Teraz jest sobota, 11 lipca 2020, 21:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 5 maja 2020, 22:21
Posty: 3
Post Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
Dzień dobry
Mam duży problem z Adobe premier pro 2020, klatkujący obraz na timeline, materiały nagrane dronem mavic air - 4k/30 klatek plik MP4.
W czym może być problem za słaby sprzęt czy co? Wziąłem ten program specjalnie żeby montować sobie filmy z drona a tu taka porażka.
Świeży system Windows-aktualizacje pobrane najnowsze,programy,sterowniki też.
Mój sprzęt:
Windows 10 Pro
Procesor: Intel i7 9700k
Chłodzenie CPU: NZXT Kraken x52
Płyta główna:Asus Rog Strix Z390-f gaming
Karta graficzna:Asus RTX2070 super oc 8GB
Pamięć Ram: 2x16GB Corsair Vengeance LPX DDR4-3200 DIMM CL16 pracujące w dual chanel
Zasilacz: Corsair RM750x
Dysk systemowy: m.2 WD Black SN750 NVMe 500gb system
Dysk na reszte dane: SSD SanDisk Ultra 3D 1 TB
Proszę o pomoc bo już ten program i komputer do czerwoności rozgrzewa.

edit

Dziwne troszkę pogrzebałem i stwierdzam że jak tworzę nowy projekt i wybiorę: Mercury Playback Engine GPU Accelaration (CUDA) tak jak chyba powinno być ustawione, żeby karta wspierała. To działa tylko w 15%max procek na 100% i są lagi w timeline.
A jak ustawie: MercuryPlayback Engine Software Only to jakby mniejsze lagi występowały na timeline, procesor 100% obciążony a karta działa 35% a nawet widziałem że podskoczyła do 42%


wtorek, 5 maja 2020, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1300
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
Andrzeju, czy miałeś kiedykolwiek wcześniej do czynienia z Premierą?

Najkrótsza odpowiedź - korzystaj z plików proxy.
Poczytaj w instrukcji, pooglądaj tutoriale i zrób prawidłowy tzw. ingest wszystkiego co nagrywane było sprzętem DJI. Podzespoły masz dość mocne, i każda inna forma kodowania niż stosuje DJI będzie raczej śmigać. Chyba że są jakieś błędy w konfiguracji systemu czy samej Premiery.

Pisząc nieco szerzej - firma DJI robi dobrze sobie, a "pod górkę" montażystom i twórcom oprogramowania do montażu. I trzyma się tego chamskiego numeru uparcie. Pliki ze sprzętu DJI mają wyjątkowo długie GOP. Podglądałem pliki z mavika PAL 25p z którymi mam do czynienia - i tu GOP liczy ponad 40 ramek typu P na jedną ramkę I. A co jeszcze istotniejsze, nie każda ramka I jest typu IDR - czyli ramką czyszczącą bufor. W moich materiałach IDR to co czwarta ramka I, co sprawia że faktyczny rozmiar GOP to ponad 120 ramek. Stąd kosmiczne obciążenia procesora, który wylicza dane niekompresowane, i równie kosmiczne wielkości potrzebnych buforów. W sprzęcie konsumenckim to jest przeważnie poza granicami osiągów dzisiejszych komputerów.
Jedynym rozwiązaniem jest przekodowanie do plików roboczych i wszystkie obecne programy profesjonalne oferują taką możliwość.

Załącznik:
DJIcodingdata.jpg
DJIcodingdata.jpg [ 128.39 | Przeglądane 16 razy ]


piątek, 8 maja 2020, 01:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1499
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
Zawsze sie zastanawialem, dlaczego pliki z dronow DJi sa takie "ciezkie" , teraz juz wiem. Mam ten sam procek 32GB Ram, karta slabsza bo 1060, u mnie teraz pliki z Mavica (wszystkie one z DJI sie podobnie zachowuja) odtwarzaja sie powiedzmy zadowalajaco, nie idealnie ale w porownaniu z poprzednim kompem jest ok, nic u mnie nie klatkuje.


piątek, 8 maja 2020, 21:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1300
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
Może trochę za grubo pojechałem ze sformułowaniem "chamski numer". Nagrywający helikopterek musi być lekki, zużywać mało prądu, nośnik danych powinien być kompaktowy i lekki. Stosuje się więc silną kompresję o stałym obciążeniu obliczeniowym. Takie są założenia projektowe. I w sumie DJI je realizuje po prostu. Zresztą długie GOPy pojawiają się też w innym sprzęcie jak bezlusterkowce. Efektem jest możliwość taniego nagrywania w segmentach dotąd kosztownych. Coś za coś.
Nie ma też problemu z prostym odtwarzaniem takich plików w playerach, to chodzi płynnie i na słabym sprzęcie.
Jednak wymogi i obowiązki silników renderujących w profesjonalnych edytorach są bardziej rozbudowane, muszą operować na większych zbiorach danych niż jedna klatka. Szereg zabiegów rości takie potrzeby.
Z jednej więc strony mamy ten szalony postęp mocy obliczeniowej z ostatnich 30 lat - a z drugiej koniecznością jest wracanie do metod pracy sprzed tego okresu. Mam déjà vu, czuję się jakbym znowu działał na wczesnych wersjach Avida i jednordzeniowych procach MMX. Cóż, Ziemia kręci się w koło.


sobota, 9 maja 2020, 00:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 671
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
Do testów pobrałem sobie nagranie z tej strony i o przycięciach nie ma mowy. Latam jak dzik po osi, dodałem automatyczną korekcję kolorów itp, wyłączyłem buforowanie itd. i bangla w DR16. Może te nagrania są nie takie ? Jest szansa byście udostępnili jakieś swoje problematyczne nagrania by zaspokoić moją ciekawość ?


sobota, 9 maja 2020, 13:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 5 maja 2020, 22:21
Posty: 3
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
No właśnie.. mi się wydaje że coś z Adobe mam nie tak, bo jak ustawię na Mercury Playback Engine GPU Accelaration (CUDA) to karta wogóle nie chodzi jak patrzę na menedżera zadań max to 15%.
Zmienia się diametralnie jak wybiorę MercuryPlayback Engine Software Only
Wtedy tak jak by karta ożyła i pomaga procesorowi i widziałem nawet że powyżej 40%-60% karty.
Jest możliwość że coś jest nie tak z Adobe ?? Program pobrany ze strony Producent i wykupiony roczny plan. Adobe premier pro 2020

Chciałbym dodać materiał ale nie wiem jak? Tu przez stronę nie mogę dodać


niedziela, 10 maja 2020, 20:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 671
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
Jak pliki nie są za duże to osobiście używam https://www.myairbridge.com/en/#!/ Jeżeli dobrze pamiętam są usuwane po 24 lub 48 h


niedziela, 10 maja 2020, 21:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1499
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
Jesli na tym konfigu tobie klatkuje, to faktycznie cos jest nie tak, choc obciazenia wydaja sie prawidlowe. Generalnie w Premierze te mechanizmy sa dosc zlozone, ustawienie GPU Accelaration wcale nie oznacza, ze karta pojdzie na 100% (zalezne od typu plikow) choc nie wiem jak jest w najnowszych wersjach. Przy ustawieniu Software Only, nie dziala RTX tylko karta w procku (Intel Quick Sync), a ze slabsza to i obciazenie troche wieksze. Z mojego doswiadczenia wynika , ze im mocniejszy procek tym lepiej, karta owszem ponaga, ale im wydajniejsze CPU tym lepiej.


niedziela, 10 maja 2020, 23:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 5 maja 2020, 22:21
Posty: 3
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
oto link tylko przewijaj do przodu do tyłu po pare razy
https://mab.to/0yLI26Sed


niedziela, 10 maja 2020, 23:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1499
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
Tnie sie mocno, teraz dopiero zauwazylem, ze to plik 4K, a ja mowie o HD, bo w 4K nie nagrywam Mavickiem. Przemysl to co napisal Posiwiały, proxy lub konwersja. Niestety nasze procki sa jeszcze zbyt slabe, aby akceptowalnie dalo sie pracowac w Premierze, juz z HD byl problem a gdzie 4K (oczywiscie chodzi mi o pliki z dronow DJI). Wszystko u ciebie jest w porzadku, tylko pliki straszne kobyly, nic nie zrobisz.

Pobralem plik z linku fransua i tez du...

Sprwdzilem jeszcze jak u mnie wyglada GPU Accelaration vs Softwer only. Faktycznie po wlaczeniu SO wzrasta uzycie w moim przypadku GTX 1060 a wbudowana karta caly czas 0% hmmmmmm jak mowilem te mechanizmy sa dosc skomplikowane w przypadku Premiery


poniedziałek, 11 maja 2020, 01:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 671
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
U mnie działa bez przycinek. Jakaś przycinka występuję gdy przesuniemy głowicę tylko to w niczym nie przeszkadza. Właściwie jak by jej nie było Projekt UHD, co mogłem to wyłączyłem. Z resztą wszytko widać. Nagranie niepubliczne
https://www.youtube.com/watch?v=QBtzUnDOIDM


poniedziałek, 11 maja 2020, 13:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1499
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
Odtwarzanie ok u mnie i u ciebie, ale przelec suwakiem gwaltowniej prawo lewo, o to bardziej chodzi, z tego co widze na twoim filmie (o ile dobrze widze:) tez obraz sie zatrzymuje (jest jednak nieco lepiej), niestety to powoduje brak komfortu przy montazu. Kolejna sprawa DR vs Premiera ?


poniedziałek, 11 maja 2020, 15:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 671
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
No faktycznie musi trochę pomyśleć jednak nadal uważam, że tragedii nie ma. Precyzyjne cięcia i tak robię po klatce. Z grubsza idzie to ustawić. Swoją drogą możecie pobrać darmową wersję DR. Lepszego porównania nie będzie. Ja abonamentu na Adobę nie wezmę :wink:


poniedziałek, 11 maja 2020, 15:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1499
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
Ok, to moze jeszcze inaczej - czy koniecznie musi byc 4K?, ja sam nie nagrywam, bo nie widze wiekszego sensu z tak malych matryc (mavic air to 1/2,3") ten obrazek i tak lepszy nie bedzie, wiec?
W HD 50P bedzie ok, na timeline pliki zachowuja sie akceptowalnie.


poniedziałek, 11 maja 2020, 16:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 671
Post Re: Klatkujący obraz na timeline Adobe premier pro 2020
4K w dronach ma sens. Szczególnie jak w finale ma być FHD. Poprawienie kadru, zbliżenie super sprawa.


poniedziałek, 11 maja 2020, 16:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL