Teraz jest piątek, 4 grudnia 2020, 01:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Media Encoder CC2014 render z chapterami 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Media Encoder CC2014 render z chapterami
jak przekodować pliki ProRes422 do mpeg2 (dvd), aby w mpegach zostały chaptery , które są w pliku ProRes?

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


sobota, 12 września 2015, 14:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Media Encoder CC2014 render z chapterami
Podwies probke jutro wieczorem


sobota, 12 września 2015, 16:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Media Encoder CC2014 render z chapterami
Mógłbyś dokładniej workflow opisać, w czym chcesz robić authoring?
Bo Encore przyjmuje proresa z chapterami bez problemów.


sobota, 12 września 2015, 22:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: Media Encoder CC2014 render z chapterami
film składam w FCPX i od razu w trakcie pracy ustawiam na timeline chaptery. Eksportuję do ProRes422 i dopiero te pliki koduję do mpeg2. Applowski Compresor koduje je razem z chapterami, tak, że program do authoringu - DVD STUDIO PRO4 - je wczytuje. Niestety w takim trybie pracy Compressor nie wspomaga się grafiką więc liczy dłużej niż AME. Czasem pasuje zrobić coś szybciej :) więc myślałem, że AME też potrafi zachować chaptery.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


niedziela, 13 września 2015, 08:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Media Encoder CC2014 render z chapterami
Owszem, potrafi. Ale robi to w języku adobiańskim, czyli oprócz plików obrazu i dźwięku (*.m2v, *.ac3 czy *.wav)
tworzy dwa suplementy w XML - *.xmp oraz *.xmpses - ten drugi zawiera właśnie informację o chapterach.
To Ci się pewnie nie przyda, bo DVD STUDIO PRO4 raczej tego nie zaimportuje, nie odczyta...
Ale...
Spróbuj przekodować pliki w AME i przekazać samą informację o znacznikach rozdziałów pomiędzy FCPX a DVD STUDIO.
Nie wiem, czy da się bezpośrednio przez FCPXML.
Tu jakaś porada:
http://www.macprovideo.com/hub/final-cut/final-cut-pro-x-1006-markers-redux
i kiedyś działało to przez plik tekstowy:
http://www.geniusdv.com/news_and_tutorials/2010/08/exporting_markers_list_as_text_in_final_cut_pro.php

http://www.geniusdv.com/news_and_tutorials/2008/03/importing_a_marker_list_into_dvd_studio_pro.php

A może da się wciągnąć do DVD STUDIO tego proresa na takich preferencjach,
żeby go automatycznie nie przeliczał - a dało się zgrabować markery -
i podmienić proresa na pliki z AME.

Takie mieszane środowisko to zawsze kłopot, spróbuj pokombinować w tym kierunku.
Więcej nie pomogę, bo w tej materii to ciemny jestem. :?


niedziela, 13 września 2015, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 791
Lokalizacja: Polska
Post Re: Media Encoder CC2014 render z chapterami
Cytuj:
A może da się wciągnąć do DVD STUDIO tego proresa na takich preferencjach,
żeby go automatycznie nie przeliczał - a dało się zgrabować markery -
i podmienić proresa na pliki z AME.

TAK JEST!!! Że też o tym nie pomyślałem. Dzięki za pomoc.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


poniedziałek, 14 września 2015, 09:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1325
Post Re: Media Encoder CC2014 render z chapterami
BTW - zwróć uwagę na precyzję znaczników. Nie jestem na bieżąco,
ale kiedyś był taki problem z Adobe.
Compressor tworzy I-framy w miejscach znaczników, a w którejś wersji Adobe
było tak, że tworzyła regularne GOP-y i w efekcie znacznik indukował do
najbliższego I-frama. Jakby "przenosił się " o jakieś ramki.


poniedziałek, 14 września 2015, 13:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL