaseta DVmini ma jedną godz.


No oczywiście że 5 kasetek :) a zrzut poprzez kamerę sony z1

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


czwartek, 26 sierpnia 2010, 16:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Błąd cięcia scen w premiere cs5
Pewnie masz tak ustawioną opcję zakładki. A na początku klipu też dodaje?


czwartek, 26 sierpnia 2010, 16:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Błąd cięcia scen w premiere cs5
panjacek napisał(a):
Pewnie masz tak ustawioną opcję zakładki. A na początku klipu też dodaje?


No właśnie w sumie nie dokłada, ale scena na początku jest wraz z tym co jest na końcu poprzedniej sceny.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


czwartek, 26 sierpnia 2010, 16:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Błąd cięcia scen w premiere cs5
kamery sony , maja taka opcje ze klikasz start i od razu nagrywa , normalnie (zwykly tryb) trzeba odczekac od sekundy do kilku sekund zanim material zacznie sie rejestrowac, niestety uzywanie tego powoduje asynchrony i efekty podobne do tego co napisales , co smieszniejsze nie ma reguly co jak i kiedy, ostatnio nagrano mi wesele i kazda tasma miala inne przesuniecie audio do video, od 7 ramek do 30 ramek i o ile jak kosciol byl nagrany longiem to sobie calosc przesunalem i luz to reszte co ciecie to reczna korekta, po wylaczeniu kamery i uruchomieniu jeszcze gorzej

teoretycznie dobrze z grabowaniem tego materialu radzi sobie edius ale.... przy exportowaniu potrafi sie zrobic w srodku wesela asynchron ktorego nijak potem nie mozna ugryzc


czwartek, 26 sierpnia 2010, 18:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Błąd cięcia scen w premiere cs5
Pojawiły się nowe fakty.

Mianowicie postanowiłem znaleźć powód tego błędu i zacząłem kombinować z tym materiałem, jednak nie w materiale tkwi problem, a w sprzęcie.

Mianowicie materiał zrzucałem na macintoshu, bo tylko tu mam cs5, a on dzieli na sceny, a obrabiam na pececie gdzie mam cs4 (laptop z cs5 jest za słaby i wkurza mnie taka robota). No i właśnie na macu, gdzie materiał na próbę zrzuciłem 3 razy wszystko działa, po przerzuceniu na pcta jest błąd opisywany na początku wątku. Nic z tego nie kapuję :) jak przekłamanie może się pojawiać po zaimportowaniu materiału.

Jakieś pomysły?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


czwartek, 26 sierpnia 2010, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Błąd cięcia scen w premiere cs5
Takie zagadnienia rozwiązuje wróżka (zapomniałem jak ma na imię) od północy do rana na n-tym kanale tvsat.
Widzisz, jesteś już starym wygą a wprowadzasz nas w zakłopotanie.
Zakładki, zakładki, zakładki i jeszcze raz zakładki.
Program przechwytując materiał dodaje do każdego klipu kilka do kilkunastu ramek na wypadek gdyby użytkownik chciał na tych połączonych klipach wykonać przejście lub inny fikołek. Długość tych zakładek wybiera użytkownik. Każda taka zakładka jest oflagowana i normalnych warunkach nie jest wyświetlana. Tutaj wystąpił przypadek, gdzie jedno oprogramowanie nie rozpoznaje oflagowania po innym i wyświetla klip razem z zakładką.
Chyba nie muszę więcej tłumaczyć co masz zrobić aby było dobrze :)


czwartek, 26 sierpnia 2010, 22:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Błąd cięcia scen w premiere cs5
Niestety potrzebuję więcej, nie kumam o co Ci chodzi z tymi, właściewie o którą opcję.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


czwartek, 26 sierpnia 2010, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 403
Post Re: Błąd cięcia scen w premiere cs5
panjacek napisał(a):
Takie zagadnienia rozwiązuje wróżka (zapomniałem jak ma na imię) od północy do rana na n-tym kanale tvsat.
Widzisz, jesteś już starym wygą a wprowadzasz nas w zakłopotanie.
Zakładki, zakładki, zakładki i jeszcze raz zakładki.
Program przechwytując materiał dodaje do każdego klipu kilka do kilkunastu ramek na wypadek gdyby użytkownik chciał na tych połączonych klipach wykonać przejście lub inny fikołek. Długość tych zakładek wybiera użytkownik. Każda taka zakładka jest oflagowana i normalnych warunkach nie jest wyświetlana. Tutaj wystąpił przypadek, gdzie jedno oprogramowanie nie rozpoznaje oflagowania po innym i wyświetla klip razem z zakładką.
Chyba nie muszę więcej tłumaczyć co masz zrobić aby było dobrze :)

primo napisał(a):
Niestety potrzebuję więcej, nie kumam o co Ci chodzi z tymi, właściewie o którą opcję.

Ja też nie wiem o co chodzi z tymi zakładkami przynajmniej w premierze tego nie ma.

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


piątek, 27 sierpnia 2010, 06:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL