Teraz jest czwartek, 9 lipca 2020, 06:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Wyodrębnianie pojedynczych klatek w Ulead Media Studio Pro 8 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 6 stycznia 2006, 08:56
Posty: 5
Post Wyodrębnianie pojedynczych klatek w Ulead Media Studio Pro 8
Witam,
Przesiadłem się z Adobe Premiere na Ulead Media Studio Pro 8. Czy ktoś może mi powiedzieć, jak w "uleadzie" robi się "zrzut" pojedynczej klatki, wybranej z sekwencji filmu na osi czasu, aby można było zapisać ją jako bmp? W Adobe to jest proste - najeżdża się na daną klatkę i w nawigacji wybiera się zakładkę export > frame > save i po wszystkim. W Uleadzie jest pewna możliwość wyeksportowania obrazu, a raczej obrazów - robi się "create">"video file", a następnie w okienku "zapisz jako" wybiera się opcję "ulead image sequence files". Tak, tylko że wtedy we wskazanym miejcsu na dysku zapisują się jako bitmapy wszystkie klatki filmu (to absurd - 24 na sekundę x długość filmu - można dysk zapełnić szybko). Musi być jakiś sposób na wyodrębnianie (kopiowanie np. do schowka pojedynczych, wybranych klatek, tylko ja do tego nie mogę dojść. Będę wdzięczny za szybką pomoc (mam pilną, a ważną pracę - pojedyncze obrazy z filmu potrzebne mi są do zaprojektowania etykiety na płytę).
Pozdrawiam
Krzyszof


piątek, 6 stycznia 2006, 09:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
W UMS jest to równie prosta jak w AP.
Najeżdasz na na daną klatkę - potem w oknie Preview, w prawym dolnym rogu masz taki biały kwadracik, po naciśnięciu którego wybierasz odpowiednią opcję (na samym dole - nawet nie pamiętam dokładnie jak się nazywa).
TUTAJ znajdziesz pliki pomocy w języku polskim - pomogą Ci one w pracy z tym programem. Polecam !

Pozdrawiam


piątek, 6 stycznia 2006, 10:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 6 stycznia 2006, 08:56
Posty: 5
Post 
Dzięki!!! Jesteś Wielki. Nigdy bym na to nie wpadł.

Skoro raz pomogłeś, to może zaradzisz coś też na inny problem. Mam za zadanie zrobić prezentację na DVD (stacjonarny, czyli finalnie na tv) pewnego serwisu internetowego. Ma to być prezentacja dynamiczna. Znalazłem programik (Camstudio) do robienia avi z teo, co wyświetla się na monitorze. Robiłem już próby i gdyby chodziło o wyświetlanie takiej filmowej prezentacji strony www na monitorze komputerowym, zwłaszcza na LCD, to kłopotu by nie było. Kiedy jednak płytkę DVD odtwarzam na stacjonarnym odtw. i oglądam na tv (nawet 100 hz), to tekst migocze. No a przecież strony www składają się i z obrazków, i z tekstów. Czy jest na to jakaś rada? Czy można zastosować jakiś filtr w czasie montażu lub może są jakieś specjalne ustawienia parametrów zapisu zmontowanego materiału?

Pozdrawiam
Krzysztof


piątek, 6 stycznia 2006, 11:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
Przyznam Ci się, że za bardzo nie wiem o co chodzi...
Może spróbuj zmienić kolekność półobrazów: podczas zapisywania wynikowego pliku zmień z FRAME BASED na FIELD A lub FIELD B - nie wiem, strzelam, może to o to chodzi. Popróbuj z różnymi ustawieniami.


piątek, 6 stycznia 2006, 11:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 6 stycznia 2006, 08:56
Posty: 5
Post 
Dzięki, popróbuję pozmieniać w tych ustawieniach. Sposób na to jakiś musi być - na TVN24 jest taki cykliczny program "Onetlink" i w nim często pokazują zawartości witryn. Teksty nie migoczą, a to dowód, że mój tv jest OK i że można coś z tym zrobić, no chyba, że to sprawa sprzętowa - wtedy nic nie zdziałam.

Pozdrawiam
Krzysztof


piątek, 6 stycznia 2006, 11:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL