Teraz jest środa, 16 stycznia 2019, 14:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Adobe Premiere - jakość exportu, tolerancja formatu AVI 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Adobe Premiere - jakość exportu, tolerancja formatu AVI
Witam.

Mam dwa problemy w AP CS4:
1. Importowane pliki AVI skaczą raz w przód, raz w tył, i praktycznie stoją w miejscu
2. Jakość exportu jest niemal tragiczna

Mam 35min. materiału z trzech kamer:
1. HD: 1920x1080, 29,997fps, MP4
2. DV: 720x576, 25fps, AVI:DV
3. aparat z HD: 640x480, 25fps, MP4
oraz audio MP3 jako wzorcowe.

Owszem formaty są różne, więc najpierw w VirtualDubie była korekta materiału 2. i 3. na 720x608 z ujednoliceniem formatu i kodeka (XVid). Celem jest multikamera.

Problem 1:
Gdy dodaję do projektu oryginalny materiał HD, wszystko jest OK. Gdy dodaję DV i HD z aparatu, to obraz zatrzymuje się, przeskakuje kilka klatek do przodu i do tyłu i w sumie stoi prawie w miejscu. Obojętnie, czy materiał jest dodwany jako samodzielny czy jaki n-ty. Analogicznie dzieje się, gdy oryginalny materiał z HD przekonweruję do AVI 720x608 - po dodaniu do projektu dzieje się to samo.

Problem 2:
Gdy projekt tylko z obrobionym HD (oryginalne HD + MP3) + napisy, razem 35min., daję do eksportu w którymś formacie klasy HD, gdzie można zdefiniować swój format na 720x608 29.997 fps, 4 godzinna (!) praca kompresji dała obraz około 10-15fps i po około 20 min. następuje błąd kończący odtwarzanie materiału.

Gdy daję część tego materiału (około 5min.) do eksportu, korzystając z analogicznych opcji kompresji dostaję jakość obrazu właściwie analogowego, jakby 320x240 było resize'owane do 720x608 - jest bardzo mdłe. Do tego również jest poklatkowane.

Do tego niezbyt rozumiem czas kompresji: 5min materiał w 3 godziny?
------------
Nie ukrywam, ten montaż jest jednostkowy, choć dosyć ważny. Po niemal 24 godzinach pracy (łącznie z kompresjami testowymi) nie wiem co powoduje taki stan rzeczy.

Czy mogę prosić o pomoc w tej kwesti?

Mój sprzęt to:
- Komputer z procesorem x86 obsługujący interfejs ACPI6.1.7600.16385
- grafika NVIDIA GeForce 7300 LE 8.17.12.5896
- Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz 6.1.7600.16385
- Pamięć 3GB
- Win 7 Ultimate
- odczyt pamięci: 3115MB/s
- zapis do pamięci: 1069MB/s
- ASUS P5N-D, FSB1333MHz, DDR2 800,


niedziela, 22 stycznia 2012, 15:21
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Adobe Premiere - jakość exportu, tolerancja formatu AVI
Jakąś pracę doktorską piszesz, czy postanowiłeś odkryć proch raz jeszcze?

Skąd ta rozdzielczość, skąd pomysł na XviD?

Czemu materiał do montażu kompresujesz do formatu z kompresją międzyklatkową???

Jeśli materiał docelowy ma być na DVD lub w pliku PAL SD (w takim układzie po co było filmować w 29,997?) skonwertuj wszystkie materiały do PAL DV (jak sądzę, PAL DV Widescreen).
Program ożyje, a i render gotowca też poleci szybko (oczywiście też do PAL DV Widescreen).
Prenie mp3 też pasowałoby skonwertować do WAV PCM (i przy okazji zrobić 48kHz). Też przyśpieszy pracę, bo jak znam życie kom o ASIO pewnie nie słyszał.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


poniedziałek, 30 stycznia 2012, 21:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Adobe Premiere - jakość exportu, tolerancja formatu AVI
Witam.
Ad. 1 - uznaję pytanie za retoryczne.
Ad. 2 - Rozdzielczość wzięła się z rozmiaru najmniejszego nagrania jakie miałem + obcięta panorama. XViD wziął się po prostu z tego, że miałem i niezbyt dużo zajmował miejsca przy dobrej jakości. Wcześniej materiał z pozostałych dwóch kamer musiał przejść przez Deshakera i wykorzystałem VirtualDub. Czy AP nie radzi sobie z kompresją międzyklatkową?

Nie miałem wpływu na klatkowanie. Te 3 kamery mają po prostu swoje ustawienia bez możliwości ustawienia tych parametrów inaczej.

MP3 mam jako plik wzorcowy 320k, ale spróbuję zdekompresować i tak wrzucić do AP.

Plik docelowy miał być na YouTube.

Spróbuję zrobić jak zasugerowałeś.

Pozdrawiam.
Sebastian


piątek, 3 lutego 2012, 11:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Adobe Premiere - jakość exportu, tolerancja formatu AVI
Niestety, proponowany Twój sposób nie wyjaśnił sprawy. Z plikiem AVI z DV (bez modyfikacji) dzieje się to samo. Tu jest nagranie co się dzieje z takowym: http://youtu.be/X3qsHySGBlo.

Pozdrawiam.
Sebastian


poniedziałek, 6 lutego 2012, 20:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Adobe Premiere - jakość exportu, tolerancja formatu AVI
Strategiczne pytanie zatem:
czy jakikolwiek inny plik video udaje się odpalić na Premiere?
Bo to nie wygląda na problem z kodekiem, tylko na problem z odtwarzaniem tegoż.
Czym konwertowałeś pliki?
Czy gdy masz otwarty plik wejściowy w oknie Source, to da się go odtworzyć lub przewijać a tylko w oknie Program nie idzie?

Injna sprawa, na razie marginalna, to widzę, że plik masz skonwertowany, ale bez przeskalowania - czarna ramka wokół obrazu. Nie mogłeś skonwertować od razu dobrze?

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


wtorek, 7 lutego 2012, 18:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Adobe Premiere - jakość exportu, tolerancja formatu AVI
Tak, pliki oryginalnie w MP4 odtwarzają się w AP prawidłowo. Tylko AVI w DV tak się zachowuje jak na filmie. AVI w WMP, czy MPC odtwarza się prawidłowo. Klatkowanie również jest prawidłowe.
Niestety tak się zachowuje nie tylko odtwarzanie, ale również generowany plik wynikowy. W przypadku pliku (lub -ów) MP4 plik wynikowy ma znacznie mniejsze klatkowanie niż pliki źródłowe, czy ustawienia projektu/sekwencji. W wynikowym pliku AP klatkowanie rzeczywiste jest znacznie mniejsze niż deklarowane w pliku.

Przed pierwszym moim postem pliki były konwertowane DV -> XViD (Deshaker, resize). Później załadowałem oryginalny plik ściągnięty z kamery DV (to co widziałeś na filmie to właśnie ten oryginalny plik, dlatego jest ta czarna ramka).

W trakcie projektu gdy przesuwam wskaźnik obraz się sukcesywnie zmienia, jednak nieprawidłowo. Np. gdy ustawię wskaźnik w sekwencji na powiedzmy 5 minutę, pokazuje się klatka z pliku np, z 5 sekundy zamiast 5 minuty. Gdy przewinę wskaźnik do końca pliku są tam klatki z pierwszej minuty. Audio idzie prawidłowo.

Zarówno w source jak i w wynikowym plik zachowuje się tak samo.

Ten plik z filmu nie jest przekonwertowany, jest prosto z kamery, zgodnie z sugestią. Przekonwertowany plik w VirtualDUB'ie (Deshaker, resize) powoduje to samo zachowanie.


wtorek, 7 lutego 2012, 19:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Adobe Premiere - jakość exportu, tolerancja formatu AVI
SebastianRumia napisał(a):
Tak, pliki oryginalnie w MP4 odtwarzają się w AP prawidłowo.

W takim układzie pracuj na oryginałach (zasadniczo tak się właśnie powinno pracować).
Jeśli jednak nie masz ciśnienia czasowego, przeinstaluj system (reinstalacja kodeków często jest nieskuteczna - one siedzą bardzo głęboko w systemie), i spróbuj najpierw z Premierem bez instalacji żadnych kodeków. Kodeki Premiere + fabryczne z W7 powinny wystarczyć (u mnie wystarczają od dwóch lat).

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 8 lutego 2012, 06:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1656
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Adobe Premiere - jakość exportu, tolerancja formatu AVI
Podpisuję się pod tym co napisał przedmówca, lecz zadam pytanie na jakiej sekwencji montujesz (DV PAL 720x576 widescreen 48kHz czy innej ?)

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 8 lutego 2012, 09:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Adobe Premiere - jakość exportu, tolerancja formatu AVI
Witam.

Jak pisałem, materiał z DV jest w formacie AVI. Oryginalnie jest AVI. AVI jest zgranym strumieniowo materiałem z kamery przez FireWire, bez żadnych zmian. Filmik z przeskakiwania klatek, który pokazałem jest właśnie z takiego materiału, czyli AVI prosto z kamery. Materiały MP4 są z dwóch pozostałych kamer.

Jednak stosowanie materiałów oryginalnych niezbyt będzie pomocne, bo mają różne rozmiary; żeby ten montaż miał sens winien być obrobiony deshakerem i resizem.

Próbowałem montować na bodajże 3 różnych sekwencjach, w DV 720x576 również, ale efekt zawsze sam.

Trudno Panowie, sprawa pozostaje na razie nie wyjaśniona. Jak kiedyś wrócę do tematu (o ile) to zastosuje się do sugestii zrobienia AP na zupełnie czystym systemie.

Dziękuję za konwersację.

Pozdrawiam.
Sebastian


środa, 8 lutego 2012, 20:30
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1656
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Adobe Premiere - jakość exportu, tolerancja formatu AVI
SebastianRumia napisał(a):
Witam.

Jak pisałem, materiał z DV jest w formacie AVI. Oryginalnie jest AVI. AVI jest zgranym strumieniowo materiałem z kamery przez FireWire, bez żadnych zmian. Filmik z przeskakiwania klatek, który pokazałem jest właśnie z takiego materiału, czyli AVI prosto z kamery. Materiały MP4 są z dwóch pozostałych kamer.

Jednak stosowanie materiałów oryginalnych niezbyt będzie pomocne, bo mają różne rozmiary; żeby ten montaż miał sens winien być obrobiony deshakerem i resizem.

Próbowałem montować na bodajże 3 różnych sekwencjach, w DV 720x576 również, ale efekt zawsze sam.

Trudno Panowie, sprawa pozostaje na razie nie wyjaśniona. Jak kiedyś wrócę do tematu (o ile) to zastosuje się do sugestii zrobienia AP na zupełnie czystym systemie.

Dziękuję za konwersację.

Pozdrawiam.
Sebastian


Nie pytałem w jakim formacie zgrywałeś i w jakim jest plik źródłowy, tylko jaki format ustawiłeś tworząc sekwencję w Premiere ?

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 8 lutego 2012, 21:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL