Teraz jest wtorek, 7 lipca 2020, 20:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pomocy!!! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Pomocy!!!
Witam
Kupiłem sobie kamerę cyfrową JVC. Wszystko jest om ale kiedy zgrywam film z kamery na komputer to niestety film się tnie:/
Pamiętam że jakieś 4 miesiące temu nie było tego problemu,a teraz film nie działa praiwdłowo. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
Z góry dziękuję za pomoc.


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 12:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
A my wiemy jaką ty masz kamere, jaką konfig. kompa, jak i czym zgrywasz...
Nawet wiemy jak ma Twoja siostra na imie... :lol:

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


poniedziałek, 13 czerwca 2005, 12:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Komp: AMD Athlon Xp 2000, grafika-GeForce 2 MX-200 32MB, 256 DD RAM.
Zgrywałem programem Ulead Video Studio 8 i 9.
Poprostu kiedyś film ładnie działał a teraz się tnie:/
Kamera to JVC GR-DV800U.>>NTSC<<
Mam nadzieję że teraz mi ktoś pomoże:)


wtorek, 14 czerwca 2005, 09:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Tego ramu to nie masz za wiele, ja bym od dodał 512MB (koszt ok170zł. tania firmówka)
Inne rady, zrób format C zainstaluj tylko program do zrzutu, albo zrób to nawet w movie marker...
Ale i tak 256 pamięci do zabawy z wideo to stanowczo za mało, tyle jest zalecane na samego XP.

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


wtorek, 14 czerwca 2005, 12:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Rozumiem. Ale póki co chodzi mi o to że wczęsniej na tym samym kompie film się zgrywał normalnie a teraz się tnie:/


wtorek, 14 czerwca 2005, 12:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Salami napisał(a):
Rozumiem. Ale póki co chodzi mi o to że wczęsniej na tym samym kompie film się zgrywał normalnie a teraz się tnie:/

Bo od tamtego czasu zrobiłeś pewnie w rejestrze straszny syf...
Moja rada; format C no i dokupienie pamięci nawet drugie tyle tj.256 powinno pomóc...

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


wtorek, 14 czerwca 2005, 12:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Rozumiem. Powiem CI tak robiłem już 2 razy formata i zawsze się tnie:/
Może to kodeki czy coś:/ Narazie nie mam kasy więc nie kupię RAM-u.
Masz/macie może jakieś inne propozycje:(??


wtorek, 14 czerwca 2005, 15:49
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
Siwyyy, bardzo pochopnie zrzucasz winę na Ram, właściwie bezpodstawnie, niepotrzebnie nakłaniając kogoś żeby coś dokupił. To może pomóc, ale niekoniecznie. Ja pracuję bezproblemowo na WinXP z 256MB SD Ram (kolega ma DD Ram). Przed tym wydatkiem proponowałbym jednak odinstalowanie niepotrzebnych programów, usunięcie niepotrzebnych programów w tle, zdefragmentowanie dysku itd. w ostateczności format dysku. Bardzo dobrze jest zrobić sobie raz po raz gruntowną czystkę w komputerze i wyrzucić zbędne duperele :D

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


wtorek, 14 czerwca 2005, 20:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
Salami napisał(a):
Rozumiem. Powiem CI tak robiłem już 2 razy formata i zawsze się tnie:/
Może to kodeki czy coś:/ Narazie nie mam kasy więc nie kupię RAM-u.
Masz/macie może jakieś inne propozycje:(??


Widzę że kolega ma podobny sprzęt do mojego.
A właściwie co to znaczy że "film się tnie"? Gubi klatki podczas zgrywania? Po zgraniu jak odtworzysz jest to samo?
Sprawdź jeszcze podłączenie karty i kabla i koniecznie włóż ją do innego złącza, slotu czy jak to tam się zwie. Wielu osobom to pomogło.

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


wtorek, 14 czerwca 2005, 20:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Hello,

A jak ma się u Ciebie sprawa z dyskami???


Ogólnie widział bym znaczny, złozony problem w instalacji systemu na tym samym dysku co partycja systemowa, co przy małym ramie może w czymś niedomagać :-(

napisz więcej o kompie i w jaki sposób przechwytujesz... - dokłaadnie, co chodzi w tym czasie w tle ;)

Pozdro


wtorek, 14 czerwca 2005, 22:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
A może dysk ustawiony jest w trybie PIO zamiast UDMA ?

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


wtorek, 14 czerwca 2005, 22:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A więc tak:
Napewno z dyskiem wszystko ok bo nie zmieniałem nic od czasu gdy film normalnie działał. Program Ulead Video Studio zainstalowałem na innej partycji niż system i to też nie pomaga. Jeśli chodzi o nadmiar zainstalowanych programów to tu nie widzę problemu poniważ ostatnim razem zgrywałem film mając zainstalowane tylko system operacyjny i kodeki. Pisząc, że film mi się tnie mam na myśli to, że po zgraniu filmu na dysk poprostu gubi klatki, przez chwilę film ottwarza się normalnie a po chwili jest "takie przyspieszenie" i poprostu "gubi" klatki.
Z kompem tak jak mówiłem:
AMD Athlon Xp 2000
Płyta gł: Gigabyte AGP 8x, nForce 2
256 DDRam
Grafika: GeForce 2 MX-200 32MB
Dźwięk zintegrowany na płycie gł.
Dysk: 20 GB Samsung

Film z kamery zgrywam przez Ulead Video Studio 8 i 9.
Może to coś z kodekami ale sam już niewiem:/
W każdym razie mam zainstalowanego FFdshow, Xvid-a, AC3filter,
DivX MPEG 4 DVD Video Codec i DivX MPEG 4 Video Codec.


czwartek, 16 czerwca 2005, 10:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Więc jak myślicie czym może być to spowodowane, że wczęsniej film wyświetlał się normalnie, a teraz się tnie:(??


piątek, 17 czerwca 2005, 13:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Dysk, nie za duży, nie najnowszy...
Masz na nim partycje??? jeśli tak to jakie i na którą zrzucasz???
Próbowałeś movie markerem wbudowanym w win XP.

A ja dalej twierdzę że pieniądze wydane na ram nie będą wyrzuconymi w błoto...
A i jeśli nie zgubiłeś zera przy opisie swego dysku i faktycznie masz 20GB to zapomnij o obróbce wideo 1h DV=13GB

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


piątek, 17 czerwca 2005, 14:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
siwyyy77- zaczynasz przeceniać znaczenie ilości RAM-u w czasie zgrywania do kompa. Mam 1 GB RAM. Dla doświadczenia wymontowałem cześć z kompa - zostawiłem 256 MB + 128 MB plik wymiany, ustawiony ręcznie. W tle oprócz programu do zgrywania (Pinnacle Studio 9.4.x.x uruchomione także programy: antywirusowy, ściana ogniowa, do monitorowania czasu połączenia z netem, do klawiatury + myszy (multimedialny, bezprzewodowy zestaw) i kilka innych. W czasie zrzutu zero utraconych klatek. Fakt, że nie dało rady obrabiać na takiej ilości pamięci 256 RAM + 128 plik wymiany, ale zgranie bezproblemowe. Oczywiście tak czy owak 256 MB do swobodnego działania w Windows XP to za mało! Ogólnie zestawik dość cienki - 20 GB dysk - malutko. Tego dysku wogóle bym nie dzielił na partycje, bo nie ma na co.

Do Salami - a może na tej samej taśmie z dyskiem masz podpięty CD-ROM ?
Pytanie podstawowe: do jakiego formatu zgrywasz z kamery? Jako pełne DV ? Bo jeżeli próbujesz kompresować w locie do MPGA itp., to zapewne jest ta przyczyna.
Poza tym do zrzutu filmu z kamery do formatu "pełne DV" oprócz golutkiego Windowsa XP nie potrzeba absolutnie żadnych dodatkowych kodeków - dokonujesz zwykłego procesu kopiowania z nośnika, jakim w tym przypadku jest kaseta miniDV.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


Ostatnio edytowano piątek, 17 czerwca 2005, 18:41 przez Romcio, łącznie edytowano 2 razy

piątek, 17 czerwca 2005, 18:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL