Teraz jest wtorek, 22 stycznia 2019, 19:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Problem - Adobe Premiere CS6 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 marca 2013, 19:42
Posty: 7
Post Problem - Adobe Premiere CS6
Witam,
korzystam od niedawna z programu Adobe Premiere CS6, i wszystkie ustawienie ściągnąłem z tutariali na YouTubie, ale pojawił się problem, z którym już wcześniej się spotkałem przy Vegas Studio. Mianowicie:
nagrywam Frapsem filmiki z gier i oryginalne nagranie jest nawet dobrej jakości i widać tam szczegóły, ale po edycji i obydwu wymienionych programach detale zlewają się z kolorami i zamiast tego co było na początku mam kupe z kolorów....
Proszę o pomoc !


piątek, 15 marca 2013, 19:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 873
Post Re: Problem - Adobe Premiere CS6
Za pomocą programu MediaInfo http://mediainfo.sourceforge.net/en/Download/Windows
podejrzyj parametry plików, które nagrywasz Frapsem i podaj nam tu.


piątek, 15 marca 2013, 20:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 marca 2013, 19:42
Posty: 7
Post Re: Problem - Adobe Premiere CS6
Przed edycją (oryginał):
http://imageshack.us/a/img585/1729/foto1rx.png
Po edycji:
http://imageshack.us/a/img20/7086/foto2bx.png

Ja się wgl na tym nie znam ;/


piątek, 15 marca 2013, 20:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 873
Post Re: Problem - Adobe Premiere CS6
Hmmm. Po opisie spodziewałem się czegoś gorszego w parametrach.
Może zgraj Frapsem jakieś 10-15 sekund
i podwieś na jakiś hosting do łatwego ściągnięcia
1. oryginalny plik z Frapsa
2. obrobiony w Premierze
i daj linki.
Podaj mi też Twoje ustawienia sekwencji w Premierze i ustawienia eksportu.


piątek, 15 marca 2013, 21:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1261
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem - Adobe Premiere CS6
Sprawdziłem zrzut frapsem w CS5.5. Po konwersji do h264 z Twoimi parametrami (poza rozdzielczością - mam inne ustawienia grafiki) jest żyleta i kolor bez zmian. Pewnie masz bałagan w kodekach. bo wariackie ustawienia sekwencji raczej nie mają wpływu na kolor.
Podwieś pliki to zobaczymy.


sobota, 16 marca 2013, 03:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 marca 2013, 19:42
Posty: 7
Post Re: Problem - Adobe Premiere CS6
Na razie wrzucam screeny:
http://imageshack.us/a/img715/4052/sequenceb.png
http://imageshack.us/a/img842/7079/exporthn.png

bo 10s w Frapsie waży jakieś 500MB i trochę będzie się to przesyłało.
Jak tylko się prześle podam zaraz linka


sobota, 16 marca 2013, 17:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 marca 2013, 19:42
Posty: 7
Post Re: Problem - Adobe Premiere CS6
http://www.speedyshare.com/4f3Vf/Paczka ... emiere.rar

Sorry za rozmiar


sobota, 16 marca 2013, 18:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1261
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem - Adobe Premiere CS6
Przyznam, że pierwszy raz mam do czynienia z podobnym obrazem. Posiadzialem nad tym trochę bo to dość interesujący przypadek (mówiąc wprost - hardkor). Po dłuższej sesji z różnymi ustawieniami i kompresorami, muszę powiedzieć, że przeliczając przez CPU w APP CS5.5 nie widzę możliwości skompresowania tego rodzaju wideo zachowując akceptowalną jakość nawet przy maksymalnych (dla streamingu) wartościach bitrate (rzędu 10-15 Mbps). Kodek h264, który z realistycznym obrazem radzi sobie całkiem przyzwoicie czasem nawet w okolicach 2-4 Mbps (720 30p), potrzebuje w tym wypadku 20 razy większy strumień, a i tak niemała część tekstur idzie w kosmos. Przy normalnym porównaniu (bez powiększania), jakość możliwa do przyjęcia dla mnie zaczyna się od 30-40 Mbps z włączonym Use maximum render quality.
Z tego co widzę to albo liczysz przez GPU, albo bardzo poprawiono skalowanie w CS6 bo u mnie przy Twoich ustawieniach (nie mam cudaka) wychodzi dużo gorszy obraz (kompletne mydło).
Co do samej kompresjii, przy teksturach w których wymiary obszaru obrazu o niepowtarzalnym kolorze wynoszą czasem 1-2 piksele, problem z kompresją tkwi zarówno w wielkości makrobloków, jak i subsamplingu koloru. Przy wielkości makrobloków 8x8 czy kompresjii koloru z 444 do 420 właściwie nie może być inaczej, tak, że nawet pompowanie bitrate niewiele pomaga na takie odmienne kolorystycznie, mikroskopijne detale jak tutaj.
Skalowanie chyba zrobiłeś prawidłowo, widzę że masz włączonego cropa (1360x768 to nie jest dokładnie ta sama proporcja co 1280x720).
Do czego ma slużyć ta kompresja (net?).
Ze swojej strony mogę Ci poradzić jedynie spróbować „use maximum render quality” (bez gwarancji na poprawę), zwiększyć bitrate dla zmniejszenia „blokowania” partii obrazu albo wypuszczenie z Premiery w formacie microsoft avi (codec: none) czyli kopię z dokładnością do piksela (alternatywnie zainstaluj debug mode frame server i wypuść na zewnątrz bezpośrednio z timeline) w celu kompresji jakimś zewnętrznym programem z dostępem do właściwości zaawansowanych h264/x264 - chodzi o ustawienie jak najmniejszych makrobloków, tablicy kwantyzacji czy innych parametrów zmniejszających artefakty, ewentualnie subsampling chroma na 422. Ja Ci w tej kwesti nie pomogę, może znajdzie się ktoś inny na forum, albo zasuwaj z tematem na Doom9 albo jakiś jego odpowiednik.

Ps
To na prawo od serduszek to są udka czy szaszłyki?


niedziela, 17 marca 2013, 03:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem - Adobe Premiere CS6
inny soft h264 tez nie załatwi sprawy... nagranie to grafika komputerowa 4:4:4 bez FSAA czyli najgorszy z możliwych do kompresji obrazów... nawet AVCIntra 100 (100 Mbps) nie daje rady... aby to wypuścić na YT to musisz się pogodzić z taką jakością...


niedziela, 17 marca 2013, 11:26
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 marca 2013, 19:42
Posty: 7
Post Re: Problem - Adobe Premiere CS6
grabos napisał(a):
Ps
To na prawo od serduszek to są udka czy szaszłyki?


Udka ;p

No cóż, dzięki za poświęcony czas, spróbuje coś jeszcze z tym pokombinować mając na uwadze Wasze instrukcje i rady.
Dzięki wielkie :)


niedziela, 17 marca 2013, 12:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 15 marca 2013, 19:42
Posty: 7
Post Re: Problem - Adobe Premiere CS6
Jeżeli ktoś ma taki problem jak ten, który tutaj opisałem to rozwiązanie jest następujące:
zamiast nagrywać Fraps'em nagrywajcie DxTory ! Działa idealnie, zabiera mniej pamięci RAM jak i pliki ważą mniej :)
Pozdro i dzięki jeszcze raz wszystkim, którzy mi pomagali :)


czwartek, 21 marca 2013, 19:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL