Teraz jest niedziela, 5 kwietnia 2020, 01:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Instalacja Adobe Premiere 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1233
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
No, dobra, to jedziemy:

petrumi(0) napisał(a):
Ustawienie sekwencji na podstawie pliku 4096x2160@24 z GH5


Ale ja pytam o ustawienia renderowania plików podglądu w sekwencji, więc o coś innego.

petrumi(0) napisał(a):
Poza tym nie jest tak, że chipset Z390 ma tyle samo linii PCIE? Serio pytam.


Chipset tak - a płyty różnie korzystają z jego możliwości, więc każda inaczej.
Proszę, schemat dla płyty którą zamówiłeś:

Załącznik:
Z390_AORUS_MASTER.png
Z390_AORUS_MASTER.png [ 234.42 | Przeglądane 16 razy ]


Jest więc zupełnie inaczej niż sobie wymyślasz.

petrumi(0) napisał(a):
OK, poczytałem i chyba kumam o co chodzi z PCI Express. Jeśli chce zamontować dwa dysk (970PRO, 970EVO) które są na PCIe Gen 3.0 x4 to wtedy karta graficzna korzystająca z PCIe Gen 3.0 x16 zwolni do x8. Wyggoglałem, że nie ma to większego znaczenia dla grafiki a dyski będą śmigać.


Wszystko nieprawda.
Sloty na GPU podpięte są wprost do procesora, to minimalizuje latencje.
Jedna GPU będzie pracować x16, dwie GPU zawsze po x8.
Pierwszy slot M.2 idzie przez switch z PCIEXx4, w przyszłości już sprzętowego kontrolera nie wepniesz. To mniej istotne.
Drugi slot M.2 idzie przez switch, na drugiej gałęzi nie można nic podpiąć bo zdławi NVMe.
Trzeci M.2 bezpośredni.
Zostają 4 podłączenia na zwykłe SSD.

Jedno gniazdo M.2, to przy procesorze, będzie słabo chłodzone, a bolączką szybkich NVMe jest wydzielanie ciepła prowadzące do throttlingu, więc spadku wydajności. Wykorzystaj dwa pozostałe.

To tak na szybko. Napisz mi jeszcze jakie ostatecznie dyski chcesz włożyć poza M.2.


czwartek, 21 listopada 2019, 20:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Ustawienia sekwencji: https://megawrzuta.pl/download/6457e98b ... b58a2.html

W tym momencie posiadam gotowe do wpięcia:

- Samsung 1000 970 PRO M.2 PCIe NVMe 3.0 x4 (surówka)
- Samsung 500 EVO PLUS M.2 PCIe NVMe 3.0 x4 (cache- trochę za duży ale taki mam)

- Samsung 500GB 2,5" SATA SSD 860 EVO - SATA III - Win 10 PRO + Pakiet Adobe
- Crucial 500GB 2,5" SATA SSD MX500 - SATA III (Win 10 Home - uruchamiany osobno z bootowania)

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4, 25mm Leica f1.4, Olympus 45mm f1.7, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
i9 9900k, 64GB 3200, RTX 2080 Super, Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, LG 34" / Adobe Premiere CC


czwartek, 21 listopada 2019, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1233
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Ten ostatni pomysł - to już zupełnie nie ma sensu.


czwartek, 21 listopada 2019, 23:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Tak, skasowałem to. Skumałem też te schematy.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4, 25mm Leica f1.4, Olympus 45mm f1.7, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
i9 9900k, 64GB 3200, RTX 2080 Super, Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, LG 34" / Adobe Premiere CC


czwartek, 21 listopada 2019, 23:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1233
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
To dobrze. Odpocznij trochę, prześpij się z tym. :)
Jeśli trzeba trochę przyciąć budżet - to pomyślimy.

Czy byłeś ostatnio w Calabrii? Bo widziałem taki filmik zrobiony przez bardzo sympatycznego człowieka, a i sam filmik obejrzałem z przyjemnością. :D


czwartek, 21 listopada 2019, 23:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Bingo! To mój pierwszy film, który wrzuciłem do sieci. Dzięki za miłe słowa, przynajmniej nie jestem już anonimowy.

Nie wiem na ile wiarygodny jest ten serwis Puget system ale wyszło na to, że wzorowałem się na ich konfigu pod 9900K. Sprzęt czeka do odbioru w xkomie, ja im muszę oddać kupiony wcześniej 3900X. Zbuduje coś od podstaw tylko do Adoba i będzie to mój komp a nie rodzinny. Oni dostaną 2700X.

Ale jak sądzisz, że coś jest bardzo na wyrost (pewnie 970PRO i 2080 Super) to napisz czy trafiłem. Dysk na surówkę musi mieć przynajmniej 1TB.
Różnica między 2060 Super a 2080 Super wynosi ok 1700 zł - to faktycznie oszczędność. Coś jeszcze proponujesz przyciąć? Może czegoś brakuje?

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4, 25mm Leica f1.4, Olympus 45mm f1.7, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
i9 9900k, 64GB 3200, RTX 2080 Super, Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, LG 34" / Adobe Premiere CC


czwartek, 21 listopada 2019, 23:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1233
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Myślę, że 2060 Super z 8GB VRAM do Twoich celów w zupełności wystarczy.
Nad resztą muszę się zastanowić, popatrzę na osiągi procesorów pod kątem plików 10bit z GH5.


piątek, 22 listopada 2019, 00:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Po 14 godzinach kończy się renderować projekt z wyjazdu. Sporo tam używałem Neat Video dlatego tak długo to idzie. Wczoraj Ryzen się zagotował, widziałem w logach ok 85 st. i chyba się włączył ten tryb throttling i zdalnie go wyłączyłem. Zmieniłem tryb zasialania na AMD Balanced, ustawiłem ręcznie wentylatory na Turbo, teraz temperatura podczas renderowania wynosi 65 - 68. Mam nadzieje, że teraz się uda to skończyć ten film.

Wracając do wyboru CPU i GPU. One niestety mają ogromny wpływ na szybkość renderowania. Normalne sceny bez odszumiania lecą podczas renderowania szybko a na tych z Neat klatkuje strasznie. także może bez tych drastycznych cięć wydajności? Praktycznie każdy materiał z drona ulepszam kupionymi profilami Neat Video do tego modelu Mavic Air. Tak samo korzystam z (tym razem już darmowych) profili do GH5 (dla 60, 120fps).
Także odszumianie ważna rzecz. Miejmy to na uwadze.

Dawno nie wchodziłem na stronę producenta te wtyczki Neat Video ale widzę, że dali poradnik w jakiej kolejności nakładać efekty. Musiałbym przejrzeć czy dobrze to robiłem i może to wpływa na czas renderu.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4, 25mm Leica f1.4, Olympus 45mm f1.7, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
i9 9900k, 64GB 3200, RTX 2080 Super, Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, LG 34" / Adobe Premiere CC


piątek, 22 listopada 2019, 09:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5013
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
RENDEROWANIE

petrumi(0) napisał(a):
Po 14 godzinach kończy się renderować projekt z wyjazdu... Musiałbym przejrzeć czy dobrze to robiłem i może to wpływa na czas renderu.

Nie odbierz tego co napiszę, w żadnym stopniu jako krytykę.
Nie mam absolutnie takiego zamiaru. :D
Mając na względzie czytających ten bardzo interesujący wątek, chcę jednak uściślić terminologię. Ty wyżej piszesz o eksporcie.
Zacznijmy więc od początku:
Montując film tworzysz projekt. Projekt, czyli zbiór linków, czy też odnośników do surowego materiału, dźwięków, efektów, grafik...
Projekt nie ma więc jeszcze postaci gotowego pliku z filmem. Jest - projektem. :D
Można go jednak przeliczyć - renderować. Czasem komputer daje radę robić to w locie, w real time. Często jednak nie, wtedy się projekt renderuje, aby można go było próbnie, ale i płynnie zarazem, wyświetlić. Czasem sprzęt nie nadąża i do podglądu używamy obrazu o gorszych parametrach, niż projekt, nazywamy to podglądem proxy.
W wyniku renderowania powstają realne pliki filmowe, z przeliczonymi na obraz dwuwymiarowy efektami, przejściami, filtrami...
Jednak te pliki, to nie jest ostateczna wersja filmu, a pliki tymczasowe.

Dopiero po zaakceptowaniu projektu, dokonujemy zapisu ostatecznej wersji projektu do postaci gotowego filmu. Nie nazywamy jednak tej czynności renderem, (nawet gdy on tam następuje), a eksportem.

Bardzo się czepiam? :oops: Mam nadzieję że nie. :D

_________________
最诚挚的问候


piątek, 22 listopada 2019, 11:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 91
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Kotin, bardzo dobrze że się "czepiasz". Wszyscy pewnie macie wykształcenie techniczne, dla Was obróbka video to chleb powszedni a tego typu kwiatki co ja wypisuje, po prostu rzucają się w oczy. Ja chętnie poczytam fachowe wpisy i uwagi. Człowiek się uczy całe życie.
Pisze to bez żadnego sarkazmu.

Ten wątek uświadamia mi moje braki, liczę na Wasza pomoc. Jak już przejdę watek sprzętowy to będę miał pytania dotyczące samej pracy w APP. Program mam roku ale siadam do niego okazjonalnie. Wiedzę czerpię w YT ale tam przeważnie są przedstawione szybkie rozwiązania problemów a nie szczegółowy opis problemu.

Wiele pracy przed mną.

@ Posiwiały, czy możesz wkleić schemat tej płyty Asus WS Z390? Nie umiem znaleźć.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4, 25mm Leica f1.4, Olympus 45mm f1.7, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
i9 9900k, 64GB 3200, RTX 2080 Super, Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, LG 34" / Adobe Premiere CC


piątek, 22 listopada 2019, 11:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5013
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
petrumi(0) napisał(a):
Kotin, bardzo dobrze że się "czepiasz". Wszyscy pewnie macie wykształcenie techniczne, dla Was obróbka video to chleb powszedni.

Przepraszam za OT, ale wykształcenie ja akurat mam ewidentnie humanistyczne i w dodatku nie zarabiam filmowaniem, ani montażem. Za jedyne wesele w życiu jakie zmontowałem, a wymigać się ze względów towarzyskich nie mogłem, otrzymałem wynagrodzenie o pojemności 0,75. (Dobrze że koledzy robiący wesela tego nie wiedzą, bo bym oberwał za psucie rynku. :wink: ) Tak że wszystko przed Tobą. :D

_________________
最诚挚的问候


piątek, 22 listopada 2019, 17:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1233
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Proszę bardzo:

Załącznik:
WS Z390 PRO.jpg
WS Z390 PRO.jpg [ 209.88 | Przeglądane 18 razy ]


Mądre - chleb powszedni.
I wielkość brzucha, jako świadectwo ile się jadło i jak kocha się jeść! :lol:
Wykształcenie pomaga, ale brak nie jest przeszkodą. Wszystko sprowadza się
do tego ile włożymy do głowy. Więc jak wyżej. :lol:


piątek, 22 listopada 2019, 20:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1473
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Jak tam kolego?, ja juz na nowej platformie, wszystko ladnie dziala, przyrost mocy spory


niedziela, 24 listopada 2019, 02:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1233
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
O, super! Niezawodności życzę!
A masz może Jacku w dyspozycji pliki z GH5 typu AllIntra 10bit, i zechciałbyś sprawdzić czy przycinają w odtwarzaniu?


niedziela, 24 listopada 2019, 11:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1473
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Niestety, nie mam dostepu do GH 5


niedziela, 24 listopada 2019, 13:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL