Teraz jest wtorek, 22 stycznia 2019, 02:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 premiere cs5 i procoder 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 17:56
Posty: 18
Post premiere cs5 i procoder
Witam.. mam pytanie. po stworzeniu pyty dvd poprzez encore w pakiecie cs5 zauwazylem ze jakosc jest gorsza niz z premiere 1.5 i procodera2. Pytanie moje czy da sie zainstalowac procodera2 lub 3 do cs5? Lub co moze byc przyczyna... ustawienia w encorze standardowe nic nie zmienialem... bitrate ustawilem na max 9.... (wybaczcie za brak polskich czcionek :)))
Dzieki za odpowiedz


wtorek, 7 grudnia 2010, 16:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: premiere cs5 i procoder
moze fieldy zamieniles - wystarczy, robi sie mydlo


wtorek, 7 grudnia 2010, 16:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 17:56
Posty: 18
Post Re: premiere cs5 i procoder
a jak powinny byc ustawione ?? lower first??


wtorek, 7 grudnia 2010, 17:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: premiere cs5 i procoder
Tak samo jak w materiale wejściowym. Nie ma czegoś takiego "a jak powinno być?"


wtorek, 7 grudnia 2010, 19:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: premiere cs5 i procoder
S_naf napisał(a):
Tak samo jak w materiale wejściowym. Nie ma czegoś takiego "a jak powinno być?"

Zgadzam się z tym w zupełności, ale proszę mi wytłumaczyć dlaczego w Encore CS4 nie mogę zmienic opcji field przy tworzeniu dvd (przy starcie nowego projektu), domyślnie jest ustawione na Lower i w dodatku nieaktywne tzn. nie można tego przestawić.Moje pliki źródłowe to nagrania z NX5 gdzie field jest na Upper i tak eksportuje do mpeg2 dvd, zachowując to Upper, to czemu w encore jest odwrotnie, oczywiście authoring da się wykonać i pliki nie są ponownie kodowane, ale tak mnie to troszkę zaniepokoiło.

Przy tworzeniu blu-ray wszystko jest ok w encore, czyli field ustawiony domyślnie jako upper.
pozdr.


środa, 8 grudnia 2010, 21:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: premiere cs5 i procoder
Ja również na to zwróciłem uwagę, kiedy pojawiła się w zasięgu kamera HD. Tłumaczę to sobie w ten sposób, że montaż wykonujemy w sekwencji takiej, jaki mamy materiał. W przypadku NX5 będzie to AVCHD 1080i25 (o ile tak nagrywaliśmy). Potem, przy eksporcie można to zakodować do czego tylko chcemy. W ten sposób pomijamy problem kolejności pól. Encore czy Media Encoder zajmą się tym jak należy. Zrobiłem testy i takie mam wnioski. Poza tym nie cierpię jeśli rendering będzie wymagany jedynie po wrzuceniu klipu na timeline. Co ma miejsce w przypadku wrzucania np. AVCHD do sekwencji MPEG2 DVD.
Pozdrawiam.


środa, 8 grudnia 2010, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: premiere cs5 i procoder
S_naf napisał(a):
Ja również na to zwróciłem uwagę, kiedy pojawiła się w zasięgu kamera HD. Tłumaczę to sobie w ten sposób, że montaż wykonujemy w sekwencji takiej, jaki mamy materiał. W przypadku NX5 będzie to AVCHD 1080i25 (o ile tak nagrywaliśmy). Potem, przy eksporcie można to zakodować do czego tylko chcemy. W ten sposób pomijamy problem kolejności pól. Encore czy Media Encoder zajmą się tym jak należy. Zrobiłem testy i takie mam wnioski. Poza tym nie cierpię jeśli rendering będzie wymagany jedynie po wrzuceniu klipu na timeline. Co ma miejsce w przypadku wrzucania np. AVCHD do sekwencji MPEG2 DVD.
Pozdrawiam.

To znaczy oryginalne pliki z kamery mają field upper, a przy eksporcie do mpeg2 mam zmieniać na lower first, nie kumam :)


środa, 8 grudnia 2010, 23:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: premiere cs5 i procoder
Właśnie w tym rzecz, że nie napisałem, żeby cokolwiek zmieniać. :) Zostawmy to programowi, Adobe sobie z tym poradzi.
Nie wiem jak eksportujesz filmy, ale ja, przez Dynamic Link podaję wszystkie sekwencje z projektu do Encore. Tworzę Blu Ray oraz DVD z tych samych sekwencji oraz z tego samego projektu Encore'a i nie zastanawiam się nawet jaka kolejność będzie na poszczególnych płytach. Wiem, że nie pomyliłem kolejności przy montażu, bo używam przykładowo sekwencji HDV z topFF dla plików do materiału HDV i reszta dla mnie jest nieważna, Encore robi wszystko jak należy. Czy taka odpowiedź Cię satysfakcjonuje? :)

PS. Na wszelki wypadek dopiszę jeszcze kilka słów.
Jeśli potrzebowałbym wyeksportować sekwencję jednak przez Media Encoder, to zrobiłbym to w taki sposób:
Montaż AVCHD w sekwencji AVCHD. Potem sekwencja leci do ME i tam wskazuję preset MPEG2-DVD. A teraz jak wybrać kolejność przeplotu aby było dobrze? A no dowolnie. Jeśli i tak następuje przekodowanie, przeskalowanie to kolejność pól przeplotu też zrobi jak zechcesz. A wynik będzie dobry.


Ostatnio edytowano środa, 8 grudnia 2010, 23:47 przez S_naf, łącznie edytowano 1 raz

środa, 8 grudnia 2010, 23:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: premiere cs5 i procoder
Dzięki wielkie ,kumam :)


środa, 8 grudnia 2010, 23:47
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: premiere cs5 i procoder
pytanie może śmieszna ale od wczoraj mnie nurtuje.

Jak sprawdzić czy materiał źródłowy jest lower czy upper? Pracuję na różnych kamerach więc materiał źródłowy często jest mieszany


czwartek, 9 grudnia 2010, 10:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: premiere cs5 i procoder
PrzemyKu napisał(a):
Jak sprawdzić czy materiał źródłowy jest lower czy upper

Proszę bardzo, często się mówi o tym na forum.


czwartek, 9 grudnia 2010, 12:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: premiere cs5 i procoder
Bardzo dziękuję :) Masz rację wujek google zawsze pomoże


czwartek, 9 grudnia 2010, 14:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL