Teraz jest piątek, 3 lipca 2020, 13:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Ulead Media Studio 8 Pytanie? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post Ulead Media Studio 8 Pytanie?
Ostatnio męczę trochę UMS 8 i mam problem, czy ktoś wie jak umieścić jakikolwiek efekt z biblioteki na timeline np. obok lub nad klipem filmowym? Dlaczego efekty działają tylko na łączeniu scen? Uważam że to poważne utrudnienie.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


piątek, 3 marca 2006, 18:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post Re: Ulead Media Studio 8 Pytanie?
Podejrzewam, że mylisz "efekty" z "przejściami", które to faktycznie można stosować tylko na łączeniu scen - bo po to są.
Efekty jako takie znajdziesz pod nazwą VIDEO FILTERS - i je możesz dowolnie umieszczać gdzie chcesz. A przejścia, czyli TRANSITIONS tylko na łączeniach.
Pozdrawiam


piątek, 3 marca 2006, 23:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Tak to wiem, ale mam mnóstwo efektów z pakietu Adorage, które w tym programie się nie przydadzą! Weźmy chociażby efekt z biblioteki transition UMS 8, Fade to Black F/X, przecież nie da się go użyć do płynnego zaciemnienia sceny lub odwrotnie, działa tylko na łączeniu scen, takich efektów jest cała masa, to jakieś nieporozumienie, bzdura.
Dobrze że to tylko trial, wracam do część 7.

Pozdrawiam .

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


sobota, 4 marca 2006, 20:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Wstawiasz czarny colorclip i juz mozesz zrobic przejscie. A jak to ci nie pasuje to ustawiasz sobie inny rodzaj edycji (przynajmniej tak bylo w ums7, wiec tu pewnbie tez).

Mnie natomiast denerwuje, ze nie moge zmienic zmiejszyc wysokosci sciezki wideo i audio, jak na moj gust za duzo zajmuja (w ums7 dalo sie zmiejszyc przynajmniej wideo). Aha no i czy sie da odwrocic kolejnosc sciezek wideo, tak zeby pierwsza byla na gorze?


niedziela, 5 marca 2006, 14:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 5 marca 2006, 18:07
Posty: 1
Post 
Witam jako nowicjusz.
Nie wiem czy Cię dobrz zrozumiałem Raven, ale w opcji View w pozycji Timeline display mode sekcja video opcja size masz możliwość zmiany wysokości ścieżki video a sekcji audio ścieżek audio.
Pozdrawiam.


niedziela, 5 marca 2006, 18:39
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 lipca 2002, 16:05
Posty: 125
Lokalizacja: Wrocław
Post 
Tak, ale mi chodzilo o zmniejszenie, bo ten najmniejsze (cyli ustawienie standardowe sa dla mnie za duze) :)


poniedziałek, 6 marca 2006, 12:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post ums 8
nie wiem jak długo masz ten program ale ja nie narzekam, po prostu trzeba pomyśleć, trochę wyobrażni może nie wiesz jak coś zrobić a program jest tylko narzędziem,więc nie zrobi tego za Ciebie, są duże możliwości żeby coś zrobioć " na piechotę" dlatego ja osobiście sobie go chwalę. Może trafi kiedyś kosa na kamień i będziesz miał rację że czegoś nie można zrobić ale uważam że można w nim wszystko.


wtorek, 2 maja 2006, 14:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Oczywiście, ja też sobie chwalę ale wersję 7 pro, co do wersji 8 zostawie to bez komentarza. Dziwie się tylko, że to co działało dobrze i było sprawdzone zostało zaprzepaszczone przez programistów Uleada. Wersja 8 to porażka, chyba że ktoś nie potrawił dostrzec zalet UMS 7Pro. Tymczasem juz pracuje na Ediusie i jestem co najmniej bardzo zadowolony:). Może kiedyś Ulead wyda jakiegoś patcha i naprawi to co spie......lił.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


niedziela, 7 maja 2006, 01:56
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post ums 8 pytanie?
Nie wiem jaka jest 7-ka po prostu 8-ka jest moim pierwszym programem i bardzo mi przypomina zwykły montaż jaki się stosowało 15 lat temu co zresztą również robiłem w SFR. Jak spróbuję innych programów to może zmienię zdanie chociaż po co mam to robić jeśli działa. Każdy robi na tym co mu pasuje, ja wolę mieś pełną kontrolę i nad programem i nad kamerą. Co do kamery to pamiętam Arriflexa z tamtych lat i co miał? migawkę ,przysłonę i silnik. To wszystko. Dzisiejsze funkcje ułatwiają nieco życie i również zastępują operatora zwłaszca początkującego, lecz nie zawsze sobie dają radę w każdej sytuacji. Przecież wielu i tak wyłącza automatykę bo czasami może przekłamać.
Ale już nie będę się rozpisywał bo znowu się narażę "młodym wilkom" budującym swoje produkcje najczęściej bez fundamentów.


niedziela, 7 maja 2006, 12:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A ja mam inne pytanie.
Czy w UMS 8 jest mozliwość zgrywania taśmy tak żeby program automatycznie podzielił mi pliki na sceny (tj od pauzy do pauzy)? Nie znam się za bardzo jeszcze na tym programie i nie mogłem znaleźć gdzie to ustawić.

Dzięki.


poniedziałek, 15 maja 2006, 12:21
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL