Teraz jest środa, 16 stycznia 2019, 23:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Rendering a kodowanie 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 104
Lokalizacja: łódzkie
Post Rendering a kodowanie
Witam,

mam kilka pytań.

1. Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad sytuacją, gdzie mając już gotową sekwencję do zakodowania i wysłania jej jako kolejki w Adobe media encoder trzeba ją wcześniej renderować? Czy można spokojne wyłączyć Premiera a AME sam zrobi resztę.

2. Czy jest jakaś różnica między włączonym a wyłączonym Premierem z daną sekwencją podczas kodowania w AME? Chodzi mi o to czy ma to jakikolwiek wpływ ją kompresję?

3. I jeszcze jedno pytanie. Jeżeli jednak wcześniej przerenderuję wszystkie efekty w sekwencji, a następnie wyłącze Premiera oczywiście wcześniej ustawiając parametry kompresji i tworząc kolejkę w AME program ten podczas kodowania sam będzie pobierał wcześniej zrenderowane efekty w Premierce?

Jakie macie z tym doświadczenia?

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. Kamerzysta-robimyfilm.pl


Ostatnio edytowano poniedziałek, 31 października 2011, 12:58 przez rumek7, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 31 października 2011, 12:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Rendering a kodowanie
1. nie
2. nie
3. jesli tak mu karzesz - opcja "use preview files"

bogate


poniedziałek, 31 października 2011, 12:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 104
Lokalizacja: łódzkie
Post Re: Rendering a kodowanie
Cytuj:
1. nie


Czyli rozumiem, że nie trzeba renderować efektów a Premiera można wyłączyć.

Cytuj:
3. jesli tak mu karzesz - opcja "use preview files"


Czyli nawet jak zrobię wcześniej renderowanie z pod Premiera, a nie zaznaczę później opcji "use preview files", to i tak zostanie to ponownie przeliczone podczas właściwego kodowania? Jeżeli tak, to wychodzi na to, że zawsze traciłem sporo czasu nie zaznaczając tej opcji.

Pytam ponieważ zdarzyło mi się kiedyś coś takiego, że bez wcześniejszego renderowania efektów typu Magic Bullet Looks w plików wynikowym w jednym ujęciu miałem dziwne przeskoki klatek. Dopiero po skorzystaniu z opcji "render" a dopiero późniejszym zakodowaniu wszystko było ok. A może to nie była taka przyczyna? Czy czasem też macie takie błędy w skompresowanych plikach. Przypomnę, że było to w mpeg2.

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. Kamerzysta-robimyfilm.pl


poniedziałek, 31 października 2011, 14:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Rendering a kodowanie
Czyli nawet jak zrobię wcześniej renderowanie z pod Premiera, a nie zaznaczę później opcji "use preview files", to i tak zostanie to ponownie przeliczone podczas właściwego kodowania? Jeżeli tak, to wychodzi na to, że zawsze traciłem sporo czasu nie zaznaczając tej opcji.


zaznaczysz to skorzysta z wyrenderowanych przeliczen, nie zaznaczysz to liczy calosc


poniedziałek, 31 października 2011, 15:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Rendering a kodowanie
rumek7 napisał(a):
Czyli nawet jak zrobię wcześniej renderowanie z pod Premiera, a nie zaznaczę później opcji "use preview files", to i tak zostanie to ponownie przeliczone podczas właściwego kodowania? Jeżeli tak, to wychodzi na to, że zawsze traciłem sporo czasu nie zaznaczając tej opcji.

Tutaj bym polemizował. Jeśli zamierzasz użyć w AME dwuprzebiegowego kodowania, to zdaje się, że "use preview files" powinno być wyłączone. Po co Ci pliki renderów, jeśli 2-pass zrobi to na pewno dokładniej?
Inna opcja w AME, przy której nie korzystam z plików wyrenderowanych to Use maximum render quality, jeśli przy kodowaniu wykonuje się również skalowanie.


wtorek, 1 listopada 2011, 00:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Rendering a kodowanie
nie no , opcji jest sporo, sadzac po pytaniach zakladam najprostsze rozwiazania


wtorek, 1 listopada 2011, 00:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Rendering a kodowanie
Zastanawiając się nad sensownością "Use Preview Files" warto zobaczyć ustawienia Video Previews w Sekwencji. Jeśli użyjemy Max Render Quality, albo Max Bit Depht, to Use Preview nie warto. Chyba, że zaznaczymy te opcje w Previews.
Ale to się wiąże z czasem. Coś, za coś.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


czwartek, 3 listopada 2011, 15:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 104
Lokalizacja: łódzkie
Post Re: Rendering a kodowanie
Dzięki Panowie za pomoc. To mi wiele rozjaśniło :-)

Pzdr.

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. Kamerzysta-robimyfilm.pl


niedziela, 6 listopada 2011, 22:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2011, 23:34
Posty: 53
Post Re: Rendering a kodowanie
Mnie też :D czas się rozstać z premierką na dobre i wskoczyć na dobre na ediusa :D tak skopanego softu jak premiera cs5 czy też 5.5 to dawno nikt nie widział , ale za CUDA trzeba płacić :D płaczcie i płaćcie :D


niedziela, 6 listopada 2011, 22:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 104
Lokalizacja: łódzkie
Post Re: Rendering a kodowanie
A co Cię tak boli w tym sofcie :-) ? Co ma takiego Edius? Jakieś argumenty? Pytam tak z ciekawości.

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. Kamerzysta-robimyfilm.pl


niedziela, 6 listopada 2011, 22:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Rendering a kodowanie
no edius jak to edius, ciegle 32-bitowy, nie obsluguje w pelni nawet 4 rdzeni (przez pojecie w pelni rozumiem licznie z poziomu timeline i export dowolnego kodeka a nie telko mpeg2), nie supportuje cuda, nie supportuje stream, sprzedaja go drozej od premierea ale za to nie ma w pakiecie encodera i softu do authoringu , wiekszosc najpopularniejszych pluginow nie dziala, nie jest kompatybilny z zadnym softem kompozycyjnym, z wersji na wersje lider oprogramowania , nic tylko tylko kupowac i dozywotnio zostac fanbojem


poniedziałek, 7 listopada 2011, 02:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: Rendering a kodowanie
bigboss napisał(a):
Mnie też :D czas się rozstać z premierką na dobre i wskoczyć na dobre na ediusa :D tak skopanego softu jak premiera cs5 czy też 5.5 to dawno nikt nie widział , ale za CUDA trzeba płacić :D płaczcie i płaćcie :D

Może konfig trzeba zoptymalizować? Ja mam całkiem odwrotne spostrzeżenia :D Tak dobrego Premiere jak CS5.5 jeszcze nie było.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


poniedziałek, 7 listopada 2011, 11:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 13:21
Posty: 10
Post Re: Rendering a kodowanie
Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc.
Mój problem dotyczy czasu renderowania. Posiadam od niedawna PCeta na 4 rdzeniach 3Ghz I7, windows 7 64 bit i Adobe Production Premium cs5. Wcześniej montowałem na ediusie ale z pewnych względów musiałem przesiąść się na Premiera (co jest dość bolesnym doświadczeniem) i w tej chwili raczkuję w tym programie. Po instalacji całego oprogramowania, gdzie na kompie był tylko goły system i Adobe Prod. Premium przykładowy materiał renderował mi się w bardzo szybkim tempie np. 1,5h HD w konwersji do SD mpeg-2 to ok. 40-45min, czyli ok. 2x krócej:)I wszystko było dobrze,choć nie za wiele jeszcze zdązyłem pomontować, bo to były raczej próby niż konkretne projekty, do momentu kiedy nie wiadomo skąd zauważyłem, że czas renderowania wydłużył mi się nie do przyjęcia.Teraz materiał zamiast renderować się 2x krócej renderuje się 2-3 x dłużej. I tak np. materiał 35min renderuje w ok. 3 h.
Nie mam pojęcia co się dzieje i co mam teraz zrobić. Procesor pracuje na 100%, pamięć różnie,bo od 30%-70% a mam 12GB ramu. W Premierze mam ustawione żeby korzystał przy renderowaniu z max. pamięci (choć wcześniej i bez tych ustawień smigał jak pisałem powyżej) i nic to nie daje. Nie wiem co jest nie tak. W międzyczasie doinstalowałem antywirusa Kasperskiego i quick time i nic więcej. Czy myslicie,ze doinstalowanie tych programów mogło spowodować takie spowolnienie? Czy mogę jakoś to sprawdzić,czy po prostu odinstalować i w ten sposób testować? Obawiam się, że skończy się przeinstalowaniem całego oprogramowania:( a może nawet windowsa. Dodam jeszcze,ze wszystko poza tym pracuje poprawnie i program działa jak należy, choć rendering nawet prostych efektów, czy przejść trwa wydaje mi się też znacznie dłużej. Co może być powodem takiego stanu rzeczy? Będę wdzięczny za rady i przepraszam, jeśli już o tym było ale nigdzie nie mogłem się dokopać do podobnego tematu.
Z góry dziekuję za odpowiedzi.


poniedziałek, 7 listopada 2011, 12:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2010, 04:32
Posty: 78
Post Re: Rendering a kodowanie
fabrykant napisał(a):
Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc.
Mój problem dotyczy czasu renderowania. Posiadam od niedawna PCeta na 4 rdzeniach 3Ghz I7, windows 7 64 bit i Adobe Production Premium cs5. Wcześniej montowałem na ediusie ale z pewnych względów musiałem przesiąść się na Premiera (co jest dość bolesnym doświadczeniem) i w tej chwili raczkuję w tym programie. Po instalacji całego oprogramowania, gdzie na kompie był tylko goły system i Adobe Prod. Premium przykładowy materiał renderował mi się w bardzo szybkim tempie np. 1,5h HD w konwersji do SD mpeg-2 to ok. 40-45min, czyli ok. 2x krócej:)I wszystko było dobrze,choć nie za wiele jeszcze zdązyłem pomontować, bo to były raczej próby niż konkretne projekty, do momentu kiedy nie wiadomo skąd zauważyłem, że czas renderowania wydłużył mi się nie do przyjęcia.Teraz materiał zamiast renderować się 2x krócej renderuje się 2-3 x dłużej. I tak np. materiał 35min renderuje w ok. 3 h.
Nie mam pojęcia co się dzieje i co mam teraz zrobić. Procesor pracuje na 100%, pamięć różnie,bo od 30%-70% a mam 12GB ramu. W Premierze mam ustawione żeby korzystał przy renderowaniu z max. pamięci (choć wcześniej i bez tych ustawień smigał jak pisałem powyżej) i nic to nie daje. Nie wiem co jest nie tak. W międzyczasie doinstalowałem antywirusa Kasperskiego i quick time i nic więcej. Czy myslicie,ze doinstalowanie tych programów mogło spowodować takie spowolnienie? Czy mogę jakoś to sprawdzić,czy po prostu odinstalować i w ten sposób testować? Obawiam się, że skończy się przeinstalowaniem całego oprogramowania:( a może nawet windowsa. Dodam jeszcze,ze wszystko poza tym pracuje poprawnie i program działa jak należy, choć rendering nawet prostych efektów, czy przejść trwa wydaje mi się też znacznie dłużej. Co może być powodem takiego stanu rzeczy? Będę wdzięczny za rady i przepraszam, jeśli już o tym było ale nigdzie nie mogłem się dokopać do podobnego tematu.
Z góry dziekuję za odpowiedzi.


Może wczesniej korzystałes z funkcji Mercury Playback Engine GPU a teraz możliwe że masz to wyłączone? Sprawdź w Project Settings/General


poniedziałek, 7 listopada 2011, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Rendering a kodowanie
W Premierze mam ustawione żeby korzystał przy renderowaniu z max. pamięci (choć wcześniej i bez tych ustawień smigał jak pisałem powyżej) i nic to nie daje


nie ustawiles czasem optimize for memory zamiast
optimize for performance ?


poniedziałek, 7 listopada 2011, 15:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL