Teraz jest czwartek, 17 stycznia 2019, 02:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow) 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow)
hi
chyba cos sie porobilo w projekcie premiery (cs4) bo nie moge zmusic warstwy do rzucania cienia (drop shadow) o parametrach jak na fotkach (01.jpg). co ciekawe w innych projektach ten sam efekt dziala. malo tego, dziala (nawety w tej samej sekwencji) na warstwie wyzej (02.jpg).
z innymi parametrami dziala (np przesuniety w prawo) ale znika jezeli zadam "distanse = 0" choc powinien byc widoczny bo "softness = 30"
przekopiowanie wszystkiego na nowa sekwencje daje taki sam efekt

jak wymusic drop shadow? nie chcialbym robic montaz od nowa :(

video1 = gausian blur 66 i rozciagniecie 134%
video2 = montaz
video3 = animowane zdjecia


pozdr
viwaldi


Załączniki:
02.jpg
02.jpg [ 222.44 | Przeglądane 85 razy ]
01.jpg
01.jpg [ 222.06 | Przeglądane 76 razy ]

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...
piątek, 5 listopada 2010, 13:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 listopada 2007, 20:28
Posty: 243
Post Re: Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow)
a co się dzieje po zaznaczeniu Shadow only ? przy dystansie 0 u mnie tez nie ma cienia, tzn jest ale pod zdjęciem i go nie widać

_________________
Windows 7 64-bit, 16,00 GB ram, Procesor: Intel(R) Core(TM)i7-3770K CPU @ 3,50GHz, Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 760,Adobe Premiere CS 6.0.5 .


piątek, 5 listopada 2010, 13:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow)
arturpu napisał(a):
a co się dzieje po zaznaczeniu Shadow only? przy dystansie 0 u mnie tez nie ma cienia, tzn jest ale pod zdjęciem i go nie widać


jest tylko cien bez elementu rzucajacego.
przy malym "softness" bedzie praktycznie niewidoczny ale przy 30 powinien byc widoczny dookola warstwy rzucajacej cien.

zauwazylem jeszcze cos:
przy zaznaczeniu warstwy od cienia mam ramke (do transformacji) wielkosci projektu (16:9) (03.jpg) natomiast w sekwencji gdzie jest ok z cieniami zaznaczenie jest tylko 3:4 (04.jpg)


Załączniki:
04.jpg
04.jpg [ 97.72 | Przeglądane 72 razy ]
03.jpg
03.jpg [ 81.83 | Przeglądane 58 razy ]

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...
piątek, 5 listopada 2010, 14:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow)
Obawiam się, że tu właśnie jest problem dodajesz cień warstwie tła (wybrane, zaznaczone), zamiast warstwie zdjęcia foto.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 5 listopada 2010, 21:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow)
Montażysta Darek A. napisał(a):
Obawiam się, że tu właśnie jest problem dodajesz cień warstwie tła (wybrane, zaznaczone), zamiast warstwie zdjęcia foto.


hi
niestety to nie jest takie proste ;)
zrobilem kiedys taki numer i teraz zwracam na to uwage :D

zreszta gdzie jest nadawany cien wynika z postu, gdzie odpowiadalem na pytanie o "Shadow only". cien jest ale jest schowany pod warstwa i przy zadanych parametrach nie chce sie pokazac.

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


piątek, 5 listopada 2010, 22:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow)
hi
przeinstalowalem dzis sys (format). na systemie mam tylko sterowniki, antywirus i cs4. nadal mam problem jak wyzej (w tym konkretnym projekcie - innych pozaczynanych profilaktycznie nawet nie otwieralem). wyglada ze jest cos powalonego w plikach projektu. cale szczescie ze udalo sie problem z cieniem obejsc troche dookola i udalo sie zamknac sprawe tego projektu. najgorsze ze nie wiem co jej zaszkodzilo.

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


sobota, 6 listopada 2010, 19:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow)
Spróbuj stworzyć nowy projekt i do okna "projekt" z explorera przeciągnij stary.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


sobota, 6 listopada 2010, 21:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 listopada 2007, 20:28
Posty: 243
Post Re: Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow)
coś ci się poprzestawiało , zobacz jak działa softnes przy 300 a przy 30 jest nie widoczny ze wzgledu na wielkość obrazka wrzuciłem to na imageshrack http://img577.imageshack.us/img577/6964 ... u12890.jpg

_________________
Windows 7 64-bit, 16,00 GB ram, Procesor: Intel(R) Core(TM)i7-3770K CPU @ 3,50GHz, Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 760,Adobe Premiere CS 6.0.5 .


sobota, 6 listopada 2010, 21:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow)
andrzej_men napisał(a):
Spróbuj stworzyć nowy projekt i do okna "projekt" z explorera przeciągnij stary.


zakladalem nowy projekt i robilem import felernej sekwencji. zero zmian.

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


niedziela, 7 listopada 2010, 13:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow)
arturpu napisał(a):
coś ci się poprzestawiało , zobacz jak działa softnes przy 300 a przy 30 jest nie widoczny ze wzgledu na wielkość obrazka wrzuciłem to na imageshrack http://img577.imageshack.us/img577/6964 ... u12890.jpg


hi
przy podanych parametrach drop shadow (80%, 135 st, 0 distans, 30 softness) cien jest jak najbardziej widoczny. dowod na 1 zdjeciu, ktore zalaczylem.


pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


niedziela, 7 listopada 2010, 13:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Warstwa nie rzuca cienia (drop shadow)
hi
wyglada na to ze znalazlem rozwiazanie :D
problem stanowil sposob przenoszenia klipow miedzy sekwencjami i kolejnosc filtrow unszarp i drop shadow.

1. byl sobie projekt 4:3 (stary material) poskladany i gotowy do eksportu do encore ale ze mialem troche czasu wiec postanowilem zrobic z niego 16:9 przez wrzucenie kopii na nizsza warstwe, upscaling do 134% i gausian blur 66.
2. wyszlo ok ale jakos tak "plasko", wiec dolozylem cien (80%, 135, 0, 30), ktory to nie chcial sie pokazac
3. problem stanowil sposob przeniesienia materialu z sekwencji 4:3 do 16:9. zrobilem to Ctr+C Ctr+V. taki "patent" powoduje ze material wkleja sie w formacie 16:9 choc sam jest 4:3 i nie widac rzucanego cienia choc dodane boki sa przezroczyste.
4. widac to na zalacznikach 03.jpg i 04.jpg - ramka zaznaczenia
5. crop nic nie daje bo ucina obraz 4:3 a nie przezroczyste boczki
6. rozwiazaniem jest uzycie "remove effects" z menu kontekstowego (prawoklik na timeline video). mozna calosc pocietego i poskladanego materialu i removnac za 1 raz. teraz w sekwencji 16:9 jest material 4:3 bez przezroczystych boczkow i warstwa ta rzuca widoczny cien :)
7. wazna jest tez kolejnosc filtrow unszarp i drop. wpierw wyostrzamy a potem rzucamy cien. odwrotna kolejnosc powoduje ze wyostrzanie "kasuje" rzucany cien. wyglada ze filtr unszarp traktuje cien warstwy jako sama warstwe i "wyastrza cien"

mam nadzieje ze wytlumaczylem jasno co i jak "popsulem" i jak posprzatalem po sobie ;)

dziekuje wszystkim za sugestie

pozdr
viwaldi


Załączniki:
05.jpg
05.jpg [ 172 | Przeglądane 219 razy ]

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...
niedziela, 7 listopada 2010, 13:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL