Teraz jest wtorek, 7 lipca 2020, 18:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Ustawienia Ulead - problemy z jakością DVD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Ustawienia Ulead - problemy z jakością DVD
Użytkuję Ulead Video Studio 8 i niestety mam spopre problemy z uzyskanie zadawalajacej jakości filmów DVD

B. proszę o pomoc, bo domyślam się, że błąd popełniam w ustawieniach.

Zacznę od początku
Czy w: Project properties … Compression
wybierać:
w pozycji: Media type: PAL DVD czy MPEG-2
w pozycji: Video data rate: Constant czy Variable i na ile ustalić liczbę kbps
co ustalić w poz. Audio format
jaką liczbę ustalić w poz. Audio frequency oraz Audio bit rate

Z góry wielkie dzięki za pomoc :idea:


środa, 28 grudnia 2005, 13:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Media type: PAL DVD czy MPEG-2 – jest to, to samo kodowanie, tylko nie pamiętam czy są różnice w pliku wynikowym, ale jeśli masz to nagrać na płytę to raczej nie ma znaczenia i tak musisz zrobić choć mały authoring.

Video data rate: Constant czy Variable i na ile ustalić liczbę kbps
co ustalić w poz. Audio format—oczywiście Vriable, liczbe kbps ustalasz zależnie od długości filmu, powiedzmy dla filmu 2h około 5000kbps, natomiast dźwięk zawsze na mpeg-layer-3 lub AC3, wartość kodowania powiedzmy około 196-224 kbps. Audio frequency ustaw na 48khz stereo.

Pozdrawiam

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


środa, 28 grudnia 2005, 14:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
W Ulead to chyba dalej kodek Ligos?

Bitrate Video od 6000 do 8000 i będzie ślicznie. Ach, ja polecam ci constans a nie variable(zmienny). Będzesz miał mniejsze problemy na różnych odtwarzaczach... i DVD-Video na bazie tego MPEG2 jeszcze może ci się kiedyś zechce zrobić...
Audio - jak najwyżej!


środa, 25 stycznia 2006, 19:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Soullessman napisał(a):
Ach, ja polecam ci constans a nie variable(zmienny). Będzesz miał mniejsze problemy na różnych odtwarzaczach... i DVD-Video na bazie tego MPEG2 jeszcze może ci się kiedyś zechce zrobić...
Audio - jak najwyżej!


Ciekawa teoria, ale głupoty ludziom wciskasz, na bitrate constans możesz sobie pozwolić jak nie szanujesz miejsca na płycie DVD, lub robisz krótki film, jeszcze większą głupotą jest pisanie że stacjonarne DVD może sobie nie poradzić z tą techniką kompresji. Ustawienia bitrate jest zależne od długości kompresowanego materiału!!!
Nie wprowadzaj ludzi w błąd!!!

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


czwartek, 26 stycznia 2006, 17:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
Hmm, obstajesz przy variable?

Tak się składa, że miałem problemy z płynnym odtwarzaniem tak robionych plików(z variable bitrate) - np. przez WinDVD, który z kolei te same robione z constans bitrate pokazywał płynnie. Cóż, własne doświadczenia.
Słyszałem też, że pod DVD-Video powinną być bitrate constans, nie variable.
Ale nie będę się upierał, nie jestem expertem.

Z szanowaniem miejsca na DVD to inna sprawa...

Pozdrawiam


czwartek, 26 stycznia 2006, 17:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Wiekszosc orginalnych DVD jest nagrana w variable bitrate, wiec nie sadze zeby odtwarzacze mialy z tym jakiekolwiek problemy. Jedyny problem, ze przy kodowaniu w variable nie mozna obliczyc precyzyjnie wielkosci pliku wynikowego wiec trafienie z bitrate tak aby wypelnic plyte po brzegi jest w praktyce niemozliwe.

Byc moze sa programy, ktore najpierw analizuja material a potem proponuja bitrate, ktory pozwoli zmiescic material na plycie. Jednak ja sie z takimi nie spotkalem. Jesli chodzi o uleada to wskazania wypelnienia plyty przy ustawieniu variable sa zawsze bledne. Tzn jesli ustawisz tak aby pasek wypelnienia pokazywal full to po wypaleniu okazuje sie, ze zostaje na plycie sporo wolnego miejsca. Przy constans bitrate wskazania sa OK.


piątek, 27 stycznia 2006, 14:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL