Teraz jest sobota, 28 listopada 2020, 19:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Konwersja do "archaicznego formatu" 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 6 sierpnia 2013, 18:42
Posty: 1
Post Konwersja do "archaicznego formatu"
Witam,

do tej pory montowałem wszystko do internetu w kodeku h.264. przyszło mi jednak teraz zmontować coś do telewizji regionalnej a tam mają jakiś dziwne wymogi co do przesłanego pliku.

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak w ustawieniach eksportowania Premiera CS 6 to ustawić tak aby się mnie nie czepiali że coś im źle podesłałem (ewentualnie w Adobe Media Encoder) :

Wymogi pliku:

1. Format plików
1.1. Kontener – MXF (zgodnie z SMPTE 379-2004, SMPTE 377-2004, SMPTE 382M-
2007)1
1.2. Pattern – OP1a (zgodnie z SMPTE 378-2004)2
1.3. Kodek:
- MPEG2 4:2:2 @ Main Level; strumień danych 25-50 Mb/s (preferowany kodek)
- MPEG2 4:2:0 @ High Level: strumień danych 15-25 Mb/s
2. Standard wizji:
• 576i/25
• Rozdzielczość obrazu 720x576 pikseli,
• Format obrazu 16:9 FHA (Full Height Anamorphic),
3. Standard fonii:
• LPCM 16 lub 24 bity/próbkę
• Częstotliwość próbkowania 48 kHz
4. Zalecana organizacja pliku:
• Każda reklama powinna być dostarczona jako pojedynczy plik
• Sygnały testowe nie mogą być zawarte w pliku z reklamą przeznaczoną do emisji
• Na początku i końcu pliku musi znajdować się ramka czerni z ciszą
• Plik musi zawierać ciągły kod czasowy (Material Package -Time Code Track)
zgodny z Rekomendacją EBU - R122
• AFD (Automatic Format Description) – jeśli dostępny, musi być umieszczony
zgodnie z SMPTE 2016-1 i SMPTE 2016-3
• Metadane audio (jeśli dostępne) powinny być umieszczone zgodnie z SMPTE
2020

(tutaj link do całego pdfu: http://s.v3.tvp.pl/repository/attachmen ... 736896.pdf )

pozdrawiam i dziękuje!


wtorek, 6 sierpnia 2013, 18:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1324
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Konwersja do "archaicznego formatu"
Cytuj:
Telewizja Polska – Biuro Reklamy i Handlu zastrzega sobie prawa do skorygowania poziomu sygnału i modyfikacji metadanych zgodnie z wymogami technicznymi toru oraz emisji reklamy z poziomem fonii odpowiadającym poziomowi programowemu innych audycji.

Najprościej wypuścić w SD to co masz i pewnie sami sobie z tym poradzą.
Ja mam słabe kompetencje w tej kwestii bo miałem farta i mi łyknęli dwa razy to co dałem bez marudzenia, ale ani nie były to reklamy, ani TVP.
To co można zrobić nie znając się dobrze na normach:
- sprawdzić materiał z włączonymi safe areas
- wykorzystać filtry video limiter czy broadcast colors (w Afterze są m.in: Color Profile Converter, Color Finnese z limiterem)
- znormalizować dźwięk wg zaleceń (-7 dbfs / -15 dbfs)
- wypuścić jako mxf op1a pal
i udawać Greka

Zawsze pozostaje opcja oddania pliku do firmy produkcyjnej, która zajmuje się przygotowywaniem materiałów do emisji. W przypadku reklamy nie powinny to być duże koszty.


środa, 7 sierpnia 2013, 02:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 czerwca 2012, 11:26
Posty: 79
Post Re: Konwersja do "archaicznego formatu"
Przecież Premiere exportuje do mxf, więc w czym problem?


środa, 7 sierpnia 2013, 08:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1324
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Konwersja do "archaicznego formatu"
poniżej poza danymi technicznymi znajdują się objaśnienia do hasła "w czym problem"

http://www-tc.pbs.org/producers/TOS_200 ... _20_07.pdf
http://tech.ebu.ch/docs/techreview/trev ... i_klar.pdf


środa, 7 sierpnia 2013, 19:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL