Teraz jest poniedziałek, 21 stycznia 2019, 10:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Adobe premiere pro - przesuwa o jedną klatkę 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 29 sierpnia 2010, 08:19
Posty: 23
Post Adobe premiere pro - przesuwa o jedną klatkę
Kiedy montowałem teledyski do piosenek Sabatona napotkałem się na coś dziwnego. Kiedy ucinam początek i koniec sceny to w APP wszystko jest dobrze lecz po renderingu filmu widać jedną klatkę z innej sceny. rzykładem może być ten filmik [1:04-1:05]
http://www.youtube.com/watch?v=akkyluJrAf8

Czy jest jakiś sposób na to?


niedziela, 29 sierpnia 2010, 08:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Adobe premiere pro - przesuwa o jedną klatkę
Myślę, że po prostu niedokładnie tniesz, nie w tym miejscu co trzeba. Kiedy zbliżysz maksymalnie lupką widok timeline, widać że czerwona kreska określająca aktualną pozycję ma taki daszek na górze. To jest zaznaczenie aktualnie wyświetlanej klatki i to właśnie w tym miejscu przycinasz. Nie przed nią a za nią!
Ogólnie rzecz biorąc klipy się przycina w miejscu, gdzie jeszcze widać ostatnią klatkę właściwego klipu, a nie pierwszą następnego, bo to podstawowy błąd. Jak pisałem wyżej, Premiere wyświetla jedną klatkę do przodu.


niedziela, 29 sierpnia 2010, 15:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Adobe premiere pro - przesuwa o jedną klatkę
Czy materiały źródłowe to mpeg2?

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


niedziela, 29 sierpnia 2010, 17:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1261
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe premiere pro - przesuwa o jedną klatkę
Kolega napisał, że w APP jest wszystko dobrze, więc to nie z przycinaniem jest problem, ale raczej z zaznaczaniem obszaru roboczego do renderingu. Trzeba właściwie zaznaczyć tę ostatnia klateczkę wg wskazówek S_naf.


Załączniki:
work area bar_cr.jpg
work area bar_cr.jpg [ 66.78 | Przeglądane 64 razy ]
niedziela, 29 sierpnia 2010, 19:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Adobe premiere pro - przesuwa o jedną klatkę
Coś takiego jak w [1:04-1:05] najczęściej występuje kiedy montujemy na kiepskiej jakości mpeg. W premiere niby jest wszystko ok, ale warto podejrzeć materiał na tv, tam wyświetla się na przemian w dużej częstotliwości ostatnia klatka danego i pierwsza klatka kolejnego ujęcia (w momencie kiedy chcemy wykorzystać przebitkę "na maxa"). Nawet niektóre mpeg-i reutersowe mają taką przypadłość.
Mam nadzieję, że nie za bardzo chaotycznie :)

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


niedziela, 29 sierpnia 2010, 20:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1261
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Adobe premiere pro - przesuwa o jedną klatkę
To prawda. Zresztą nie tylko z mpegami, ale wszelkim materiałem o wysokim stopniu kompresji. Tu pewnie wykorzystane są ripy dvd albo ripy ripów ze streamingu w necie.


niedziela, 29 sierpnia 2010, 21:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL