Teraz jest czwartek, 9 lipca 2020, 06:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Filmy tylko od poczatku ulead 8 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:24
Posty: 94
Post Filmy tylko od poczatku ulead 8
Witam

Dlaczego w ulead 8 jak chcesz zlozyc kilka filmow, dac miedzy nimi jakies efekty to nie moge zrobic tak zeby film szedl powiedzmy od 5 sekundy, na tej pierwszej lini nie moge przesunac filmow zeby zaczely sie pozniej, tylko na tej drugiej ale tam z kolei nie moge dac efektu przejscia :(


i jeszcze pytanie do tekstu , chcialem zrobic tak zeby najpier byl jeden tekst a pozniej do tego doszedl drugi, i tez nie moge bo jak ten drugi sie wlacza to pierwszy wylacza, sa jakies sposoby na to ?


Pozdrawiam


środa, 18 stycznia 2006, 23:16
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 08:37
Posty: 83
Lokalizacja: Polska
Post 
Pierwsza linia edycyjna video jest linią podstawową i na niej musi coś być i to od początku czyli od czasu "0:0".
Rozwiązaniem jest tu wstawienie przed pierwszy klip planszy kolorowej (COLOR) np. czarnej o długości 5 sek.

Tekst musi być wprowadzony w trybie MULIPLE TITLES, a nie SINGLE TITLE, czyli najpierw na ekranie wpisuje się jeden tekst, potem w innym miejscu drugi tekst, następnie należy je na ekranie rozmieścić według swojego pomysłu. Teraz trzeba dla każdego z tekstów oddzielnie włączyć tryb animacji i zastosować którąś z dostępnych animacji. Każda aniamcja tekstu może byc modyfikowana przez wybranie przycisku CUSTOMIZE ANIMATION ATTRIBUTES. Najlepiej popróbować kilka modyfikacji aby osiągnąć zamierzony efekt- np. przy wyborze wygaszania FADE jest opcja PAUSE i dla jednego tekstu mozna ją ustawić na SHORT a dla drugiego NA LONG i wtedy animacja jednego będzie jeszcze trwała w czasie rozpoczęcia animacji drugiego tekstu (ot taki przykład)


czwartek, 19 stycznia 2006, 00:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 26 listopada 2005, 16:24
Posty: 94
Post 
Faktycznie dziala:)

A powiedz mi z tym tekstem, bo wprowadzilem sobie i prawie jest dobrze tylko ze oba teksty zaczynaja sie w tym samym momencie. Pierwszy daje bez animacji bo chce zeby byl od razu a drugi ma zaczac sie pojawiac po 3 sekundach a on zaczyna mi sie animowac od razu, jak go opoznic ?

Pozdrawiam


czwartek, 19 stycznia 2006, 12:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 08:37
Posty: 83
Lokalizacja: Polska
Post 
Niestety nie ma możliwości modyfikowania atrybutów tekstu , jak czas rozpoczęcia w stosunku do innego tekstu.
Są natomiast półśrodki, nie wszystkie animacje mają takie mozliwości ale np. wspomniane wygaszanie FADE ma mozliwość ustawienia np. CROSS FADE lub FADE-in i w obu przypadkach na początku tekstu nie ma i stopniowo zaczyna się pojawiać.
Jeżeli więc jeden tekst jest statyczny to gdy się pojawi, dopiero po pewnym czasie (w zależności od ustawienia PAUSE) zacznie pojawiać się drugi.


czwartek, 19 stycznia 2006, 12:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL