Teraz jest sobota, 28 listopada 2020, 07:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Problem z loop point- encore 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Problem z loop point- encore
Mam taki problem. Robię menu przy pomocy tutoriala precompossed (menu regal cinema). Robię dokładnie tak jak w menu, a jednak mam problem. Wszystko chodzi dobrze, oprócz przejść z podmenu do menu głównego. Ustawione są animowane przejścia pomiędzy menu. W menu głównym ustawiony mam loop point na 10 sekund, po to, aby uciąć intro i było same menu bez niepotrzebnego wstępu przy każdym cofaniu się do menu. W ustawieniach linku do menu głównego z poszczególnych podmenu klikam specify link, wybieram main menu oraz ten przycisk z którego menu się cofam oraz zaznaczam set to loop point.
Dla przykładu wracam ze scene selection-> Na highlight menu wybieram specify link-> main menu-> scene selection-> set to loop point.

Problem w tym, że nie włącza się od 10 sekundy tylko od samego początku.

Natknąłem się na jeszcze jedną rzecz. Chciałem sprawdzić czy główne menu na podglądzie działa dobrze z zaznaczoną opcją loop point. Czas trwania klipu to 60 sekund.
Więc tak, po 60 sekundzie robi się pętla, ale wznowienie pojawia się od 35 sekundy pomimo ustawienia, że ma być od 10 Oo. Kolejna pętla jest przesuniętą i pojawia się 85 sekundzie..
Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Mam książke od starego encore'a, ale nie ma i tam wyjaśnienia.


Załączniki:
wybor scen.jpg
wybor scen.jpg [ 455.4 | Przeglądane 280 razy ]
flowchart.jpg
flowchart.jpg [ 205.04 | Przeglądane 251 razy ]
menu glowne.jpg
menu glowne.jpg [ 414.42 | Przeglądane 218 razy ]
wtorek, 23 sierpnia 2011, 19:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1521
Post Re: Problem z loop point- encore
loop ma być wyłączone
bardzo fajne menu... trochę je przerobiłem.dodałem 5 nowych menu i związałem je z tranzitions-dzięki temu jeśli się tylko włoży płytkę to całe menu przeleci a potem film ruszy.
end aktion menu związane z tranzition menu to scenes(menu) a end aktion tego przejścia z scene selektion
moloch mam pytanko... ile czasu zajmuje ci renderowanie tego menu w ae?

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


wtorek, 23 sierpnia 2011, 20:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Problem z loop point- encore
Jak wyłącze loop to będzie razem z intro. Ma być właśnie bez niego bo transition inaczej sie kończy i nie ma ciągu. Mi renderowało sie ponad 4 godziny...


wtorek, 23 sierpnia 2011, 22:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 8 listopada 2008, 19:20
Posty: 114
Post Re: Problem z loop point- encore
W menu wyboru scen klikasz na main menu i wtedy wchodzisz do specify link i wybierasz loop ponit 10sek- musi działać


wtorek, 23 sierpnia 2011, 22:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Problem z loop point- encore
można projekty z firmy http://www.precomposed.com/ kupić gdzieś w Polsce, czy pozostaje zakup przez PayPal?


wtorek, 23 sierpnia 2011, 22:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Problem z loop point- encore
trek napisał(a):
W menu wyboru scen klikasz na main menu i wtedy wchodzisz do specify link i wybierasz loop ponit 10sek- musi działać


No i tak mam ustawione (masz nawet screena) I tak włącza się od początku.


wtorek, 23 sierpnia 2011, 23:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 8 listopada 2008, 19:20
Posty: 114
Post Re: Problem z loop point- encore
moloch napisał(a):
No i tak mam ustawione (masz nawet screena) I tak włącza się od początku.

Screena widziałem, zrób jak napisałem robię to ze dwa razy w tygodniu w moim projekcie (innym) ale zasady są te same.


środa, 24 sierpnia 2011, 10:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1692
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Problem z loop point- encore
moloch
Czy ten menu kit wymaga zainstalowanego AE ?

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal DJI Ronin SC, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 24 sierpnia 2011, 11:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Problem z loop point- encore
Star, jest wymagany, bo w nim podmieniasz obiekty na swój materiał. Później musisz je wyrenderować.


środa, 24 sierpnia 2011, 12:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1692
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Problem z loop point- encore
Dzięki

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal DJI Ronin SC, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 24 sierpnia 2011, 13:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1521
Post Re: Problem z loop point- encore
ja zmieniłem projekt-intro trwa 10 sekund a menu 30/intro jako first play.zrobiłem też inne zmiany i render gotowego projektu w hd trwa 30 minut na moim kiepskim procku(gtxa-460 wyłączam bo strasznie kwasi obraz)

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


środa, 24 sierpnia 2011, 17:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Problem z loop point- encore
Trek, no zrobiłem tak i nie odtwarza się prawidłowo. Zawsze jest jakis problem z tym encore. Do tego tak mi się muli, że mnie krew zalewa ;/
Zrobiłem tak jak kumak i zmodyfikowąłem projekt. Wyrenderowałem jeszcze raz animację do menu z obciętym intro. Pełne intro leci po pierwszym odpaleniu i już nie ma powtarzalności, a następnie ten ucięty materiał wstawiłem w miejscu materiału menu.
Mam nadzieje, że po renderingu będzie dobrze chodzić na odtwarzaczu..
Jednak i tak wolałbym zrobić to w prawidłowy sposób. Skoro jest funkcja loop point i powrót do niej to chciałbym z niej korzystać.

Mam książkę i kurs wideo do encore i nie ma w nich najważniejszych zagadnień...
Kurs z eduweb bylby lepszy. Ja kupiłem ze strefy kursów i to był błąd ;/

Kumak, masz lepszy komputer ode mnie. Ciesze się Twoim szczęściem, że tak Ci to działa :) Na wiosne może sprawię sobie lepszego kompa. Na razie kupiłem monitor 22 cale :)

Jeszcze taka sprawa. Jak wrzucacie materiał do encore? Renderujecie w edycyjnym, a później wczytujecie w encore, czy używacie dynamic link?
Bo ja mam tak, że jak za pierwszym razem chciałem wrzucić wyrenderowany materiał do encore to mi się komputer zawieszał...
Zatem pozostał mi tylko dynamic link.

Spróbuję zrobić jeszcze jedno menu precompossed, może zobaczę gdzieś błąd.


środa, 24 sierpnia 2011, 18:53
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 27 sierpnia 2002, 23:57
Posty: 181
Post Re: Problem z loop point- encore
Ja na przykład tylko przez dynamic, jak do tej pory zero problemów, a latam na piątce przeszło rok.Co prawda z braku czasu jeszcze nie robiłem tych menusów, mimo ze je mam, ale robie prostsze i nie ma zadnego problemu z encorem. Na jakim systemie jedziesz a propo?
Pzdr


środa, 24 sierpnia 2011, 19:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1521
Post Re: Problem z loop point- encore
nie mam menu 5... projekt przerobiłem koledze. zrobiłem mu 2 klipy-1 to co za napisami i placeholder i 2 klip z kanałem alfa-to co nad napisami i placeholder.komp nie musi tyle przeliczać.do menu wcześniej przygotowuje sie klip na drop zone-tu też zmiany-klip ma 2 min i 45 sek i jest dostosowany do długości poszczególnych menu i tranzition.
ja kupiłem menu1 i z niego porobiłem swoje intro http://www.youtube.com/watch?v=ISloQLzizUw(obecnie żadko z niego korzystam) oraz swoje przejścia http://www.youtube.com/watch?v=q0aXZhYTlX8&feature=related

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


środa, 24 sierpnia 2011, 21:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Problem z loop point- encore
Dzieki za pomoc!! Po kosultacji telefonicznej z kolegą z forum udało się poprawić menu. Ogólnie to niedorzeczne, aby był to problem tego typu. Otóż, co trzeba było zrobić...
W zasadzie to samo, co zrobiłem tylko nie z poziomu podglądu menu, a z poziomu flowcharta. Teraz działa. Jeszcze raz dzięki


niedziela, 28 sierpnia 2011, 13:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL