Teraz jest wtorek, 7 lipca 2020, 21:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Kompresja w UVS 8 proszę o pomoc 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 21 lutego 2006, 17:40
Posty: 63
Post Kompresja w UVS 8 proszę o pomoc
Witam
Siedzę juz z 5 godzin przy tym i mnie trafia.Ściągnąłem sobie xvida nawet bo wyczytałem na forum,że dobrze wygląda obraz po zastosowaniu tego kodeka.Ściągnąlem sobie nagranie z kamerki do pliku avi i nie mogę ustawic tak obrazu by byl zadowalajacy... Naprawdę nie wiem co robić... Gdy wejdę na xvida to jest tam mase ustawień.... W ogóle przydałaby się recepta jak w UVS mozna najlepiej przekonwetowac plik z avi by zajmował dużo mniej miejsca i był dobrej jakości...

Prosiłbym o pomoc.Dopiero zaczynam zabawę tym programem...

_________________
PANASONIC NV GS180, Toshiba m40-236


wtorek, 7 marca 2006, 22:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 14:31
Posty: 92
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Witaj !

Ja używam VirtualDub do przerabiania avi DV na cos mniejszego i wlasnie do xvida. tu masz sporo info http://republika.pl/virtualdub/
ustawienia xvida tez trzeba sie pobawic...
jesli chodzi o xvid to tu masz info - http://divx.pl/articles.php?id=51

trzeba szukac w necie tego jest duzo ;) samemu sie najlepiej nauczysz i zrozumiesz;-) wiec milej lektury zycze i pozdrawiam

_________________
---------------------------
Panasonic NV-GS180EP
http://dzentelman.com/
http://www.dzentelman.com/teledyski
GG 4330030
dzentelman@NOSPAMwp.pl
http://dzentelman.wordpress.com/files/2 ... -ver-2.jpg
---------------------------


wtorek, 7 marca 2006, 23:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 21 lutego 2006, 17:40
Posty: 63
Post 
Dziękuje musze się temu przyjrzec....

[ Dodano: Sro Mar 08, 2006 12:34 pm ]
Dalej się męcze...
Udało mi się jakimś cudem przekonwetowac plik z 800mb na 60mb przy uzyciu kodeka xvid i VirtualDub wszystko byłoby ok tylko,że przeplot....

Kiedy w UVS 8.0 robię kompresię mpeg2 przeplotu nie widze ale jest szum, tu za to nie ma szumu a jest przeplot...

Jak pogodzic jedno z drugim? :(
Bardzo proszę o pomoc...

Dzięki pozdro!

[ Dodano: Sro Mar 08, 2006 2:19 pm ]
Już sobie poradziłem, jeżeli ktoś zna przydatne filtry w VirtualDub to proszę napisac które warto stosowac i dalczego.Pozdro

_________________
PANASONIC NV GS180, Toshiba m40-236


środa, 8 marca 2006, 01:41
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Jeżeli chodzi o przeplot to w DivX/Xvid można ustawić żeby kodował materiał z przeplotem.

Można też usunąć przeplot ale dla mnie osobiście jedyną akceptowalną metodą jest usunięcie jednego pola, co wiąże się niestety z utratą rozdzielczości.
W VirtualDubie można to zrobić w standardowym filtrze deinterlace za pomocą opcji Duplicate field, wówczas rozmiar klatki pozostanie ten sam, ale dwie sąsiednie linie (1 i 2, 3 i 4 itd) będą takie same, albo za pomocą opcji Discard field, wówczas wysokość klatki zmniejsza się o połowę tak więc trzeba przywrócić właściwe proporcje obrazu (niekoniecznie taki sam rozmiar jak na wejściu) za pomocą interpolacji dwusześciennej (Lanczos to też jest interpolacja dwusześcienna).

Sporo ciekawych filtrów do VirtualDuba znajdziesz tutaj:
http://neuron2.net/
A czy warto stosować ? Zależy co chesz osiągnąć :).


czwartek, 9 marca 2006, 01:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 21 lutego 2006, 17:40
Posty: 63
Post 
Dzięki za odzew:)
No ja wlasnie w VirtualDubie pozbylem sie przeplotu.
Dzięki za linka :wink:

[ Dodano: Czw Mar 09, 2006 1:45 pm ]
a jeszcze jedno- po zastosowaniu kompresji w divx w VirtualDub i zastosowaniu filtru majacego na celu pozbycie sie przeplotu, zauwazylem ze kolorki mi trochę wyblakły na filmie.Bylbym wdzieczny za podpowiedz jak poprawic ten stan rzeczy -jakim filtrem z jakimi parametrami.Pozdrawiam

_________________
PANASONIC NV GS180, Toshiba m40-236


czwartek, 9 marca 2006, 13:42
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
Dziwne, w sumie z kolorkami nie powinno się nic dziać, no ale jeżeli chcesz zwiększyć ich nasycenie to w VirtualDubie robi się to w standardowym filtrze HSV adjust, suwak Saturation - jak włączysz podgląd to możesz na bieżąco kontrolować nasycenie.


czwartek, 9 marca 2006, 20:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
a ja plik DV zamieniam na xvid w Auto GK i wychodzi niezle


piątek, 10 marca 2006, 16:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL