Teraz jest piątek, 18 stycznia 2019, 13:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2011, 17:52
Posty: 5
Post Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
Witam. Zaczalem pracowac z Adobe Premiere CS4. Niestety pojawil sie problem ktorego nie rozumiem. Pracuje z plikiem o rozdzielczosci 1280 x 720. Po exporcie i renderingu z uzyciem Adobe Media Encoder, film jest maly a do okola jest ogromna czarna ramka. Renderuje w tej samej rozdzielczosci co surowy plik i nie rozumiem skad bierze sie ta czarna ramka. Pewnie chodzi o pixel aspect ratio (oryginal ma 1) a sekwencji nie moge takiej ustawic. Najblizej wychodzi 1,5 dla tej rozdzielczosci. Moge zmienic na 1,3333 ale wtedy rosnie rozdzielczosc na 1440 x 1080 a to raczej odpada bo obraz rozciagnie i straci na jakosci. Jak ustawic parametry sekwencji zyby bylo ok?

Ustawienia sekwencji:

Obrazek

Gspot surowego pliku video:

Obrazek

http://img600.imageshack.us/img600/3386 ... yvegas.jpg


wtorek, 11 stycznia 2011, 19:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
Do 1280x720 musisz wybrać sequence z serii 720, a nie jak widzę na screnie 1080. Ale pisze w ciemno, bo nie mam w tej chwili dostępu do AP

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


środa, 12 stycznia 2011, 13:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2011, 17:52
Posty: 5
Post Re: Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
Tylko gdy biore 1080i w polu wideo pojawia sie rozdzielczosc taka, jak w surowym pliku (1280x720). Gdy wezme opcje 720 w polu wideo pojawia sie rozdzielczosc 960X720 (chyba taka jest ta pierwsza wartosc, ale nie pamietam dokladnie) Czy istnieje mozliwos recznego zdefiniowania rozdzielczosci sekwencji, czy jestem skazany na ustawienia "fabryczne"?


środa, 12 stycznia 2011, 15:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
JERY napisał(a):
Tylko gdy biore 1080i w polu wideo pojawia sie rozdzielczosc taka, jak w surowym pliku (1280x720). Gdy wezme opcje 720 w polu wideo pojawia sie rozdzielczosc 960X720 (chyba taka jest ta pierwsza wartosc, ale nie pamietam dokladnie) Czy istnieje mozliwos recznego zdefiniowania rozdzielczosci sekwencji, czy jestem skazany na ustawienia "fabryczne"?

Czy aby na pewno taka sama? Przy DVCPROHD tak ma być - 960x720.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


środa, 12 stycznia 2011, 18:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2011, 17:52
Posty: 5
Post Re: Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
A gdy wyrenderuje w rozdzielczosci 1280x720 to nie rozciagnie mi pikseli i obraz nie straci na jakosci?

Nie wiem czy dobrze rozumiem, bo ja to rozymiem tak. Plik surowy (1280x720) jest konwertowany do rozdzielczosci sekwencji (960x720). Po zmontowaniu renderuje film w rozdzielczosci pliku surowego (1280x720) Czy w tym momencie obraz nie zostanie rozciagniety i nie straci na jakosci?


środa, 12 stycznia 2011, 19:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
Dlaczego akurat uparłeś się przy presecie dvcprohd?
Wybierz z palety hdv 720p25> przejdź na zakładkę General> Editing Mode: Desktop> Timebase 60frames (chyba ze masz inny źródłowy) i wsio.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


środa, 12 stycznia 2011, 20:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2011, 17:52
Posty: 5
Post Re: Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
Ale ja nie mam w palecie hdv720p25 :/

http://img831.imageshack.us/img831/599/paleta.jpg


środa, 12 stycznia 2011, 20:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
To wybierz obojętnie jaki, zmień na desktop i powpisuj z łapy parametry takie jakie ma film.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


środa, 12 stycznia 2011, 22:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 868
Post Re: Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
@JERY Trochę masz namieszane.

Jak powiedziałby słynny dr.Video z serialu "Dr.Video":
-"Przypadek banalny, ale pouczający. Uratujmy tego pacjenta."

Widzę, że masz nagrania z kamery GoProHD Hero.
Kamera ta rejestrowała obraz NTSC 1280x720 60p
z użyciem kodeka H.264/Mpeg-4 AVC

Nie napisałeś co ma być Twoim końcowym produktem
- płyta BR, plik do odtwarzania na komputerze, wysyłka do internetu?
Bo to istotne, czy zostaje NTSC czy zmieniasz na PAL?
Czy klatkaż 25 czy wyższy?
Czy w montażu wykorzystujesz "zwolnienie ruchu", czy też nie?

Zakładam internet bez zwolnień. Zostaje NTSC 1289x720 60p

W Premiere Pro CS4 jeśli masz nic nie stracić wybierz preset sekwencji
AVCHD 720p60 piksele pozostają kwadratowe (1,000) i klatkaż oryginalny.

Ewentualnie DVCPROHD 720p60 piksel zmienia się na prostokątny - 960x720.
Obraz będzie przeliczany i teoretycznie jakieś niewielkie pogorszenie jakości wystąpi.
Załącznik:
pp14-1.jpg
pp14-1.jpg [ 101.6 | Przeglądane 231 razy ]

Eksport w Adobe Media Enkoder do H.264/AVC 1280x720 pełnoklatkowy 60kl/s.
Najlepszą jakość przy wysyłaniu na Vimeo/YouTube daje CBR z wysokim bitratem.
Załącznik:
pp14-2.jpg
pp14-2.jpg [ 61.56 | Przeglądane 213 razy ]


Jeśli w końcowym produkcie potrzebujesz PAL 720p25 to tak presetujesz sekwencję ( AVCHD - bo to ten sam kodek co w Twoich plikach MP4)
i oczywiście eksport AME.

Do tej kamerki jest nowe firmware pozwalające nagrywać zarówno NTSC jak i PAL (60/30 i 50/25).
Podmień - zaoszczędzi Ci to wielu kłopotów.
http://www.goprocamera.com/support/hdheroupdate.php

Posiwiały.

P.S. Zrzuty ekranów z wersji CS5, w CS4 jest podobnie.


czwartek, 13 stycznia 2011, 04:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2011, 17:52
Posty: 5
Post Re: Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
Andrzej. Dzieki na wskazowke. Wlasnie o to mi chodzilo jak ustwic parametry z reki. Teraz juz wiem.


Posiwialy.

Nie napisalem do czego bede uzywal pliku wynikowego, bo jakby nie to bylo sensem. Do tej pory pracowalem z Vegasem, ale irytowalo mnie, ze co bym nie robil, po renderingu film zawsze tracil na jakosci. Przerobilem juz chyba wszystkie mozliwosci. Mam film o bardzo dobrej jakosci, i nie moglem zrozumiec dlaczego taj jakosci nie moge zachowac. Dlatego chcialem sprawdzic jak wyglada rendering w CS4 i okazalo sie, ze pomimo faktu, ze kodek jest niby ten sam, to AP renderuje bez straty jakosci. Jako ze to dla mnie zupelnie nowa aplikacja, nie potrafilem ustawic sekwencji, zeby mi nie wciskalo tej czarnej ramki. Co do zastosowan filmow ktore bede robil, to sprawa wyglada tak. Mam bardzo duzo materialu z tygodniowego wypadu w gory. Krok 1 to powycinanie scen nie interesujacych moich znajomych i przekazanie im takich pol surowych plikow do ogladania na komputerze. I tu chcialem zachowac oryginalna jakosc i wage co mi sie w Vegasie nie udawalo. Krok 2 to montaz filmu wg. wlasnego pomyslu z pelna edycja, muzyka itd i przesylka do neta. Tu jestem gotow pogodzic sie ze strata jakosci, choc nie ukrywam, ze niechetnie bo sa na YT filmy z obrazem ostrym jak zyletka. Tylko ja nie potrafie tego zrobic tak jak oni. Moze to kwestia pliku zrudlowego, bo jak zapewne wiesz GoPro nagrywa tez w FullHD. Mam tez takie pliki i bede to dopiero testowal. Przy filmach szykowanych pod YT, bede wykorzystywal wszystkie bajery. Zwolnienie ruchu itd. Generalnie wyszedlem z zalozenia, ze chce uzyskac obraz, z jakoscia identyczna jak surowy plik z GoPro, bo z takim plikiem i tak moge zrobic wszystko.

Ale bardzo dziekuje, za wskazowki odnosnie klatkazu. Sa cenne.

Odnosnie presetu sekwencji. Czy skads mozna sciagnac dodatkowe presety i "wpiac" je do Cs4? Bo u mnie nie ma AVCHD 720p60, a widze ze polozyles na to szczegolny nacisk i slowami "W Premiere Pro CS4 jeśli masz nic nie stracić wybierz preset sekwencji
AVCHD 720p60 piksele pozostają kwadratowe (1,000) i klatkaż oryginalny" bardzo mnie zainteresowales i chcialbym miec ten preset. Chyba ze reczne ustwienie sekwencji daje ten sam efekt co ten preset.


Co to jest "eksport AME"?

Pytanie za 100pkt. Czy istnieje mozliwosc wyedytowania filmu w Sony Vegas i wysylka do AP w celach renderingu, na poziomie programow a nie plikow wideo?


czwartek, 13 stycznia 2011, 21:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 868
Post Re: Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
O! Siedzę już "po uszy" w CS5 i mogę coś mylić, dlatego pisząc do Ciebie zajrzałem na strony pomocy Adobe, gdzie jest napisane że w CS4
presety AVCHD są. Proszę bardzo: http://help.adobe.com/en_US/PremierePro/4.0/WS630B3868-F095-46fe-8690-A5BDBCFD6EC8.html
Jeśli tak nie jest, to przepraszam ( również w imieniu firmy Adobe ).
Ktoś, kto używa aktualnie CS4 na pewno szybko to wyjaśni.

Jeśli gotowe filmy będą oglądane na komputerze i wysyłane do internetu mogą i powinny pozostać w NTSC, jak pliki oryginalne.
Bez problemu montaż 60p lub 30p - to drugie lepsze jeśli będziesz robić "zwolnienia". Przy 24p zwróć uwagę czy nie pojawiają się
typowe klatkażowe problemy - choć i tu Premiere Pro radzi sobie zazwyczaj dobrze.
Najlepszą jakość zapewnia minimum ingerencji. Ten sam rozmiar obrazu ( 1080 lub 720 ). Ten sam kodek, czyli MPEG-4 AVC/H.264 .

Takie są optymalne ustawienia sekwencji i eksportu - szukaj w presetach lub jak słusznie doradza Andrzej_men "z łapy".

AME - Adobe Media Enkoder.

Ad. "Pytanie za 100 pkt." Zobacz tu: http://www.debugmode.com/frameserver/
- ale na tym to już się nie znam, nie używam.

Posiwiały.


piątek, 14 stycznia 2011, 00:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 18 kwietnia 2004, 11:37
Posty: 13
Lokalizacja: Wejherowo
Post Re: Czarna ramka wokol filmu. Jak to zlikwidowac?
Witam:)
Mam troszkę inny problem mianowicie nagrałem sobie kilka filmów aparatem i mam pliki z rozszerzeniem .*mov 1280x720 i jak ustawię w premierce 720/60 to jest ok, nie ma czarnej ramki za to jak wrzucę na timelines to nie ma dźwięku nie wiem w czym jest problem może ktoś coś poradzić ?
przedtem te pliki robiłem na dv pal i było niby dobrze ale jakoś słaba:(
dzięki za pomoc

_________________
adamoos


niedziela, 20 lutego 2011, 17:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL