Teraz jest wtorek, 22 stycznia 2019, 16:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 uciążliwy problem przeplotu w Adobe Premiere 6,5 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post uciążliwy problem przeplotu w Adobe Premiere 6,5
Witam
wiem, że problem przeplotu przewija się w tematach dosyć często. Ale... Przeczytałem wiele wątków na ten temat , a rozwiązania niestety nie znalazłem, dlatego proszę fachowców o wskazówki. Montuję filmy z użyciem Adobe Premiere 6,5. Problem przeplotu nie za bardzo mnie zajmował do tej pory, ponieważ moje prace były w głównej mierze odtwarzane na monitorach TV. Jednak teraz mam zrobić film w Divx-ie i tu jest ból, ponieważ film będzie odtwarzany w główwnej mierze na ekranach monitorów komputerowych. I ten diabelny przeplot będzie widoczny. Czy możecie mi powiedzieć zatem, jak skutecznie pozbyć się tego paskudztwa przy użyciu Premiera? Próbowałem ustawic na klipie filtr "interpolate fields" i nic, próbowałem w "video options" na klipie ustawić "always deinterlace" oraz próbowałem w parametrach eksportu filmu w zakładce "special effects" zaznaczyć opcję "deinterlace" . I za każdym razem NIC. Wynikowy plik i tak na ekranie monitora komputerowego jest z przeplotem, tzn przy widocznych fazach ruchu pojawia się charakterystyczny efekt "grzebieniowy". Czy ktoś bardziej doświadczony z użytkowników Premiera zetknął się z tym problemem i może mi pomóc? Pozdrawiam


czwartek, 9 września 2004, 13:09
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 04:33
Posty: 158
Lokalizacja: Białystok
Post 
dobre pytanie.a moje pytanie jest takie czy da się usunąć przeplot w ulead studio i pinnacle - dać sięraczej da ale jak ? - pozdrawiam

_________________
JVC - GR-D 73E


czwartek, 9 września 2004, 15:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
zaznacz jeszcze deintarlace w ustawieniach kodeka.
Zwróć uwagę też na opcję Fields w Keyframe and Rendering.

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


czwartek, 9 września 2004, 17:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 3 września 2004, 04:33
Posty: 158
Lokalizacja: Białystok
Post 
AntHus napisał(a):
zaznacz jeszcze deintarlace w ustawieniach kodeka.
Zwróć uwagę też na opcję Fields w Keyframe and Rendering.

odnośnie jakiego programu jest ta odpowiedź ?

_________________
JVC - GR-D 73E


czwartek, 9 września 2004, 17:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
"zaznacz jeszcze deintarlace all frames w ustawieniach kodeka" - odnośnie kodeka Divx
"Zwróć uwagę też na opcję Fields w Keyframe and Rendering." - odnośnie programu AP 6.5

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


czwartek, 9 września 2004, 18:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Ja bym zaczął inaczej:
1. wpierw należało by się dowiedzieć, czy DivX bedzie wykompresowany wprost z timeline, czy jednak timeline wyeksportowany do avi i ten dopiero kompresowany. W Adobe Premiere 6.5 Deinterlace jest wyłączane w innym miejscu dla projektu, w innym zaś dla exportu, to podstawowe pytanie.
2. Druga sprawa, jakim kodekiem kompresujesz do formatu DivX, przecież w ustawieniach tychże również są możliwości przeplotu, i półobrazów.

Zapewniam cię, że pozbycie się przeplotu to jedno zaptaszenie w odpowiednim miejscu, a nie jak podają tu życzliwi: zaznacz tu i jeszcze tu i jeszcze tu i jeszcze........ ludzie !!!

Pozrawiam gorąco


czwartek, 9 września 2004, 20:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam,
do AntHusa - w opcjach Keyframe and Rendering jest ustawiona opcja Lower Field First ,
kompresuję do Divx'a przy użyciu kodeka DIVX 5.05 lub 5.1 (niestety w tych kodekach nie zauważyłem aktywnego pola "deinterlace" - chyba , że może jest ona w wersji Pro, której niestety nie mam :( )
do Montażysty Darka A. - i to jet częściowa odpowiedź o taka jaką mi chodziło :)
Gdybyś mógł tylko uściślić niektóre rzeczy i rozjaśnić mi do końca te kwestie. Po pierwsze : najpierw zwykle eksportuję materiał do avi dv i tu nie wiem gdzie i co ustawić żeby plik wynikowy nie zawierał przeplotu (nawet z czystej ciekawości). Po drugie intryguje mnie to co napisałeś , że każda opcja jest oddzielna dla projektu i oddzielna dla exportu - wyjaśnij zatem jeżeli możesz kiedy stosuje się zakładkę "always deinterlace" w video options, a kiedy filtr "interpolate fields" i wereszcie kiedy "deinterlace" w opcji exportu "special processing". Tak jak pisałem, sprawdzałem wszystkie te opcje i żadna nie dawała w wyeksportowanym pliku avi dv obrazu bez przeplotu (???). Napisz zatem proszę, gdzie i w jakim przypadku stosować to "jedno zaptaszenie". Pozdrawiam - "zdezorientowany" użytkownik AP 6.5 - Jarro :)
P.S. Problem rozwiązałem tak, że wyeksportowany plik avi dv z Premiera wrzuciłem do VirtualDuba i zrobiłem z niego avi divx z użyciem filtra "deinterlace" zawartego w VirtualDubie. Plik wynikowy faktycznie jest pozbawiony przeplotu, ale to okrężna droga. Ciekawią mnie po prostu możliwośći Premiera 6,5. Pozdrawiam


czwartek, 9 września 2004, 22:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
hehe - kombinatorzy ... ;P

AP NIE NADAJE SIE DO ROBIENIA DIVX'ów !!!

To było już wiele razy na tym forum ... ;P

Eksporujesz cały projekt do jednego pliku avi (kodekiem którego używasz), otwierasz go np. w Virtual Dubie, ustawiasz Full Processing Mode, ustawiasz kodeka w menu "kompresja" (nei pamiętam jak tam to jest po angielsku ;> ) a usuwanie przeplotu ustawiasz w filtrach ... Nie usuwaj przeplotu w ustawieniach kodeka ... ;> To pomyłka ...

W filtrach tam możesz też przyciąć obraz i/lub zmienuić rozdziałkę oraz wiele innych rzeczy ...

PS. Gorąco polecam pakiet Gordian Knot ... ;P

Pozdrawiam


czwartek, 9 września 2004, 23:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
w mordę ... ;> nie doczytałe Twojego postu do końca .. To "okrężna droga" jest jedyną słuszną ;> Chyba że zrezygnujesz z XviD'a (DivX'a) i postawisz na innego kodeka ...


czwartek, 9 września 2004, 23:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki Jeesoo za podpowiedź dotyczącą konwersji avi dv do Divx'a. Tak będę robił :) Ale czekam też na odpowiedź Montażysty Darka A. , co z tym przeplotem w wyeksportowanym materiałe z Premiera do formatu avi dv?


czwartek, 9 września 2004, 23:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
jeesoo nie masz absolutnie racji !

Może wytłumaczysz dlaczego to AP nie nadaje się do robienia divx-ów.

Za jakość obrazu odpowiada użyty codek DivX i parametry w nim ustawione a nie program z którego się eksportuje materiał do kompresji.
Przy tym samym codeku i tych samych ustawieniach końcowa jakość obrazu będzie taka sama niezależnie czy użyjemy Virtual Duba czy np. AP 6.5 (pomijam sprawę filtrów - inne są w VD a inne w AP).

Jeśli jak napisał Jarro montaż filmu przeprowadza w AP 6.5 to najkrótsza droga do uzyskania filmu w DivX jest taka:
- bezpośrednio z Timeline AP eksportujesz do DivX - otrzymujesz plik, w którym audio jest nieskompresowane czyli PCM i na tym etapie możesz poprzestać,
- jeśli ten plik chcesz zmniejszyć poprzez kompresję audio do MP3 to imporujesz go do VD - tu obraz pozostawiasz bez zmian (streem copy) i tylko kompresujesz audio (full processing mode). Ta kompresja audio trwa krótko.
Przeplot będzie usunięty z filmu w trakcie kompresji - musisz tylko prawidłowo poustawiać parametry w DivX.

Jeśli byś chciał Jarro to mogę Ci przesłać CD z dynamicznym filmem w DivX (siatkówka plażowa) zrobionym sposobem jak wyżej i nie ma na nim śladów ząbkowania (przeplotu).


piątek, 10 września 2004, 02:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki Tadeusz za odpowiedź. Płyty mi nie wysyłaj - wierzę na słowo :). To ciekawy temat zapodałem, he, he. Każdy ma trochę inne doświadczenia z tym Divx-em. Napisz zatem Tadeusz jak ustawic optymalne prawidłowe parametry w konfiguracji codeca Divx , żeby w pliku wynikowym wyeksportowanym z Premiera nie było tego przeplotu.
A co powiesz Jeesoo na odpowiedź Tadeusza? Pozdrawiam wszystkich i czekam na ciąg dalszy...


piątek, 10 września 2004, 10:07
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Jest jeszcze prostrzy, lecz komercyjny sposób:
Proceder2, czy też starszy Procoder Expres pozwoli nam wyekspotować DivX wprost z timeline na gotowo, zarówno obraz jak i dźwięk, mało tego wybieramy wielkość krążka i on sam optymalnie dobierze nam bitrate, problem jest jedynie w tym, że sam procoder jest programem płatnym i aktywacja kompresji do DivX wymaga odrębnego niezależnego od programu otrzymania od firmy Canopus klucza aktywującego tę odmianę kompresji, ale podzielam zdanie Tadeusza - jest to faktycznie dobre i optymalne rozwiązanie z tym Virtual Dubingiem, po za tym nie wymaga dodatkowych nakładów finansowych.
Pozdrawiam gorąco


piątek, 10 września 2004, 12:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Darku, niestety Procodera nie mam i na razie miał nie będę ze względów finansowych. Za dużo kosztowała mnie już karta video z Premierem :) Natomiast napisz jeżeli możesz wyjaśnienie dotyczące poruszonego przeze mnie wątku usuwania przeplotu w Premiere 6,5. Dzięki i pozdrawiam


sobota, 11 września 2004, 13:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Tadeusz napisał(a):
jeesoo nie masz absolutnie racji !

Może wytłumaczysz dlaczego to AP nie nadaje się do robienia divx-ów.

Za jakość obrazu odpowiada użyty codek DivX i parametry w nim ustawione a nie program z którego się eksportuje materiał do kompresji.
Przy tym samym codeku i tych samych ustawieniach końcowa jakość obrazu będzie taka sama niezależnie czy użyjemy Virtual Duba czy np. AP 6.5 (pomijam sprawę filtrów - inne są w VD a inne w AP).

Jasne, to spróbuj w AP Pro wyeksportować coś do divx'a


sobota, 11 września 2004, 18:07
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL