Teraz jest niedziela, 20 stycznia 2019, 11:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Praca z Adobe Premiere Pro CS5 na iMac 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 czerwca 2014, 12:16
Posty: 5
Post Praca z Adobe Premiere Pro CS5 na iMac
Witam.
Od jakiegoś czasu pracuję na Adobe Premiere Pro CS5 na komputerze, który najwyraźniej nie jest stworzony do takich programów i mam zamiar przerzucić się na używanego iMac'a. I jeśli ktoś z was miał okazję działać na takim sprzęcie lub zna kogoś kto pracował na iMac'u za pomocą Adobe Premier Pro, to bardzo chętnie poznał bym przemyślenia tej osoby :D
iMac daje radę?


niedziela, 12 października 2014, 20:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 355
Post Re: Praca z Adobe Premiere Pro CS5 na iMac
ragez napisał(a):
Witam.
Od jakiegoś czasu pracuję na Adobe Premiere Pro CS5 na komputerze, który najwyraźniej nie jest stworzony do takich programów i mam zamiar przerzucić się na używanego iMac'a. I jeśli ktoś z was miał okazję działać na takim sprzęcie lub zna kogoś kto pracował na iMac'u za pomocą Adobe Premier Pro, to bardzo chętnie poznał bym przemyślenia tej osoby :D
iMac daje radę?

Niestety nie, a dlaczego?
Dlatego, że APP CS5 na mac'u wymaga:
- co najmniej 3 dyski (teoretycznie można podłączyć na firewire, thunderbolt)
- karty z cuda (czyli z nvidii - tutaj minimum to coś koło GTX 650 Ti) - choć akceleracja z cuda w miarę dobrze chodzi dopiero w CS6 co najmniej na wersji osx 10.8!
- pamięci ile się tylko da zainstalować...
- czym szybszy procesor i czym wielordzeniowy tym lepiej...
Oczywiście można pracować na jednym dysku (no na dwóch), można pracować bez akceleracji cuda ale komfortową pracą bym tego nie nazwał - no chyba że pliki sd w dv.
Zamiast używanego imac'a (za podobną kasę) postawiłbym os x (o ile musiałbym APP CS5 stawiać właśnie na nim) na jakimś odpowiednim zestawie z pecetową i7 ale to już Twój wybór.
Pozdrawiam
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


niedziela, 12 października 2014, 23:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Praca z Adobe Premiere Pro CS5 na iMac
ja bym proponowal final cut i pochodne bo soft adobea jakby nie przymierzal to szybciej i lepiej bedzie chodzil na analogicznych pecetach


niedziela, 12 października 2014, 23:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 23 czerwca 2014, 12:16
Posty: 5
Post Re: Praca z Adobe Premiere Pro CS5 na iMac
Dzięki za informacje.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy możecie mi polecić jakiegoś laptopa lub coś tak mobilnego jak chociażby ten iMac, na czym można pracować z Adobe Premiere Pro (najlepiej jednym z tych nowszych). Słyszałem, że jak na razie tylko produkty Apple pozwalają na komfort pracy i dużą mobilność. Czy to prawda? Niestety w moim przypadku raczej odpada kupno PC. Nie za bardzo mam ochotę też przerzucać się na inny program do postprodukcji, bo szczerze mówiąc już trochę się do niego przyzwyczaiłem, a też znam jego możliwości (sprawna praca razem z innymi produktami Adobe i takie tam).
Proszę o odpowiedź, bo może te informacje przydadzą się też innym w podobnej sytuacji - niedalekim studentom, którzy nie mają pojęcia gdzie wylądują za rok.
Z góry dzięki.


poniedziałek, 13 października 2014, 18:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Praca z Adobe Premiere Pro CS5 na iMac
z laptopow jest cala seria workstacji, które pozwalają na edycję video na poziomie kompa stacjonarnego, kwestia jaka to ma być ta mobilność, ja osobiście używam 17-tki della m6600 ale na zasadzie zabrania w torbie całego studia montażowego i rozłożenia go w miejscu gdzie jadę, natomiast jeśli chodzi Ci o pracę w podróży to możliwe, że rzeczywiście jakiś mały 15 cali maczek byłby lepszy do pracy na kolanie.

Sprawdź dell m6600, 6700, 6800, hp zbook/elitebook, clevo, może być na allegro.


poniedziałek, 13 października 2014, 19:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL