Teraz jest niedziela, 29 listopada 2020, 09:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
Kiedy ustawiam nieprzezroczystość (opacity) aby zmieniała się od 0 do 100% zostaje zawsze na poziomie 0%. To samo dzieje się dla jakichkolwiek wartości - niezależnie od czasu, nieprzezroczystość pozostaje na poziomie niższym z dwóch ustalonych. Czy orientujecie się w czym może tkwić problem? Pozdrawiam, Michał.


niedziela, 22 czerwca 2014, 23:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 217
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
Robisz to na klatkach kluczowych?


poniedziałek, 23 czerwca 2014, 07:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
Dzięki za odpowiedź! Tak, niezależnie czy ręcznie przeciągam krzywą między klatkami kluczowymi, czy wpisuję ręcznie wartości w effect controls zawsze dzieje się to samo.


poniedziałek, 23 czerwca 2014, 09:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 października 2003, 15:13
Posty: 217
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
Nie wiem jak bardzo zaawansowanym jesteś użytkownikiem programu ale wydaje mi się, że robisz jakiś prosty błąd. Tu jest krótki filmik przybliżający temat:
https://www.video2brain.com/en/lessons/ ... e-timeline


poniedziałek, 23 czerwca 2014, 11:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
Dzięki, wszystko robię jak trzeba, wydaje mi się że coś jest schrzanionego z całą nieprzezroczystością, bo zmiany blend mode nie dają żadnych rezultatów. Zainstaluję na nowo Pr i odezwę się czy pomogło.


poniedziałek, 23 czerwca 2014, 12:36
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
A na jakim systemie pracujesz? Jaka karta graficzna? Czy masz poprawnie pracujące sterowniki do grafiki - CUDA - jeżeli masz nvidię? I w końcu czy masz włączoną akceleracje mercury playback?
Jeżeli masz załączoną akceleracje w mercury playback wyłącz ją i sprawdź czy "problem przeźroczystości" istnieje na mercury playback software?
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


poniedziałek, 23 czerwca 2014, 12:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
kodeki jakies ? lub cos co używa nakładki nadrzędnie ?


poniedziałek, 23 czerwca 2014, 16:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
Pracuję na Windows 7 64bit, laptop z kartą GeForce 630M, reinstalka nie pomogła, CUDA zainstalowane, przełączanie Mercury Playback Engine między GPU/software nic nie zmienia. Wskazówka z kodekami może być trafna, bo przezroczystość działa dla jpgów. Dzięki wielkie za odpowiedzi, będę dalej dłubał.


poniedziałek, 23 czerwca 2014, 21:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
Okej, dzięki wszystkim, a zwłaszcza Degenerado, śmieszny problem, miałem nieaktualne kodeki i to wszystko. Ostatnie pytanko: jak po polsku nazywamy opacity? Nieprzezroczystość jest logiczna, ale brzmi jakoś durnie :D


poniedziałek, 23 czerwca 2014, 21:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1324
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
przyjęła się przezroczystość / transparentność

Degenerado, michalch właśnie obalił mit o nieinstalowaniu śmieci w systemie :)
a jeśli rzeczywiście instalka jakichś kodeków rozwiązała problem, podejrzewam że chodzi o quicktime'a


wtorek, 24 czerwca 2014, 00:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
gdyby nic nie instalowal to problem taki w ogole by sie nie pojawil, chyba ze rzeczywiscie wcale nie bylo quicktimea w systemie
poza tym smieci "mozna" instalowac, kwestia tylko taka, ze raz to bedzie dzialac, raz nie i w momencie, kiedy jest najgoretsza robota a cos sie wylozy to zaczyna sie zgadywanka i cisnienie... lepiej wiedziec na czym sie stoi i spokojnie spac :)


wtorek, 24 czerwca 2014, 01:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
Witam ponownie, problem zniknął jeśli chodzi o nowe projekty, w projekcie rozpoczętym wcześniej problem nadal występuje. Jeśli tych samych plików wideo użyję w nowym projekcie problemu nie ma. Czy da się cokolwiek z tym zrobić oprócz wyrenderowania tego co mam i kombinowania w nowym projekcie?


czwartek, 26 czerwca 2014, 00:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1324
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
np. zaimportować stary do nowego


czwartek, 26 czerwca 2014, 02:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
powiedz jakie te kodeki instalujesz, w systemie pod Adobe powinien być tylko quicktime , ewentualnie (jeśli jest potrzeba) doinstalowuje się pojedyncze kodeki, najwięcej rzeźby jest przez pakiety typu k-lite itp.


czwartek, 26 czerwca 2014, 08:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Problem z nieprzezroczystością w Premiere Pro CS6
Dzięki, niestety import nie pomógł. Rzeczywiście miałem paczkę k-lite, jednak sam quicktime nic nie zmienia, chyba że deinstalacja k-lite zostawiła jakieś śmieci.


poniedziałek, 14 lipca 2014, 21:43
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL