Teraz jest środa, 16 stycznia 2019, 14:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Długi czas eksportu przez Queue AME 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 214
Post Długi czas eksportu przez Queue AME
Mam projekt w AP 5,5 składający się z kilku sekwencji. Jeżeli exsportuję materiał do mpeg2 z każdej sekwencji osobno to czas eksportu wynosi ok. 1/2 czasu trwania filmu z danej sekwencji. Jeśli natomiast stworzę kolejkę ze wszystkich sekwencji to czas eksportu wydłuża się niemiłosiernie i trwa ok. 2 razy więcej niż długość filmu z danej sekwencji. Bardzo długo zatrzymuje się na "trwa odczytywanie XMP". Przypuszczam, że mam błędne ustawienia AME. Przed uruchomieniem kolejki w AME zamykam AP.


Załączniki:
ekran 03.jpg
ekran 03.jpg [ 68.37 | Przeglądane 146 razy ]
ekran 02.jpg
ekran 02.jpg [ 65.16 | Przeglądane 136 razy ]
ekran 01.jpg
ekran 01.jpg [ 128.26 | Przeglądane 161 razy ]
środa, 25 kwietnia 2012, 10:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
...ale gdy wysyłasz pojedyncze sekwencje, Premiery nie zamykasz?

Bo ja bym skojarzył czas odczytywania XMP z czasem otwierania Sekwencji podczas otwierania Premiery (razem ze wszystkimi czynnościami, które wykonuje w tle - w prawym dolnym rogu okienka).

To trwa długo i mnie też wnerwia, ale co począć?

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 2 maja 2012, 15:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 214
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
Gdy wysyłam pojedyńcze sekwencje nie zamykam Premiery ponieważ wszystkie są w jednym projekcie. Wczoraj ustawiłem na noc kolejkę również z jednego projektu i uruchomiłem bez zamykania Premiery. Niestety nic to nie zmieniło.


czwartek, 3 maja 2012, 08:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
Nie zrozumieliśmy się.
Fakt, czy Premiere jest zamknięty, czy nie nic (w tej kwestii) nie zmienia.

Pisałem o otwieraniu Premierre w tym kontekście, że jeśli masz dużo plików w projekcie (np. materiały z kilku kart, a każde ujęcie w osobnym pliku), to Premiere projekt będzie otwierał wieczność. Dokładnie tak samo AME ten projekt potraktuje (każdy plik będzie musiał "otworzyć", "potwierdzić", "sprawdzić" itd.).
Od jakiegoś czasu, gdy pracuję na kasetach, wgrywam je w całości. Nie tylko szybciej wyszukuję miejsca, ale i projekty śmigają sporo szybciej!

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 4 maja 2012, 17:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
mkmagic-jest tak jak piszesz z tymi plikami.Mój szef wymyślił(żeby było szybciej) to mam projekt główny wesela 00 po załadowaniu którego do projekt ładują się wszystkie biblioteki wykorzystywane w montażu(czołówki tła muza i inne).Potem zamienia się nawę i wczytuje pliki z kamer.Ok na początku jest szybciej bo w poszczególnych folderach są dane i nie trzeba ich po dyskach szukać.Cyrk jest kiedy uruchomi się AME bo on na nowo wczytuje z 50 podkładów muzycznych( a w projekcie jest 3-5) i inne dane.Tylko ja to uruchamiam kiedy już idę do domu więc nie za bardzo mi to przeszkadza

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 4 maja 2012, 20:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 214
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
Rzeczywiście projekt był dość obszerny bo zawierał ponad 30 godz. materiału z mistrzostw Polski w tańcu.


piątek, 4 maja 2012, 21:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
Dla tego ja się już wycfaniłem ;)

Nie wgrywam kaset z podziałem na sceny, tylko w całości - mniej plików.
Nie wybieram muzyki w APP, tylko "na zewnątrz". Wciągam tylko potrzebne - mniej plików.
Nie używam dynamic link, tylko renderuję czołówki (kilka malutkich pliczków), a potem renderuję poszczególne sekwencje - mniejsza możliwość wpadki.

Niby rezygnuję z połowy mozliwości Adobe, ale za to idzie mi to płynnie. Gdyby cokolwiek po drodze padło, nie muszę grzebać w bebechach jakiemuś potwornemu projektowi, tylko cofam się o jeden poziom.
Jest pewniej i niezawodniej. A czy wolniej? Kodowanie do różnych formatów z mastera idzie szybko. Gdybym chciał wypuszczać projekt do Encore i renderować efekty przy kodowaniu do BD, DVD a czasem i MP4, to bym padł.
Plik pośredni ma swoje zalety.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


sobota, 5 maja 2012, 18:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 867
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
Krzysztof S. napisał(a):
Przypuszczam, że mam błędne ustawienia AME.

I to jest akurat bardzo, bardzo względne.
Środowisko Adobe jest stworzone do rozbudowanej, wielostanowiskowej, współdzielonej pracy z wykorzystaniem sieci. Nie dla samotnego "dłubacza" z jednym słabym komputerkiem.
To determinuje sposób komunikacji pomiędzy poszczególnymi programami.
Jednorodnej komunikacji, począwszy od podstawowej konfiguracji Premiere-AME-Encore, poprzez pakiety PP i MC aż do wspomnianych systemów korporacyjnych.

Ten "nadmiar" możliwości sprawia - co widać nawet w tym wątku - że każdy z nas wybiera inną metodologię pracy, inny "workflow". A diabeł tkwi w szczegółach, i sprawia że nie ma prostych, bezwarunkowych odpowiedzi.
Wszystko - zależy od ...

Na przykład.
Moduły ID XMP przenoszą informację choćby o przerenderowanych podglądach efektów. To fizyczne pliki o jakiejś nazwie (nadawanej automatycznie) i jakiejś lokalizacji (którą Ty wybrałeś). Zawierają też informację o innych plikach w Media Cache.
Jeśli wyślesz gotową sekwencję do AME z opcją Use Previous - to AME sobie to wszystko znajdzie i nie będzie ponownie liczyć. Będzie szybciej.
Jeśli w ustawieniach zablokujesz przekazywanie ID XMP - to Encoder przeliczy wszystko ponownie. Będzie wolniej.

Ale... bywa że materiały źródłowe są w wymagającym formacie i pracujemy na podglądzie zastępczym. Lub z innych powodów (zwykle jakościowych) chcemy aby cała sekwencja była przeliczona w AME wprost z plików źródłowych do końcowego formatu. Wtedy przetwarzanie ID XMP jest zbędne i można je w ustawieniach wyłączyć. To przyspieszy pracę.

Mógłbym takie przykłady mnożyć - tylko po co. Wyszłyby pewnie dwa tomy szczegółowej Teorii Wszystkiego. Czyli więcej niż jest w dokumentacji programu, pod F1_HELP, czy gdzietam.

Niestety. Trzeba poczytać (i poeksperymentować).

Z porad ogólnych:

Projekty z dużą ilością materiałów źródłowych które w większości nie znajdą się w produkcie końcowym. Zawsze po dokonaniu "składu" - przed nałożeniem przejść, korekcją kolorów itepeitede - trymujemy!
Zwłaszcza jeśli chcemy je dynamiclinkować dalej.

Obowiązkowo warto się zapoznać z możliwościami Folderów Obserwowanych
( Watch Folders ) w AME. Umiejętnie wykorzystane są potężnym czasooszczędzaczem.


niedziela, 6 maja 2012, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
ja to skladam na karb zle postawionego systemu, zarowno winda jak i adobe; mam projekty w ktorych sa dziesiatki tysiecy plikow i eksport leci po doslownie 3-5 sekundach , dwa przypadki moga to zauwazalnie mocno wydluzyc, uzycie dzwieku 24/32 bity lub w jakims dziwnym formacie importowanym przez kodeki albo uszkodzony plik, zazwyczaj zglasza sie czerwonym znaczkiem w prawym dolnym rogu i mozna to latwo wychwycic, przewaznie dziala pomimo bledu w projekcie ale wlasnie encoder za kazdym razem mieli , mieli , mieli

generalnie preferuje montaz rt bez zednych przeliczen i na koniec eksport bez generowania previews


niedziela, 6 maja 2012, 21:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 214
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
Co do systemu to stawiałem go wg. wskazówek Degenerado z innych postów po kolei: windows, update windows, chipset, pozostałe sterowniki, najnowszy QT, CS 5,5 + update, roxio patch, karta BM Intensity Pro. Wszystkie stery i bios płyty najnowsze. Mam 5 dysków:
1/ SSD - system WIN 7 Home
2-3/ - Raid 0 - pliki wideo
4/ projekty + wszystkie pliki Adobe (Media Cache itd.)
5/ na ten dysk eksportuję wszysko z timeline + plik wymiany
Komputer trochę już stary ale jeszcze daje rade: Intel Q9550 (3,4 GHz), Gigabyte P35, 8 GB RAM i GTX 460 (włączone CUDA w AP), zasilacz Corsair 520W, karta BM Intensity Pro.
Może coś tu jest pochrzanione?


poniedziałek, 7 maja 2012, 10:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
gdzies musi byc jakis babol bo nie mozliwe zeby wczytanie xmp tak wydluzalo kolejkowanie, mam podobny konfig tylko z gtxem 285 i dziala praktycznie "od reki"

nie masz jakis cudow dzialajacych w tle albo dobrodziejstw od envato ?
a jak wylaczysz mercury gpu to jak sie zachowuje , tak samo dlugo wczytuje ?


poniedziałek, 7 maja 2012, 10:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 867
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
Znając niechęć Adoba do narodowych znaków diakrytycznych,
to być może sami współtworzymy tego babola.

Zwróciłem właśnie uwagę na "ść" w "soliśći" na screenie Krzysztofa.
Wprawdzie w obszarze XMP/XML obowiązuje (jak dobrze pamiętam?) Unicode,
ale ...
Degenerado, wiem że nie przywiązujesz wagi do ogonków, i może tu Twoje szczęście?
Z samym XMP/XML są też problemy, ktoś mnie ostatnio pytał o przyczynę
totalnej zwiechy AME - i rozwiązaniem było zresetowanie xml-a związanego
z Watch Folders. No taka ciekawostka.

A zdarzają się i takie kwiatki:
Załącznik:
Komentarz: Proszę zwrócić uwagę na rozszerzenia tych "niewspieranych" plików!!!
pic1.jpg
pic1.jpg [ 16.72 | Przeglądane 120 razy ]


A teraz @Krzysztof S.
Jeśli sfinalizowałeś pracę i eksperymenty jej nie zagrażają, to spróbuj
wyłączyć całkowicie obsługę metadanych zarówno w Premiere jak i w AME.
Zapisz w nich takie ustawienia:
Załącznik:
Komentarz: W premierze
pic2.jpg
pic2.jpg [ 25.08 | Przeglądane 135 razy ]

Załącznik:
Komentarz: W AME
pic3.jpg
pic3.jpg [ 24.4 | Przeglądane 137 razy ]


... i zobacz czy to jakoś wpłynie na "śpiączkę" przy odczytywaniu XMP w Queue.

UWAGA* Na tych ustawieniach możesz utracić komunikację z plikami
przerenderowanych efektów i podglądów. Bezpieczniej zrobić to na kopii projektu. I samo przeliczanie może wtedy trwać dłużej.


poniedziałek, 7 maja 2012, 19:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 214
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
Dzięki wszystkim za pomoc. Dziś w nocy poeksperymentuję i jutro opiszę efekty.


poniedziałek, 7 maja 2012, 20:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
w sumie nie bralem pod uwage ogonkow bo faktycznie jeszcze mi sie w zyciu nie zdazylo zebym pliki czy nawet biny robil z polskimi znakami, teoretycznie mozliwe ale jakos malo prawdopodobne, raczej szukalbym gdzie indziej


poniedziałek, 7 maja 2012, 21:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 867
Post Re: Długi czas eksportu przez Queue AME
To tylko moje przypuszczenie, może błędne.
A co Ty myślisz o RAM 8G przy tej wielkości projektu?
No, nie znamy formatu źródłowego.
Nie wiemy ile pracy wykonano na obrazie.
I nie wiemy, czy w użyciu było "Use previews".

EDIT
I tak z ciekawości. Krzysztofie, jak masz ustawione indeksowanie plików w Windows?


poniedziałek, 7 maja 2012, 21:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL