Teraz jest poniedziałek, 30 listopada 2020, 19:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 premiere cs5. co robię źle?? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 17:56
Posty: 24
Post premiere cs5. co robię źle??
A więc... zgrywam materiał z hdv poprzez premiere cs5 oczywiście w 1440x1080 montuje to wszystko i wysyłam do encora tworząc blureya.... po renderingu obraz żyleta :)... problem zaczyna sie kiedy ten sam materiał wysyłam do encora i tworze dvd... materiał 1h 25 min. po renderingu i nagraniu na dvd obraz jest mydlany... jakby nieostry. ten sam materiał zrobiony na premiere 1.5 i wyeksportowany poprzez procodera 2 jest wyraźnie lepszy :(.
Różnica jest dość wyraźna..... w encore nic nie zmieniam nie tworze nawet menu.... pomocy koledzy.
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 21:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
Sharp +6 do 8 powinien pomóc. Problem był tu wałkowany niejednokrotnie.
Grass ma dobrą metodę, ale dla nas zwykłych śmiertelników to czary :)
Cytuj:
ten sam materiał zrobiony na premiere 1.5 i wyeksportowany poprzez procodera 2 jest wyraźnie lepszy

to wczym problem?

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 22:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 17:56
Posty: 24
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
no to powiedzcie mi za co płaci się taką kasę??..... mam wrócić do starej wersji aby nie wstydzić się filmów??


wtorek, 21 grudnia 2010, 18:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
Jeśli wczytasz materiał SD i wyeksportujesz to nie ma się czego wstydzić.
Jezeli wczytasz materiał HD i wyeksportujesz do HD również - sam się o tym przekonałeś.
Skąd oburzenie?
ProCoder jest aplikacją służącą wyłącznie do transkodowania, więc spełnia swoje zadanie lepiej niż aplikacja do montażu wyposażona jedynie w element umożliwiający zmianę formatu. Poza tym ProCoder sam w sobie i jak na swoje mozliwości również tani nie jest. A filmu nim nie zmontujesz.
Poza tym dodanie filtru wyostrzającego będącego w końcu na wyposażeniu premiere nie powinno skutkować, aż tak radykalną opinią dotyczącą wyrzucania kasy w błoto.
Temat nieostrości materiału wynikowego przeznaczonego do nagrania na DVD, a kowertowanego z wyższych formatów, był już tu poruszany niejednokrotnie, więc wydaje mi się że dotyczy większości edytorów.
Mam jeszcze w zanadrzu teorie spiskowe, o porozumieniu producentów softwaru, ale może sobie daruję.... :D

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


wtorek, 21 grudnia 2010, 19:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
Ja tam nie wiem...
...kombninujecie Panowie strasznie.

Kiedy wciągnę materiał HDV do Premiera i zmontuję, nie wypuszczam projektu do Encore, tylko robię pliki "master": osobno dla BD, a osobno dla DVD. Lubię po propstu mieć kontrolę nad tym, co robię. BD przeważnie robię w h264 i nie ma z tym żadnych problemów. Ale z DVD również nie mam problemów, poza tym, ze gdy zaznaczę "Maximum Render Quality", czas renderowania wydłuża się niemiłosiernie. Ale jakość jest bez zarzutu!
Oczywiście, jak komuś szkoda czasu, nie zaznacza "Max. R Q" i ma szybko, ale niech wtedy nie oczekuje jakości!

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 5 stycznia 2011, 14:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
MKmagic napisał(a):
Ja tam nie wiem...
...kombninujecie Panowie strasznie.

really? W którym miejscu????

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


środa, 5 stycznia 2011, 17:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
A z tym wyostrzaniem.
ja normalnie nie wiem. Tyle ludzi narzeka, a u mnie jest jakoś OK.
jakiś inny jestem, czy jak?

;)

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 5 stycznia 2011, 22:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
tez nie uzywam zadnych wynalazkow, pilnuje zeby sie zgadzaly fieldy i byla jedna kompresja z projektu bez dodatkowych przeliczen "po drodze", nie mam zadnych klopotow z ostroscia, interlacem , zwolnieniami czy przyspieszeniami, ot dobra optymizacja pracy


czwartek, 6 stycznia 2011, 00:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
To tylko porada odnośnie subiektywnego braku ostrości. Jak coś jest nieostre to nalezy ostrzyć.
Osobiście konwertuję AVCHD do DVCPROHD i nie ma żadnej potrzeby niczego ostrzyć. Pliki wygladają jak orginały, a DVD odbiega od orginału.... bo musi.
Ale nie ma mowy o mydle. Timeline exportuję do mpeg2 i albo w Encore, albo w DVD Architect robię płyty.
A ludzie narzekają, bo używają różnych dziwności do dekodowania, albo w AME wybierają jedynie nagłówek i nie sprawdzają ustawień.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


czwartek, 6 stycznia 2011, 01:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
a co daje konwersja z avchd do dvcprohd ?


czwartek, 6 stycznia 2011, 01:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
No więc właśnie. jak Degenerado napisał - optymalizacja pracy, a Narjad, świadomość tego, z czym się pracuje. I tu święta racja. Poza umiejętnością posklejania obrazków (która niewątpliwie jest bardzo potrzebna), trzeba też mieć trochę wiedzy technicznej. A może nawet trochę więcej, niż trochę.

Degenerado -> co daje DVCPRO HD??? Kolejną konwersję, i przede wszystkim: stratę czasu i miejsca na dysku! ;)

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


czwartek, 6 stycznia 2011, 01:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
Degenerado napisał(a):
a co daje konwersja z avchd do dvcprohd ?

Płynność pracy na timeline ( Q9550+8GBRAM) identyczna jak z SD.
Minusem jest znacznie zwiekszona objętość plików. 1godzina 37 minut w 720p zajmuje po zdekodowaniu 82GB, niemniej ceny HDD nie są jakoś szczególnie wygórowane :D

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


czwartek, 6 stycznia 2011, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
Najrad... jeśli nie masz płynnego podglądu z AVCHD na swoim kompie... na Twoim miejscu poszukałbym przyczyny w konfigu - w 2009 miałem chyba ten sam proc (a jak nie, to bardzo podobny), mniej RAM, starą kartę graficzną 9600GT i miałem płynny podgląd na materiałach z Panasia 151. NIGDY, przez cały sezon rajdowy nie skonwertowałem niczego z AVCHD*, a robiłem BARDZO szybkie relacje z rajdów.

-------------
*- nie ma mowy o konwersji, kiedy na montaż mam kilka-kilkanaście minut. Dostaję materiał od operatorów, wgrywam, montuję i 15-20 później relacja jest na stronie internetowej.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


czwartek, 6 stycznia 2011, 19:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
Podgląd plynny - do przodu - jest. Ja niestety w weselach dłubię więc tu chodzi o płynną pracę z podglądem przy nałożeniu filtrów i różnych pierdół.
A cóż mógłbym mieć nie halo z konfigiem?
System na osobnym HDD ( Velociraptor wymiennie z SSD) Multimedia - audio i takie tam na osobnym HDD, 2HDD=RAID_0 wyłącznie na projekty Premiere ( klipy źródłowe+ prerendery - cały projekt z AP w jednym folderze)
Osobny HDD na Temp+Pagefile.
GTX260 chodzi przyzwoicie z AP CS5, więc nie zabardzo wiem co mógłbym jeszcze pokonfigurować? Sterowniki do urządzeń uaktualnione.
Sprawdziłem jeszcze raz...... w sumie masz rację, Nawet na CS4 ładnie sie montuje. Boje się tylko, ze jak przyjdzie 2-godzina projektu, to zacznie sie grzebanie po HDD, a musze Ci przyznać, że oprócz mnóstwa wad, mam jedną słabość..... nic mnie tak nie wk....a jak podczas pracy nagle zaczyna coś mulić.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


czwartek, 6 stycznia 2011, 23:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: premiere cs5. co robię źle??
Podpisuję się obiema rękami.
Jest jedna rzecz, o której nie napisałeś, jeśli chodzi o komp. A wbrew pozorom zauważyłem tu znaczną poprawę płynności (mimo, iz jestem zapalonym dźwiękowcem w życiu bym nie podejrzewał): czy masz osobną kartę dźwiękową i aktywną obsługę ASIO???

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


sobota, 8 stycznia 2011, 20:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL