Teraz jest piątek, 3 lipca 2020, 12:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Gotowe DVD, nie dziala przesuniecie do przodu o np. kilka mi 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 11:44
Posty: 6
Post Gotowe DVD, nie dziala przesuniecie do przodu o np. kilka mi
Witam
Od jakiegos czasu robie filmiki uzywajac Ulead Video Studio 9.0
Wszystko dziala tak jak chce ale jest jedna rzecz ktora mi nie dziala...
Zgdywam swoje filmy z kamery na dysk i przygotowuje film. Dziele film na jakies kategorie zeby pozniej zrobic menu, kazde wydazenie to osobny projekt, jak juz w koncu wszystko zrobie to tworze dvd i do menu dorzucam poszczegolne projekty. Wypalam i wszystko ladnie, ale jak juz majac gotowy film chce przesunac na pilocie o kilka klatek czy tez minut to nie dziala. Przewijanie w roznyuch predkosciach dziala owszem czy to 2x 3x 6x 8x 12x itp. ale jezeli wcisne przesuniece do przodu takie jednorazowe to nie dziala. Wszystkie orginalne plyty dvd to maja. Prosze o pomoc!

_________________
kikas


wtorek, 24 stycznia 2006, 11:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 16:24
Posty: 54
Lokalizacja: Wielkopolska południowa
Post 
Witaj,
Czy kazdy klip ("film") wrzucony na dvd podzieliles wczesniej na chaptery?

_________________
SONY AX 2000 :) + JVC HM200 + Toshiba Camileo p30 / Wczesniej Kodak Zi8 :) / Panasonic NV-GS140 :-) /JVC GR-D30/


wtorek, 24 stycznia 2006, 12:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 11:44
Posty: 6
Post 
Jak sciagam film z kamery czy tez z vhs to ustawiam, zeby program automatycznie dzielil film lub robie to sam dla wlasnych potrzeb i pozniej ustawiam miedzy nimi przejscia i to wszystko co robie. Zapisuje to jako kolejny projekt i pozniej jak tworze menu w dvd to jedno okienko menu to jeden projekt itd.
Rozumiem, ze powinienem zrobic cos innego?

_________________
kikas


wtorek, 24 stycznia 2006, 12:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 16:24
Posty: 54
Lokalizacja: Wielkopolska południowa
Post 
Tam gdzie dodajesz klipy do dysku dvd masz tez opcje tworzenia chapterow. Wybierasz (dwukrotne klikniecie) kazdy klip po kolei i wybierasz sceny (momenty w filmie) gdzie maja sie rozpoczynac kolejne chaptery. Tak robisz dla kazdego klipu. Mozesz zrobic dvd z filmem bez menu, ale z chapterami.
Pozdro,
Piotr

_________________
SONY AX 2000 :) + JVC HM200 + Toshiba Camileo p30 / Wczesniej Kodak Zi8 :) / Panasonic NV-GS140 :-) /JVC GR-D30/


wtorek, 24 stycznia 2006, 14:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 11:44
Posty: 6
Post 
Dzieki serdeczne, dzisiaj sprawdze i dam Ci odpowiedz czy mi sie udalo.
Pozdrawiam

_________________
kikas


wtorek, 24 stycznia 2006, 15:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
Yeah, chyba masz podzielony główny film na utwory(title), zamiast na rozdziały(chapters). Unikaj tego.


środa, 25 stycznia 2006, 19:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 11:44
Posty: 6
Post Wstawianie innego tla w Ulead
Wszystko juz dziala, dzieki za pomoc.
Mam jeszcze jedno pytanko, czy wiecie gdzie mozna sciagnac video ramki
(Video frames). Chcialbym wykorzystac je w filmikach ktore tworze w Ulead Video Studi 9.0.
I ostatnie pytanie, czy moze ktos wie jak wlasnie w tym programie mozna zrobic zeby w nagranym materiale wstawic inne tlo. Wiem ze trzeba krecic glowny film na tle np. zielonego czy tez niebieskiego materialu a pozniej mozna podstawic inne tlo, wiem ze mozna to w Ulead zrobic.
Pozdrawiam
Kikas

_________________
kikas


czwartek, 26 stycznia 2006, 11:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
Hello
Jak już o takich efektach montażowych myślisz, to polecam przerzucenie się na jakiś poważniejszy program do montażu (np. AP Pro).

Jeśli chodzi o tło do wykluczowania tła - staraj się, żeby było równomiernie oświetlone i zdecydowanie różniło się kolorem od głównych obiektów, które nie mają zostać przez efekt usunięte.


czwartek, 26 stycznia 2006, 12:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 16:24
Posty: 54
Lokalizacja: Wielkopolska południowa
Post 
Witaj,
Jesli chodzi o ramki, to mozesz zrobic je sam. W kazdym w miare powaznym programie do obrobki grafiki (np. darmowy GIMP) lub nawet w PhotoEditorze z MS Office usuniesz tlo jesli jest jednolite i zapiszesz oczywiscie w formacie graficznym obslugujacym przezroczystosc (np. GIF). Jest prostszy sposob - mozesz rowniez sam stworzyc ramke z dowolnych elementow graficznych (nawet w Paincie) na JEDNOLITYM dowolnym tle (tlo musi miec kolor rozny od elementow ramki) i poprzez kluczowanie (w UVS9 jest to bardzo proste) wprowadzic element do obrazu wynikowego.
Pozdrawiam,
Piotr

_________________
SONY AX 2000 :) + JVC HM200 + Toshiba Camileo p30 / Wczesniej Kodak Zi8 :) / Panasonic NV-GS140 :-) /JVC GR-D30/


czwartek, 26 stycznia 2006, 19:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL