Teraz jest niedziela, 20 stycznia 2019, 11:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Export Filmu-APCS4-PILNE! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 11:24
Posty: 2
Post Export Filmu-APCS4-PILNE!
Witajcie. Do tej pory wszystkie filmiki robiłem w AP-1.5, potem CS3 i było super. Znajomi którzy kupili sobie kamerkę poprosili mnie bym zmontował im film z wakacji. Pliki w formacie AVCHD (shit) - oczywiście zaimportowały się bezproblemowo.

A teraz sedno sprawy:
Mam gotowy materiał. W poprzednich wersjach AP była opcja
File -> EXport -> MOVIE.
Teraz tego nie mam, tylko albo "Send to ENCORE" albo exort to media
Szczerze-obie opcje są beznadziejne. Denerwuje mnie to. Czy w tej wersji programu nie da się jakoś "przywrócić" opcji Export to Movie, albo wyeksportować "po swojemu"?

Tak samo jak beznadzieją jest że nie mogę wyeksportować samego dźwięku.
Mam go przygotowanego w DD5.1, ale w tym badziewiu się tego nie da zrobić(wyeksportować). Taki pic na wodę foromotarz-zarejestruj SurCode to będziesz miał dźwięk 5.1-KICHA!!! Choć w poprzednich wersjach też by wypalić płytę z dźwiękiem 5.1 trzeba było aktywować kodek SurCode-jednak dało się to obejść eksportując sam dźwięk w formacie DD a potem programem do authoringu scalić go tylko z obrazem
Może ktoś coś poradzi jak to ugryźć? I tak nie będę materiału wypalał na BD, bo nie mam takiej nagrywarki.

Pozdrawiam. (walczę z tym od dwóch dni)
PS-jak to mówią-jak coś jest do wszystkiego (Cały pakiet CS) to jest do du*y.
Poprzednio gotowy materiał wrzucałem do TMPEngAuthoringa, robiłem sobie to co chciałem, podrzucałem ścieżkę w formacie 5.1 i hulało jak trzeba a teraz.... tylko same ograniczenia.

_________________
I C2D 8400, GB-DS3-L/P31 4GB_RAM, 9800GTX+,2x500GB+2x320GB


wtorek, 8 lutego 2011, 11:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Export Filmu-APCS4-PILNE!
Ale jaki masz problem z tym Export to media?
Powinien otworzyć Ci się panel Adobe Media Encoder, w którym wybierasz format, profil, ustawienia szczegółowe i lecisz chłopie z koksem.
Możesz wypuścić pełny plik, sam obraz, sam dźwięk. Nie wiem, o co Ci chodzi.

Ponadto, zanim zaczniesz rzucać mięsem, zastanów się nad tym, że może ktoś kto to wymyślił jest troszkę od Ciebie mądrzejszy (bo ja wiem, że ode mnie na pewno!!!) a nie pasuje Ci to bo tego nie rozumiesz.

W tej konkretnej sytuacji kruczek jest prosty: robisz film, wypuszczasz go przez AME i dzięki temu nie blokujesz komputera. Export to Movie unieruchamiał Premiere. Poprzez użycie AME możesz wypuścić film do... czego chcesz i kiedy się renderuje, możesz dalej kombinować w Premiere.
Na przykład:
Zmontowany projekt wypuszczasz do H264 BluRay - sam obraz. Enter. Leci render obrazka.
Wracasz do Premiere. Wypuszczasz dźwięk w DD5.1. Enter. W kolejce ustawia sie render dźwięku i kiedy obrazek skończy, poleci dźwięk.
Wracasz do Premiere. Porządkujesz, zapisujesz, zamykasz Premiere. Pliki dalej sie renderują, a Ty otwierasz przeglądarkę, wchodzisz na forum i piszesz pean pochwalny, jaki pakiet Adobe Creative Solutions jest wspaniały.
Proste? ;)

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


wtorek, 8 lutego 2011, 19:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 14 lipca 2007, 11:24
Posty: 2
Post Re: Export Filmu-APCS4-PILNE!
Witaj.
Po pierwsze-nie rzucam mięsem ;-)
Po drugie... co mi po tym że będę miał "wolny AP", skoro i tak nic w nim nie potrzebuję zrobić w trakcie renderingu? W poprzednich wersjach faktycznie... renderowanie blokowało program ale mi to absolutnie nie przeszkadzało. Ja AP używam do montażu, a inny soft mam do wypalania płyty, robienia np okładki itd. To tak jak np NERO. Program do wszystkiego... i do niczego.
W TMPGEnc Author mam wszystko to czego potrzebuję. Ponieważ Adobe Premiere nie pozwala na export audio w DD5.1 w finalnym materiale(owszem da się po aktywacji kodeka SurCode o którym pisałem wcześniej), więc stosuję sposób osobnego eksportu Audio i Video a następnie sklejeniu go w jedno w wyżej wymienionym programie.
Nie pisałbym tego posta gdybym dostał materiał np w formacie DV - ale niestety... AVCHD poprawnie zaimportował mi dopiero AP_CS4.

Jeśli ktoś poda mi jakieś rozsądne rozwiązanie (np konwersję AVCHD do jakiegoś innego formatu - niekoniecznie DV), to chetnie skorzystam.
Po prostu uważam że ten format w kamerach totalnie amatorskich (taką był akurat nagrywany) to po prostu porażka.
PS - wytłumacz mi też-jaki sens jest ustawiać w AEN exportu samego tylko audio, skoro nie ma możliwoścy by ten dźwięk był DD5.1?? Nie po to automatyzuje go na TL jako dźwięk dookólny żeby potem i tak został wyciągnięty jako STEREO? Poprawka - jest możliwość DD ale... tylko po aktywacji jakiegoś śmiesznego kodeka o czym wiele razy już pisałem.

--------------------------
Po kilku dniach walki z CS4 stwierdzam że... program stał się beznadziejny. Na chwilę obecną zaczął się wysypywać , zamiast podglądu Video mam zielony ekran, przy próbie exportu zalicza zwiechy, dwukrotna reinstalacja go nie pomogła ani trochę. - póki co wracam do AP 1.5 względnie CS3.
Nie wiem kiedy znajomym oddam gotowy materiał, bo w tej chwili nawet w programie nie da się go obejrzeć.

_________________
I C2D 8400, GB-DS3-L/P31 4GB_RAM, 9800GTX+,2x500GB+2x320GB


wtorek, 8 lutego 2011, 21:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL