Teraz jest środa, 23 stycznia 2019, 10:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Adobe Media Encoder a QT 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 marca 2009, 15:30
Posty: 317
Post Adobe Media Encoder a QT
Czy to możliwe że aktualizacja QuickTaima do wersji .7.7.4(1680.86) spowolniła mi randering w AME CS6 o połowę, bo tak wydłużył mi się czas randeringu. Nie wiem czy to to czy może jakaś inna przyczyna?

_________________
Lumix FZ-2000,2x Lumix G80, SonyCX900, Nikon D7200, D7000, ZHIYUN GIMBAL CRANE, Mavic Pro


sobota, 9 listopada 2013, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 873
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
A czy renderowany projekt zawiera materiały QT lub wynik renderingu ma być w QT?
Bo jeśli nie, to nie powinno to mieć wpływu. Nie jestem na bieżąco z bugami QT,
muszę się rozejrzeć.
Która to dokładnie wersja Premiery? 6.0.??
Czy robiłeś ostatnio jakieś aktualizacje Premiery lub systemu operacyjnego?


wtorek, 12 listopada 2013, 00:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 marca 2009, 15:30
Posty: 317
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
Materiał z Panasonica HMC-151 a więc AVCHD wyjście MPEG2 DVD, aktualizacji żadnych nie robiłem prócz QT. Procesor w czasie randeringu obciążony tylko na 50-60%.

_________________
Lumix FZ-2000,2x Lumix G80, SonyCX900, Nikon D7200, D7000, ZHIYUN GIMBAL CRANE, Mavic Pro


wtorek, 12 listopada 2013, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 873
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
W CS6 jest duża różnica w czasach eksportu "wprost" z Premiery i przez
kolejkowanie w AME. Ale to pewnie wiesz i nie porównujesz takich różnych
eksportów.
W sieci żadnego larum w spawie QT nie widzę. Ale zawsze można QT na chwilę
odinstalować, przeczyścić rejestr i zrobić test.
Zależnie od ustawień Windows, czasem system robi coś swojego w tle i to
może wpływać na czas liczenia.
Jeśli to nie QT i nie przypadek, oraz jeśli standardowe czyszczenie tempów itp.
nie pomoże - trzeba będzie podjąć dość żmudne procedury testowe.


środa, 13 listopada 2013, 05:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 marca 2009, 15:30
Posty: 317
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
Do tej pory przy randerungu procesor pracował na 100% oprócz efektów MBL. Mam już koniec sezonu i chyba nadszedł czas na format :/C

_________________
Lumix FZ-2000,2x Lumix G80, SonyCX900, Nikon D7200, D7000, ZHIYUN GIMBAL CRANE, Mavic Pro


środa, 13 listopada 2013, 09:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
Posiwiały napisał(a):
W CS6 jest duża różnica w czasach eksportu "wprost" z Premiery i przez
kolejkowanie w AME. Ale to pewnie wiesz i nie porównujesz takich różnych
eksportów.
W sieci żadnego larum w spawie QT nie widzę. Ale zawsze można QT na chwilę
odinstalować, przeczyścić rejestr i zrobić test.
Zależnie od ustawień Windows, czasem system robi coś swojego w tle i to
może wpływać na czas liczenia.
Jeśli to nie QT i nie przypadek, oraz jeśli standardowe czyszczenie tempów itp.
nie pomoże - trzeba będzie podjąć dość żmudne procedury testowe.



nie powinno być roznic poza jakimiś niewielkimi w ramach bledu pomiarowego
gdzie u Ciebie jest szybciej a gdzie wolniej ? i przy jakich projektach, bo z ciekawości bym sobie posprawdzal

quicktime pod premierem ma bardzo duzy wpływ na cale srodowisko wlaczenie z renderem i kolejkowaniem (czego nie rozumiem ale wyszlo w praniu- podejrzewam ze przez ujednolicenie procedur mac-pc) wszystko jest możliwe, tylko nie widzac komputera to można strzelac "na pale" co się stało


środa, 13 listopada 2013, 13:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 214
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
U mnie tak jak pisze Posiwiały też jest duża różnica w szybkości eksportu, np. eksport 1 godziny AVCHD do MPEG2 prosto z Premiere trwa 15 min. a przez kolejkę AME trwa ok. 60 min. Z tego co wiem export przez kolejkowanie w AME nie korzysta z GPU tylko z CPU i stąd ta różnica, oczywiście zaznaczona opcja "Maximum render quality". Ale może się mylę.


środa, 13 listopada 2013, 14:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
eeeee, no nie :)
sprawdz sobie obciążenie gpuload w programie typu gpu-z podczas renderu z poziomu ame

Jeśli używasz mercury engine z akceleracja GPU, automatycznie silnik pracuje w 32 bitowej przestrzeni kolorow i renderuje tak jakbys wlaczyl , max bit depth i max render quality. Także nie włączasz tej opcji w samym enkoderze.


środa, 13 listopada 2013, 14:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 214
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
A z ciekawości sprawdziłem "GPU Load" w programie GPU-Z przy eksporcie AVCHD do MPEG2:
przy eksporcie bezpośrednio z Premiere - 99%
przy eksporcie przez Queue w AME - 31%
Może to kwestia jakiś ustawień u mnie. Karta GTX570.


środa, 13 listopada 2013, 15:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
daj dokładniejsze dane i presety wynikowe , czy skalowanie, czy bez itp.

p.s. chociaż z drugiej strony jest to możliwe, nie wiem czy tam kiedyś czytales , ja miałem problem z qt i dynamic linkiem i tez się woziłem z tym dość długo zanim doprowadziłem o normalności, na ten moment u mnie minimalnie szybciej liczy z kolejki AME niż bezpośrednio z samego premierea ale składam to tylko i wyłącznie na karb wylaczonego premierea i co za tym idzie uwolnieniem ram

p.s 2: sprawdziłem dokładnie, avchd full hd do mpeg 2 full hd , cpu 100% 12 rdzeni i 45-85 GPU , w obu przypadkach to samo i czas eksportu z roznica o ułamek wylaczenia stopera

sprawdze jeszcze na innym konfigu i premierze jak mnie opuści "żal" po wyrwaniu zęba


środa, 13 listopada 2013, 17:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 214
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
To się rozminęliśmy bo ja robiłem export owszem do MPEG2 ale DVD tak jak autor tego wątku.


Załączniki:
export1-001.jpg
export1-001.jpg [ 138.78 | Przeglądane 255 razy ]
środa, 13 listopada 2013, 17:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
sprawdze pozno w nocy ale nie sadze żeby była jakas wieksza roznica


środa, 13 listopada 2013, 17:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 873
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
To co ja pisałem, też było ściśle w kontekście parametrów zedgrajewo.
Ntb. mam tę samą wersję QT, ale starsze są do ściągnięcia z Apple.
Dziwi mnie tylko, że zed tak nagle odczuł to zwolnienie.

Problem od dłuższego czasu podnosił Harm Millaard, i chyba było to
przyczyną jego zniknięcia z forum Adobe.
W CS6 i CC przy eksporcie do MPEG2-DVD znacznie wydłużył się czas liczenia
w stosunku do CS5.x na tej samej maszynie. Millaard pisze o nawet 250%
przy eksporcie bezpośrednim i o ok. 500% przy eksporcie przez AME Queue.
I... tylko w tym przypadku. Reszta eksportów zachowuje się logicznie i przewidywalnie. Millaard upatruje błędów w obsłudze procedur We/Wy dysków. Czy dotyczy to wszystkich konfigów? Nie wiem. Millaard zajmuje się
głównie dość mocnymi maszynami.

Ja tego specjalnie nie testowałem, tylko pobieżnie, rzadko płyta jest u mnie
produktem końcowym. Ale jako że Adobe olało Encora, więc...
warto się chyba rozglądać za jakimś dobrym softem do authoringu.


środa, 13 listopada 2013, 21:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
sprawdziłem dalej
eksport do dvd - gpu load 100% , cpu x12c 44% i dokładnie to samo z poziomu ame, czas eksportu tez taki sam
cs 6.05

stosunku do cs 5.5 już nie sprawdze bo nie będę instalowal starej wersji na roboczym kompie

sprawdzcie jeszcze roznice z multiplexingiem i bez czy aby nie rozbija wam się export o same operacje dyskowe

p.s. material dv do dvd liczy mi się szybciej niż na cs 50/5.5


środa, 13 listopada 2013, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 214
Post Re: Adobe Media Encoder a QT
U mnie z multiplexingiem nadal to samo, czas exportu do MPEG2 DVD jest 4x dłuższy przez AME niż z Premiere CS6. Obciążenie CPU i GPU:
- export z Premiere CPU 90-98%, GPU 90-99%
- export przez AME CPU 90-100%, GPU max. 30%
Procesor i7 2600k@4,5GHz i GTX570.


czwartek, 14 listopada 2013, 00:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL