Teraz jest niedziela, 5 kwietnia 2020, 02:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Instalacja Adobe Premiere 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1233
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
No właśnie, im więcej posiadamy wiedzy jak to działa, tym łatwiej znaleźć sposób na takie czy inne "wąskie gardło". Paradoksalnie, przeważnie jest to jakiś mały krok do tyłu, do wcześniejszych rozwiązań.

Michał, tylko żebyś tego opacznie nie zrozumiał. Po testach Jacka jest pewność, że planowany komputer będzie sobie radził z płynną pracą na plikach GH5. Ale lojalnie muszę Cię uprzedzić, że zawsze jest granica, a wynika ona ze stopnia złożoności projektu montażowego. Im więcej warstw obrazu miksujemy, im więcej nakładamy efektów, im więcej używamy pluginów - tym bardziej zużywamy zasoby hardware. I nie ma takiej maszyny ani softu, których nie da się "zajechać". I ta granica jest dziś relatywnie blisko, dlatego jest moda na proxy.

"Staruchy", jak ja czy kotin", ze łzą w oku wspominają złote czasy obiegu pracy w jednym kodeku - DigiBta czy DV. Czasy rozdzielczości SD.
Współcześnie króluje "3 codecs workflow" - i przekodowania są koniecznością.
Dziś prawie zawsze pracuje się na trzech kodekach: kamerowym, montażowym i dystrybucyjnym.


piątek, 29 listopada 2019, 14:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Nie odzywam się ale czytam. Testy zrobię już niedługo a cierpliwość, której mnie nauczyłeś Posiwiały, dała efekt 300zł na tańszym 9900K (kupionym dziś rano w polskim sklepie). Także już niedługo...

A jeśli mamy jeszcze chwilę to opisze w weekend mój problem ze stosowaniem proxy, muszę się tylko dobrze przygotować.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4, 25mm Leica f1.4, Olympus 45mm f1.7, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
i9 9900k, 64GB 3200, RTX 2080 Super, Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, LG 34" / Adobe Premiere CC


piątek, 29 listopada 2019, 14:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Trochę mi się jednak zeszło z tym składaniem. Miałem trochę innych spraw ale dziś w końcu to uruchomiłem.

Uruchomiłem w BIOS iGPU. Widzę Intela 630 i RTX 2080 Super w Panelu Sterowania.

Jednak co mam zrobić żeby IGPU było wykorzystane podczas podglądu plików x264?

Bo nadal 100% CPU jest wykorzystywane podczas podglądu a Intel 630 0% :(

Jednak podczas renderowania do x265 widać efekt- CPU 40%, iGPU 90, GPU 10%

Będę wdzięczny za dalszą pomoc.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4, 25mm Leica f1.4, Olympus 45mm f1.7, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
i9 9900k, 64GB 3200, RTX 2080 Super, Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, LG 34" / Adobe Premiere CC


niedziela, 15 grudnia 2019, 00:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1233
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Jeśli to pliki 10-bitowe to tak ma być. Nie są obsługiwane przez iGPU ani w Premierze, ani gdziekolwiek indziej. Dekoduje sam procesor.

Czy podgląd jest płynny?


niedziela, 15 grudnia 2019, 03:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Jestem.
Na początku muszę się przyznać, że nie miałem pojęcia o tym że 10bit nie jest wspomagane przez IGPU. A większość filmu z Tajlandii nakręciłem "na wyrost" właśnie w 4k 10bit. I wczytany projekt działał tak samo słabo na i9, właśnie przez brak obsługi.

Przed chwilą nagrałem kilka sampli GH5, 3840x2160, 23,976p, 100Mbps, 8bit

Wrzuciłem takie same projekty do dwóch konfiguracji i widać spore przyśpieszenie:

Render 8 klipów, łącznie 1 min i 16 sekund plus jakiś LUT Fuji:
Max depth and render quality, CBR 60Mbit
Ryzen 2700X - 1:50 min; Intel 9900K - 1:13 min

Render jednego z wyżej wymieniowych klipów ale dodatkowo Warp
Ryzen 1:32, Intel 0:35

Ogólnie jest poprawa, testuje dopiero od godziny i praca stała się przyjemniejsza. Szkoda tylko tych 10bit bo ostatnie dwa lata od zakupu GH5, kręciłem 10bit. Trzeba się jednak będzie przeprosić z proxy.

Muszę jeszcze zrobić test Neat Video ale mam tylko jedną kopię tego softu. Więc najpierw Ryzen, potem Intel.

A największe wrażenie zrobiło na mnie kopiowanie 500GB projektu pomiędzy NVMA - jakiś 5 minut....

Wracam do testów...

WOW: neat video na starym 1060 - 6:22 , nowy 2080 Super - 1:31 :))

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4, 25mm Leica f1.4, Olympus 45mm f1.7, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
i9 9900k, 64GB 3200, RTX 2080 Super, Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, LG 34" / Adobe Premiere CC


Ostatnio edytowano wtorek, 17 grudnia 2019, 00:04 przez petrumi(0), łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 16 grudnia 2019, 21:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1233
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Spokojnie potestuj, pobaw się, z nową maszynką trzeba się oswoić.


poniedziałek, 16 grudnia 2019, 23:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Jeszcze pytanie o RAM bo sprawa jest do rozwiązania. Jak pamiętasz reklamowałem 4x16GB i teraz mam naprawiony set plus jeden, który kupiłem na chwilę i mam zamiar oddać. Poniżej wklejam linie obsługiwanych pamięci do mojej płyty ( https://download.gigabyte.com/FileList/ ... 191113.pdf)

v v v v - oznacza, że set działa w 4 bankach i tylko takie wybierałem
częstotliwość na końcu linii to taktowanie plus wartość po wybraniu profilu XMP (w nawiasie)

Obecnie posiadam:
HyperX 16GB 2Rx8 HX426C13PB3K4/64 DS Hynix CL13 1.35 v v v v 2400 (2666) - cena jaką zapłaciłem - 1359 zł

Przejrzałem ofertę naszych sklepów

G.SKILL 16GB 2Rx8 F4-3200C16Q-64GVK DS Samsung 16-18-18-38 1.35v v v v v 2133 (3200) cena 1150 zł morele - 4 dni dostawy

CORSAIR 16GB 2Rx8 CMK64GX4M4B3200C16 DS 16-18-18-36 1.35v v v v v 2133 (3200) morele 1750, 12 dni

HyperX 16GB 2Rx8 HX433C16PB3K4/64 DS Hynix 16-18-18-36 1.35v v v v v 2400 (3333) cena 1459 komputronik - bez terminu dostawy ale amazon chce około 1570 zł

Pytanie czy warto jeszcze podkręcić maszynę ponad 3200Mhz?
Bo jutro mam ostatni dzień na zwrot obecnego RAMu...

Tu widać wyraźnie najsłabsze ogniwo...

UserBenchmarks: Game 128%, Desk 167%, Work 153%
CPU: Intel Core i9-9900K - 100.8%
GPU: Nvidia RTX 2080S (Super) - 138.9%
SSD: Samsung 860 Evo 500GB - 117.1%
SSD: Samsung 860 QVO 2TB - 124.9%
SSD: Samsung 970 Evo Plus NVMe PCIe M.2 500GB - 310.3%
SSD: Samsung 970 Pro NVMe PCIe M.2 1TB - 388%
RAM: Kingston HyperX 2666 C13 4x16GB - 89.5%
MBD: Gigabyte Z390 AORUS MASTER

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4, 25mm Leica f1.4, Olympus 45mm f1.7, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
i9 9900k, 64GB 3200, RTX 2080 Super, Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, LG 34" / Adobe Premiere CC


czwartek, 19 grudnia 2019, 22:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1233
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Oj, dajesz mi przysłowiowe "pięć minut" na odpowiedź, a ja nic szczegółowego o nowym komputerze nie wiem, nie robiliśmy wiarygodnych testów.

Ja bym wybrał RAM z modułami Samsunga, ale każdy kwalifikowany przez producenta płyty będzie działał.


piątek, 20 grudnia 2019, 13:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5013
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
petrumi(0) napisał(a):
Żeby zamknąć temat, wymieniłem RAM na 3200 (wyszło nawet taniej z G.Skill) i wszystko chodzi jak należy. Z ciekawości przyrost ok 2-3% przy exporcie projektu (2666 vs 3200).

Chciałbym jeszcze Was zapytać o "wspólne ustawienie" profilu koloru dla trzech kamerek, które za miesiąc zabieram na wyjazd...

Resztę pytania przeniosłem do osobnego wątku:
https://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=49&t=44014

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 2 stycznia 2020, 17:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Witam ponownie, chciałem jeszcze wrócić do sedna sprawy czyli instalacji pakietu Adobe.
Czy jest sens zakupu Windows 10 PRO czy Home wystarczy?
Czy można zainstalować 2x ten sam system Win10 na dwóch osobnych dyskach (jedna licencja) w tym samym komputerze?
Pytam bo chce ten mocny sprzęt wykorzystać także do innych celów ale jednocześnie chce zachować porządek dla Adobe. Czy jedynym wyjściem jest postawienie dwóch systemów czy może bawić się w admin i zwykłych userów i zainstalować wszystko na jednej licencji? Tylko jak wtedy panować nad porządkiem?

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4, 25mm Leica f1.4, Olympus 45mm f1.7, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
i9 9900k, 64GB 3200, RTX 2080 Super, Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, LG 34" / Adobe Premiere CC


niedziela, 5 stycznia 2020, 14:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 609
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Bez problemu możesz zainstalować W10 na dwóch różnych dyskach na tym samym kompie.

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


niedziela, 5 stycznia 2020, 15:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5013
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Jesteś pewien? Nie twierdzę że nie, ale te systemy które kupujemy normalnie w sklepie są (o ile wiem) na urządzenie, nie na użytkownika.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 5 stycznia 2020, 17:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 609
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
No ale mamy przecież cały czas.jedno i to samo urządzenie :)

_________________
Magix Video Pro X i inne, Davinci Resolve - początki Poradniki YT - Klik


niedziela, 5 stycznia 2020, 18:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL