Teraz jest sobota, 19 stycznia 2019, 08:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jak przesuwać klatki o dowolną wartość 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 17 lutego 2014, 14:11
Posty: 8
Post Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
W jaki sposób mogę przesunąć obraz ( połączony z audio ) do drugiego pliku audio ?

Tj. widać na zdjęciu :

pomiędzy ścieżką, która jest sparowana z obrazem, a ścieżką audio zieloną jest nierówność.

Nie mogę przesuwać dolnego audio ponieważ wcześniej zsynchronizowałem do niego już ok. 8 plików.
Więc pozostaje mi przesuwanie obrazu z dźwiękiem do ścieżki docelowej.

Czy ten program ma w ogóle taką opcję. Czy po prostu mogę spokojnie sobie darować montaż na tym średniowiecznym programie ?

Może ktoś wpadnie na wyjście z tej sytuacji.

Ścieżkę audio mogę oczywiście przesuwać o milisekundy ( show audio time ) ale co z tego jeżeli obraz skacze mi o całą klatkę i nigdy nie trafię tak aby połączyło to się z docelową ( zieloną ) ścieżką audio.


Załączniki:
frame1.jpg
frame1.jpg [ 447.77 | Przeglądane 199 razy ]
poniedziałek, 17 lutego 2014, 14:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 listopada 2007, 20:28
Posty: 243
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
Daruj sobie prace na Adobe Premiere z takim podejściem - i nie obrażaj ludzi na nim pracujących. Odp. na pytanie : da się ale przy tak postawionym pytaniu nie zasługujesz na odpowiedź !
Dziwię się że ludzie wydający 4000zł na program nie znają jego podstawowych funkcji.

_________________
Windows 7 64-bit, 16,00 GB ram, Procesor: Intel(R) Core(TM)i7-3770K CPU @ 3,50GHz, Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 760,Adobe Premiere CS 6.0.5 .


poniedziałek, 17 lutego 2014, 17:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1259
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
http://library.creativecow.net/search.php?q=Premiere+Pro+CS6+Techniques&order=t&view=c&cat=

http://www.youtube.com/results?search_query=premiere+pro+cs6+begginers&sm=3


poniedziałek, 17 lutego 2014, 18:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 17 lutego 2014, 14:11
Posty: 8
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
Nie bardzo rozumiem, w którym miejscu obrażam kogokolwiek ?
Ale rozumiem, że ocena intencji jest rzeczą subiektywną i każdy ma do niej prawo. Tak jak wyrażanie opinii na tematy związane z programami do montażu.

Może skoro jest to takie proste to otrzymam od jakieś życzliwej osoby
wskazówkę ( bo nie każdy musi znać podstawy programu od tego są także fora aby nieść wzajemną pomoc )


poniedziałek, 17 lutego 2014, 18:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1259
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
no w sumie to nie wiadomo kto powinien się obrazić - średniowieczni czy premierowcy
przełącz podgląd audio z units na fps, wciśnij lewy alt, najedź na klip audio, który chcesz przesunąć, a potem kropke lub strzałkę w prawo


poniedziałek, 17 lutego 2014, 18:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 17 lutego 2014, 14:11
Posty: 8
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
Grabos dziękuje za pomoc.
Niestety nadal przeskakuje albo za bardzo w lewo albo w prawo.
Muszę wypoziomować go dokładnie tam gdzie zaczyna się dźwięk na zielonym pliku.

Rozumiem , że klatki nie da się podzielić. Reaguje inaczej niż dźwięk.
A mój docelowy dźwięk jest jakby spóźniony do klatki z obrazem.
Ale może jest jakieś narzędzie, które zawinie mi obraz nie o całą klatkę , a tylko o fragment ?

Wydaje mi się , że to nie jest problem dla początkujących :)
Na filmikach do których otrzymałem linka nic o tym nie ma.

Każdy przesuwa dźwięk do obrazu , ale nie widziałem tam problemu połączenia dwóch ścieżek audio razem ze sobą tak żeby obraz się zgadzał w ten sposób


poniedziałek, 17 lutego 2014, 18:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 17 lutego 2014, 14:11
Posty: 8
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
znalazłem coś takiego.....nie ma do końca rozwiązania ale jakieś pomysły

http://forums.creativecow.net/thread/3/878348


poniedziałek, 17 lutego 2014, 20:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1259
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
hehe, patrząc na to w ten sposób to ciężko będzie
"fps audio" to 48 000 na sekundę więc jak bierzesz waveform zbyt dosłownie to lądujesz w sytuacji kogoś kto próbuje do przęsła mostu dokładnie dosunąć zapałkę :)
Załącznik:
sallingsund.bridge.jpg
sallingsund.bridge.jpg [ 16.51 | Przeglądane 156 razy ]


Mówiąc o połączeniu "dwóch ścieżek audio razem ze sobą tak żeby obraz się zgadzał" trzeba pamiętać o tym, że dźwięk w sekwencji 25 kl/s operuje na skali ok. 2000 razy mniejszej niż obraz. Czyli nie ma praktycznie znaczenia czy zapałka znajduje się na początku, środku czy końcu wysokości przęsła, bo patrząc na zdjęcie u góry to percepcja widza nie wyłapie różnicy w synchronizacji nawet wtedy jeśli położysz zapełke na wysokości kolejnego przęsła...


poniedziałek, 17 lutego 2014, 20:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 17 lutego 2014, 14:11
Posty: 8
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
sprawdziłem, ale jednak trochę widać ten asynchron.......dziwi mnie tylko , że np 8 take-ów udało mi się zsynchronizować.....a ostatnie 4 już nie pasowały....

Cały dzień nad tym siedziałem i chyba jednak nie ma na to rozwiązania.....


poniedziałek, 17 lutego 2014, 21:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 868
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
maciejdominik napisał(a):
dziwi mnie tylko , że np 8 take-ów udało mi się zsynchronizować.....a ostatnie 4 już nie pasowały....

Podstawowe pytanie jest takie:
- Czy wszystkie klipy, które synchronizujesz - mają taki sam klatkaż
i taką samą częstotliwość próbkowania dźwięku?
I czy wzorcowy plik mp3 też ma taką samą częstotliwość próbkowania?
Bo jeśli nie... to " z gówna bata nie ukręcisz".

Generalna zasada jest taka:
Ponieważ obraz i dźwięk mają rożne "zegary", zawsze synchronizujemy
dźwięk do dźwięku, a obraz do obrazu.
W klipach z którymi masz problem - rozdziel obraz i dźwięk. (Unlink)
Dźwięk synchronizuj w "milisekundach" a obraz w "klatkach".

Dużo nauki przed Tobą :roll:


wtorek, 18 lutego 2014, 00:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 17 lutego 2014, 14:11
Posty: 8
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
Znalazłem rozwiązanie.

Klipy i muzyka nie muszą być kompatybilne.
Zsynchronizowałem kilkanaście take-ów w ciągu 1 min ze zwykłym mp3.

Niestety potrzebny jest do tego zewnętrzny program współpracujący z AP , który trochę kosztuje, ale biorąc pod uwagę oszczędność czasu nie ma co się zastanawiać :)

Rozwiązanie jest tu :
https://www.youtube.com/watch?v=1EDVQR3T5nY


wtorek, 18 lutego 2014, 02:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1259
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
Niezły farciarz z Ciebie maciejdominik - prawdopodobieństwo trafienia ucięcia klatki obrazu na środek peaka audio to mniej więcej 1:2000 :)
Obrazkowe conieco w temacie:
Załącznik:
aud.sync1_00001.jpg
aud.sync1_00001.jpg [ 179.91 | Przeglądane 187 razy ]

Załącznik:
aud.sync2_00001.jpg
aud.sync2_00001.jpg [ 188.39 | Przeglądane 140 razy ]

Załącznik:
aud.sync3_00001.jpg
aud.sync3_00001.jpg [ 222.67 | Przeglądane 145 razy ]


W 99% przypadków synchronizacji różnych klipów audio taka dokładność nie ma znaczenia, można dociągać marker 1 do markera 2, marker 2 do peaka 1, peak 2 do peaka 1, a nawet keyframe 2 do peaka 1, bo czas timeline na 2 ostatnoch zrzutach to ok. 1/250 sek. i po prostu szkoda prądu.
Do wyjątków należy synchro tego samego dźwięku nagranego różnymi mikrofonami/rekorderami. Ale po pierwsze: dokładność dopasowania 100% nie jest możliwa bo się waveformy różnią, a po drugie, nawet jakby były niemal identyczne to uzyskanie równego ułożenia bez rozjazdu i robotycznych artefaktów uzyskuje się dosuwając klipy po zwiększeniu standardowej podziałki 25/30 fps dwu - czterokrotnie, a nie 2000 razy...
No i synchro jakichś drumowatych dźwięków też wymaga większej precyzji. Jak jest problem to tak jak pisze Posiwiały, rozlinkowujesz audio z wideo i dociągasz audio do audio w granicach +/- 1 klatki i po krzyku.
A nawet w większości wypadków 2-3 klatkowego rozjadu nikt poza Tobą, i może jeszcze kilkoma osobami w kosmosie, nie zauważy.


wtorek, 18 lutego 2014, 02:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 17 lutego 2014, 14:11
Posty: 8
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
Zgodzę się. Natomiast jak widać powyżej jest rozwiązanie.
Denerwujące dla mnie jest to , że sam program nie posiada tej wtyczki.
Jest to program "PRO" i niestety tego nie przewidzieli. ( choć może w nowszych wersjach już coś z tym zrobili , nie mam takiej informacji )

W każdym razie z tą wtyczką i użyciem opcji multi-cam, jeżeli czas goni
można sobie świetnie poradzić nawet z największym projektem.
Plural Eyes wszystko równa , a my tylko oddajemy się przyjemności montażu :)

Poniżej link bezpośredni do programu:
http://www.redgiant.com/products/all/pluraleyes/


wtorek, 18 lutego 2014, 09:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 marca 2009, 15:30
Posty: 316
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
Podobno człowiek poniżej 1/10 sek nie zauważa asynchronu.

_________________
Lumix FZ-2000,2x Lumix G80, SonyCX900, Nikon D7200, D7000, ZHIYUN GIMBAL CRANE, Mavic Pro


wtorek, 18 lutego 2014, 12:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 868
Post Re: Jak przesuwać klatki o dowolną wartość
maciejdominik napisał(a):
Plural Eyes wszystko równa , a my tylko oddajemy się przyjemności montażu :)

Nooo! Gratuluję! Next level!
Wygrałeś dodatkowe życie, dwa pistolety i voucher na dozgonną ignorancję.

Prawda jest taka, że PE czasem sobie poradzi. Bo na ogół to kiepsko.
No, chyba że niedowidzimy, mamy lekki niedosłuch i brak poczucia rytmu.
Ale wtedy to i średniowieczne metody nie pomogą.
Było o tym na forum i paru kolegów dało sobie spokój z tym "magicznym guzikiem".

Wprowadzono podobny "automat" w Kreatywnym Tumanie (CC) :twisted: ,
ale nie czuję woli by to sprawdzać jak działa.

Do tego, co napisał grabos, dodałbym jeszcze brak możliwości
synchronizacji w rejestrującym sprzęcie amatorskim. To skutkuje
offsetem i w obrazie nawet przy zgodnym klatkażu.
I z biegiem doświadczenia chyba każdy montażysta zaczyna to dostrzegać.
Mała rzecz, a wkurza już do końca życia.

Poza tym - znaki czasu. Dziwię się, że samochody mają ciągle kierownicę,
pedały i lewarek biegów. Powinny mieć trzy buttony:
-"sru"
-"drift"
-"zaparkuj"
Średniowiecze, normalnie... :lol: Kursy, egzaminy jakieś, żenada...
W końcu w demokracji każdy ma jakieś własne zdanie o jeździe samochodem :lol:


środa, 19 lutego 2014, 03:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL