Teraz jest środa, 16 stycznia 2019, 20:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 marca 2011, 01:22
Posty: 18
Post wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina
czy w CS3 można poodcinane fragmenty klipów wkładać z timelina do nowego bina?
w AP 6,5 i FC robi się to bezproblemowo przeciągając lub kopiuj-wklej, w CS 3 jakoś mi nie wychodzi.
jeśli ktoś wie jak to zrobić poprosiłbym o informację
z góry dziękuję.

_________________
Pozdrawiam
Filmowanie kongresów i konferencji
Filmowanie ślubów i wesel


sobota, 26 marca 2011, 20:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina
W oknie source monitor zaznaczasz klamerką In-Out dany fragment i pod prawym na obrazie -> Make Subclip.
Tak samo nazywa się ta opcja pod prawym klikając na przyciętym klipie w timeline.


sobota, 26 marca 2011, 23:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 marca 2011, 01:22
Posty: 18
Post Re: wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina
S_naf napisał(a):
W oknie source monitor zaznaczasz klamerką In-Out dany fragment i pod prawym na obrazie -> Make Subclip.
Tak samo nazywa się ta opcja pod prawym klikając na przyciętym klipie w timeline.

zrobiłem próby, działa tylko z klipem źródłowym (gdy otworzy się go z bina) natomiast jeśli klip jest na timeline Make Subclip i Edit Subklip są pod prawą myszą ale niepodświetlone. Nie pomaga uaktywnienie ścieżki ani inne zabiegi siłowe ..

_________________
Pozdrawiam
Filmowanie kongresów i konferencji
Filmowanie ślubów i wesel


niedziela, 27 marca 2011, 13:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina
fan Roberta napisał(a):
S_naf napisał(a):
W oknie source monitor zaznaczasz klamerką In-Out dany fragment i pod prawym na obrazie -> Make Subclip.
Tak samo nazywa się ta opcja pod prawym klikając na przyciętym klipie w timeline.

zrobiłem próby, działa tylko z klipem źródłowym (gdy otworzy się go z bina) natomiast jeśli klip jest na timeline Make Subclip i Edit Subklip są pod prawą myszą ale niepodświetlone. Nie pomaga uaktywnienie ścieżki ani inne zabiegi siłowe ..

dwuklik na klipie z timeline wprowadzi go do okna żródłowego, a potem "make subklip"

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


niedziela, 27 marca 2011, 14:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina
U mnie nie ma tej opcji na klipach w timeline, jeśli klipy mają inny format niż sekwencja, w której je ułożyłem.
Innymi słowy dla przykładu: klipy HDV (m2t) mogę tak dzielić w sekwencji HDV.
Chociaż z drugiej strony pliki .flv także mogę dzielić i zapisywać jako subclipy. :roll:
Więc wygląda na to, że to zależy od formatu pliku video.


niedziela, 27 marca 2011, 14:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 marca 2011, 01:22
Posty: 18
Post Re: wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina
Najrad napisał(a):
dwuklik na klipie z timeline wprowadzi go do okna żródłowego, a potem "make subklip"

dokładnie tak robię, Mam klip z timelina w oknie żródłowum ale Make Subklip jest niepodświetlony. Nie umiem go uaktywnić.
Taka sama operacja na pliku "nie z timelina" jest możliwa do wykonania bo wtedy Make Subklip podświetla się.

_________________
Pozdrawiam
Filmowanie kongresów i konferencji
Filmowanie ślubów i wesel


niedziela, 27 marca 2011, 14:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 marca 2011, 01:22
Posty: 18
Post Re: wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina
S_naf napisał(a):
U mnie nie ma tej opcji na klipach w timeline, jeśli klipy mają inny format niż sekwencja, w której je ułożyłem.
Innymi słowy dla przykładu: klipy HDV (m2t) mogę tak dzielić w sekwencji HDV.
Chociaż z drugiej strony pliki .flv także mogę dzielić i zapisywać jako subclipy. :roll:
Więc wygląda na to, że to zależy od formatu pliku video.

mam wszystkie klipy jednakowe (.mxf)
projekt jest duży i praktycznie gotowy. w całym projekcie jest kilkadziesiąt ujęć które muszę powtórnie wykorzystać. Więc najlepszym sposobem jest umieszczenie ich w nowym binie i ..tu napotkałem opór.

_________________
Pozdrawiam
Filmowanie kongresów i konferencji
Filmowanie ślubów i wesel


niedziela, 27 marca 2011, 14:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 13 października 2010, 14:08
Posty: 1
Post Re: wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina
Jeśli chcesz je wykorzystać w innym projekcie to zaimportuj istniejący projekt
do nowego projektu, usuń niepotrzebne sekwencje i wyczyść poprzez Project - remove unused.
Jeśli chcesz użyć przyciętych fragmentów w tym samym projekcie to ctrl+a, ctrl+c, new seq. i ctrl+v.


niedziela, 27 marca 2011, 14:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 marca 2011, 01:22
Posty: 18
Post Re: wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina
grabos-tmp napisał(a):
Jeśli chcesz je wykorzystać w innym projekcie to zaimportuj istniejący projekt
do nowego projektu, usuń niepotrzebne sekwencje i wyczyść poprzez Project - remove unused.
Jeśli chcesz użyć przyciętych fragmentów w tym samym projekcie to ctrl+a, ctrl+c, new seq. i ctrl+v.

Wiem, że tak można zrobić, w tym przypadku nie jest to problem, ale czasem w trakcie montażu widzę, że przycięte ujęcie będę potrzebował ponownie albo póżniej, w AP 6,5 wkładałem sobie do osobnego bina (przykładowo nazwanego" klaszczą")
Podobnie FinalCucie przeciąga się go bez przemocy.. i on tam sobie czeka razem z innymi.

_________________
Pozdrawiam
Filmowanie kongresów i konferencji
Filmowanie ślubów i wesel


niedziela, 27 marca 2011, 15:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina
Nie mam CS3, a jedynie CS5 na Snow Leopard, wiec nie umiem pomóc. U mnie działa metoda która wskazałem kilka postów wcześniej.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


niedziela, 27 marca 2011, 17:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 25 marca 2011, 01:22
Posty: 18
Post Re: wkładanie fragmentów z timelina do nowego bina
Najrad napisał(a):
Nie mam CS3, a jedynie CS5 na Snow Leopard, wiec nie umiem pomóc. U mnie działa metoda która wskazałem kilka postów wcześniej.

dzięki, popróbuje jeszcze ..

_________________
Pozdrawiam
Filmowanie kongresów i konferencji
Filmowanie ślubów i wesel


niedziela, 27 marca 2011, 18:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL