Teraz jest środa, 8 lipca 2020, 12:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Unlead 9 - zanikający dżwięk, i banalne pytanie o wycinanie. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 13:40
Posty: 6
Post Unlead 9 - zanikający dżwięk, i banalne pytanie o wycinanie.
Witam !
Właśnie ukończyłem w unleadzie swój pierwszy film, (wcześniejsze w studio 9, 10 - ale 10 to porażka..)Z programu jestem bardzo zadowolony, fakt że kodowanie 1,5 godzinnego materiału zajęło około 6 godz (w studio ok.3) Jednak sama szybkość działania i brak wieszania rekompensuje ten czas. Na razie się uczę tego programu, i może coś przeoczyłem ...a oto mój problem
Film składa sie z 5 rozdziałów, połaczony jest z dwóch wcześniej zgranych filmow z kamery. Drugi film trwa mniej wiecej od połowy 3 rozdziału. W wyniku (w nagranym filmie) na DVD po około 5 minutach od poczatku wycisza sie głos i zanika zupełnie tak jest już do końca pierwszego rozdziału, przez cały drugi, a od początku 3 dźwięk wraca i jest oki. Obejrzałem sobie projekt i faktycznie - w projekcie film zachowuje się zupełnie tak samo jak na przygotowanym już DVD, jednak gdy klikam na Clip i odtwarzam - dźwięk jest. Więc w materiale jest dobrze (chyba) tylko coś sie stało na etapie projektu. Obejrzałem dokładnie oś czasu, ale nie mam tam nic naniesione...przynjamniej nic nie widzę, nie dodawalem też żadnych efektów, ani nie bawiłęm sie z podkładem muzycznym..we własciowściach clipów mam audio compresja PCM, 48,000 kHz ;16 Stereo ileś tam milionów sampli..
Ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć ..?? będę wdzięczny...

I drugi problem - myśle że banalny - jakoś nie mogę zrozumieć jak wycinać - tzn..mam np. klip z którego chciałbym wyciać początek..albo koniec..( a może coś w środku..) - oglądałem tutorial, patrzyłem w instrukcje..i ślepy jestem - liczę na jakąs małą wskazówkę...


uff..dziękuję wszystkim - którzy przebrnęli do końca tej pisaniny - pozdrawiam

Darek


sobota, 11 lutego 2006, 10:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie napisales jaka wersje programu uleada masz. W wersji 9 wyciecie fragmentu odbywa sie w ten sposob:
1. znajdujesz miejsce w ktorym np. poczatek filmu ma zostac usuniety
2. powodujesz rozdzielenie pliku na dwa za pomoca "nozyczek" znajdujacych sie przy oknie podgladu.
3. zaznaczasz jeden z klipow, ktory ma zostac usuniety i za pomoca klawisza "delete" na klawiaturze powodujesz jego usuniecie. Mozesz to rowniez zrobic klikajac na klipie prawym klawiszem myszy - tam tez masz funkje "delete".
Aby wyciac srodek klipu to musisz rozdielic klip wyjsciowy dwa razy tak aby w sumie powstaly 3. Wtedy usuwasz ten srodkowy.

Jesli chodzi renderowanie to prawdopodobnie masz w okienku "project settings > change MPEG settings... > compression " zaznaczona funkcje "two-pass encode" Program renderuje dwukrotnie (dwuprzebiegowo) stad tak dlugi czas renderowania. Z moich doswiadczen wynika, ze jednokrotne renderowanie w zupelnosci wystarcza - ulead stosuje dosyc dobre enkodery.

Na pierwsze pytanie na razie nie potrafie odpowiedziec - musze przeanalizowac jaki blad popelniasz.

Zreszta polecalbym bezposrednio z videostudio stworzyc plik wideo a jego wrzucic do Ulead Movie factory 4" ten program ma daleko lepsze mozliwosci jesli chodzi o autoring (tworzenie struktury plyty) Modul autoringu wykorzystywany w videostudio jest okrojana wersja tego w Movie Factory


sobota, 11 lutego 2006, 20:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
juz domyslam sie jakie masz klopoty z dzwiekiem
Otoz najprawdopodobniej na timeline dzwieku (dolna zakladka) masz dzwiek wyciszony. Tylko na timeline slyszysz dokonane zmiany w dzwieku. Jesli wrocisz na gorna zakladke gdzie widzisz poszczegolne klipy, zaznaczysz jeden z klipow i zaczniesz go odtwarzac to uslyszysz orginalny dzwiek bez modyfikacji. Ale podczas renderingu zmiany glosnosci zostana uwzglednione. Wejdz na dolna zakladke timeline dzwieku (rysunek glosniczka) tam po zaznaczeniu klipu bedziesz mial graficzny obraz dzwieku. Zobacz czy linia bignaca wzdloz przez srodek klipu w pewnym momencienie nie spada w dol
Dla pewnosci mozesz zresetowac zmiany dzwieku. Na timeline dzwieku kursor myszy ustawiasz na klipie i naciskasz prawy klawisz myszy. Pokaze sie miedzy innymi "reset volume"


sobota, 11 lutego 2006, 21:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 13:40
Posty: 6
Post 
witam ! dziękuję bardzo za odpowiedź
Nr wersji jak w temacie - 9.
Apropo przycinania - bardzo proste, działa :)
Faktycznie jest tak że miałem zaznaczone 2-przebiegowe renderowanie.

Teraz trudniejsze - dźwięk - dokładnie tak - w timeline dźwieku gdy jestem w Project - widać wyraźnie że te linie schodzą w dół. Gdy przełącze na klip to w dalszym ciagu widzę schodzącą linie w dół - jednak pojawia się druga - równoległa w kolorze czerwonym. Kliknięcie prawym klawiszem i wybranie opcji reset wolume powoduje przełączenie do trybu Clip, wtedy też mam u góry w lewym górnym rogu dostępne funkcje wyboru głośności (teraz mam 100) . Gdy przełącze na project opcje te stają sie szare - nieaktywne - i wartośc jest wtedy zero. Próbowałem podnosić tą linie do góry - chwytając za ten mały kwadracik, ale bez efektów, tzn - działa gdy działa w trybie clip, a projekcie - cisza. Coś jeszcze mógłbym sprawdzić..???


niedziela, 12 lutego 2006, 15:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
ta czerwona linia to po prostu znacznik poziomu wyjsciowego dzwieku - przed regulacja. Dzieki niej wiesz czy wzmocniles czy tez oslabiles glosnosc. Niestety nie da sie regulowac lub resetowac dzwieku we wszystkich klipach za jednym zamachem. Trzeba w trybie "klip" po kolei zaznaczac poszczegolne klipy i tam regulowac lub resetowac ustawienia dzwieku dla kazdego klipu osobno.


niedziela, 12 lutego 2006, 21:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 23 grudnia 2005, 13:40
Posty: 6
Post 
dziękuję za podpowiedzi, co prawda z tym konkretnym plikiem dalej mam problem - ale powoli dochodzę do tego że może bład powstał już przy zgrywaniu materiału -( zgrywane było pineaclem studio9), zrzuciłem inny film i wszystko wyszlo super, przedewszyskim bez zwiech jak w pineaclu (10 to porażka...), więc ten felerny spróbuje zgrać ponownie - może to pomoże... , za to nawalczylem sie z kompresją,, bitrate, i upper corner cośtam :) ale jestem zadowolony z efektów, jedyny drobiazg - którego jeszcze nie rozumiem to to, że jeszcze nie wiem jak zrobic żeby w gotowym już dvd po wyświetleniu menu film sie zaczął po jakimś czasie sam odtwarzać...
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za rady !!!

Darek[/scroll]


poniedziałek, 27 lutego 2006, 22:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Aby film zaczal sie sam wyswietlac po jakims czasie od wyswietlenia menu to niestety sie nie da. Videostudio badz co badz jest adresowany do amatorow i takiez ma mozliwosci. Jesli chcesz miec wieksze mozliwosci odnosnie autoringu plyt to musisz uzyc ulead workshop 2 , ale tez nie mam pewnosci czy takie cos da sie zrobic.

Jezeli material przechwytywales pinnaclem to rzeczywiscie ulead moze miec z tym problemy. Pinnacle ma swoje kodeki a ulead swoje. Niestety programy sie bardzo "nie kochaja".


wtorek, 28 lutego 2006, 13:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL