Teraz jest czwartek, 3 grudnia 2020, 09:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Pytanie o plugin 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Pytanie o plugin
Witam, czy jest w premierce jakiś plugin, który umożliwiałby ustawienie pól? Mam pewien zewnętrzny klip, który chyba ma inną kolejność i chciałbym go zmienić z poziomu programu.

Zapytam się o coś jeszcze. Czy da się ustawić z automatu normalizację dźwięku do wszystkich klipów, tak abym nie musiał robić tego ręcznie?

Czy da się nałożyć jakiś preset np. do 30 klipów naraz? Jakaś warstwa matka, która dawałaby usrtawienia podległym jej klipom?


środa, 13 lipca 2011, 11:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1693
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Pytanie o plugin
moloch napisał(a):
Witam, czy jest w premierce jakiś plugin, który umożliwiałby ustawienie pól? Mam pewien zewnętrzny klip, który chyba ma inną kolejność i chciałbym go zmienić z poziomu programu.

Zapytam się o coś jeszcze. Czy da się ustawić z automatu normalizację dźwięku do wszystkich klipów, tak abym nie musiał robić tego ręcznie?

Czy da się nałożyć jakiś preset np. do 30 klipów naraz? Jakaś warstwa matka, która dawałaby usrtawienia podległym jej klipom?


Odpowiedzi dla Premiere CS4:

Ad.1 nie trzeba pluginu, wystarczy zmienić kolejność pól (fields dominance)

Ad.2 Da się dla Master

Ad.3 zaznaczasz np. 30 klipów i przeciągasz na nie wybrany wcześniej filtr

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal DJI Ronin SC, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 13 lipca 2011, 15:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Pytanie o plugin
albo wstawiasz sekwencję z klipami do nowo utworzonej sekwencji, i na nią nakładasz filtr. Wtedy możesz go modyfikować. Na 30 klipach nałożyć da się raz, ale modyfikować trzeba każdy z osobna, albo wcześniej zrobić "preset".

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


czwartek, 14 lipca 2011, 17:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Pytanie o plugin
Ok dzięki wielkie. Dopytam się jeszcze o ten dźwięk. Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. W ustawieniach audio- master mogę suwakiem zmniejszyć bądź zwiekszyć głośność. Przynajmniej ja innej mozliwości nie znam :) Chodzi mi dokładnie o przypadek w którym miałem ręczne parametry mikrofonu i jedne klipy sa dużo za głośno, niektóre za cicho, albo otoczenie powodowało duże wachania częstotliwości (np. oklaski, gwizd). W jaki sposób może program sam analizować klipy i odpowiednio przyciszyć, a niektóre podgłośnić, aby wszystko było na podobnym poziomie?


czwartek, 14 lipca 2011, 20:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1325
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Pytanie o plugin
Ponieważ pytasz o podstawowe rzeczy odeślę Cię tu do manuala
http://help.adobe.com/en_US/PremierePro ... 7f22a.html

W CS5 (nie wiem jak w CS4, w CS3 tego nie ma) jest normalizacja z poziomu timeline dla dowolnej liczby klipów na raz:
Zaznacz klipy, prawy myszy, audio gain i Normalize Max Peak To lub Normalize All Peaks To
O co w tym chodzi poczytaj tutaj:
http://help.adobe.com/en_US/premierepro ... aef7-7f33a


czwartek, 14 lipca 2011, 21:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Pytanie o plugin
Ok, dzięki.
Poprzez słabe nagranie dźwięku, spędzam teraz długie godziny przy jego poprawkach. Z każdego minusa można zrobić plus :) Jednak na przyszłość, aby jak najmniej takich zdarzeń. Dzięki chłopaki


czwartek, 14 lipca 2011, 23:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Pytanie o plugin
Grabos -> Normalizacja nie wyrównuje poziomów!!!

Normalizacja "dociąga" ich poziom szczytowy do 0dB fs (lub zadanego innego).

Wyrównać poziomy można za pomocą kompresora. Ale to jest narzędzie, które do efektywnego działania trzeba rozumieć. Przede wszystkim w funkcji czasu. Szczególnie w Premiere, gdzie decybele w ustawieniach kompresora, to trochę inne decybele, niż te na skali wskaźnika wysterowania na mikserze. To raz. Dwa, to do każdego typu i rodzaju dźwięku trzeba (a w każdym razie warto) wybrać inne stałe czasowe. Inaczej bowiem koryguje się dynamikę głosu a inaczej muzyki.
Dla tego wcześniej pisałem o doświadczeniu przy masteringu.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


poniedziałek, 18 lipca 2011, 15:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Pytanie o plugin
No coś jednak nie wychodziło. Normalizacja nie dawała odpowiedniego efektu. Zatem pozostały mi póki co klatki kluczowe i ręczna korekcja dźwięku.


poniedziałek, 18 lipca 2011, 19:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1325
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Pytanie o plugin
MKmagic, dzięki za wyjaśnienie. Bez Twojej czujności na pewno byśmy się tu wszyscy pogubili w masteringu. Nigdzie nie pisałem, że normalizacja wyrównuje poziomy, a do tego akurat o czym pisał Moloch na pewno lepiej nadaje się masowa normalizacja niż kompresja (oczywiście nie do wykończenia roboty, ale na dzień dobry).
Moloch spróbuj dla sportu wyrównać różnice poszczególnych pociętych klipów tą wieloklipową normalizacją versus kompresja na jednym ustawieniu i jak będzie Ci się chciało to napisz jak poszło.
Generalnie, jak chcesz mieć dopieszczony dźwięk to unikaj jak ognia kompresorów dynamiki, lepiej żeby było gdzie niegdzie ciszej niż zniekształcać dźwięk.
Co do beztroskiego używania kompresorów zgadam się w zupełności z kol. MKm.
Niedawno trafił mi się przypadek masterowanego wywiadu przez dyplomowanego mgra reżyserii dźwięku.
Człowiek w wywiadzie mówi bardzo wyraźnie i spokojnie.
Porównanie kanału lewego: znormalizowany oryginał (dół) i przejechany kompresorem (góra):
Załącznik:
Norm.vs.Kompr.jpg
Norm.vs.Kompr.jpg [ 234.1 | Przeglądane 93 razy ]


Jeszcze dla porównania obraz głosu człowieka, który prawie krzyczy:
Załącznik:
God's Angry Man-krzyk.L.jpg
God's Angry Man-krzyk.L.jpg [ 36.23 | Przeglądane 2333 razy ]

Dosyć duże podobieństwo z niewłaściwie użytym kompresorem powyżej.


wtorek, 19 lipca 2011, 03:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 543
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Pytanie o plugin
"dyplomowanego mgra reżyserii dźwięku" - miałem się okazję przekonać jak kiedyś taki człek poprawił zespół, który grał na żywo, bo na jego ucho coś nie brzmiało... jak poprawił tak myślałem, że padnę ze śmiechu, a kapela grzecznie mu podziękowała, wypili po kielonku po czym powróciła do starych ustawień :lol: . Niestety wielu takich myśli, że teorią nadrobią brak słuchu i wyczucia. To działa trochę na innej zasadzie...
Pozdrawiam

_________________
Tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM
SPRZEDAM KRAN 2/4/6m automatyczne utrzymanie kadru


wtorek, 19 lipca 2011, 12:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Pytanie o plugin
Ależ oczywiście, że każdy dźwięk można zXXXczyć, ale i można go zrobić łądnie i z wyczuciem.
Kluczem do odpowiedniego użycia kompresorów jest czas i stopień kompresji. Jak ktoś używa kompresora na zasadnie kilofa, to efekt będzie właśnie taki, jak opisałeś, grabos.
Ja się uczyłem obsługiwać kompresory jeszcze w czasach analogu, na gratach Alesis i DBX. Zrozumiałem, jak ustawiać gałki od stałych czasowych a jak od stopnia kompresji. Efekty są naprawdę świetne!!!

Przede wszystkim ludzie mówią nierówno. Najczęściej zaczynają głośno, a potem jakby z nich uchodziło powietrze. Jeśli to ma być setka z podłożoną muzyką, koniec zdania może "utonąć" w tle, jeśli się go nie wesprze. Dobrze ustawiony kompresor może utrzymać mikrodynamikę, ale "podtrzyma" opadający poziom. Tylko trzeba dopasować czasy!

Podobnie jest z masteringiem.

Rozsądek i znajomość sprzętu pomaga we wszystkim. Jak ktoś użył kompresora jak młotka i się zawiódł, może sądzić, że kompresor jest BE. Ja tam chwalę i stosuję często. A zadowolony najbardziej jestem, jak w miksie mam wszystko ładnie poukładane, ale efektów i korekcji... nie słychać. Po prostu jest dobrze, jakby od zawsze tak miało być!!!

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 22 lipca 2011, 21:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL