Teraz jest wtorek, 7 lipca 2020, 17:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 VideoStudio 9 problem z menu i nietylko!!! 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post VideoStudio 9 problem z menu i nietylko!!!
Mam 3 filmy, dwa sa cale bez zadnych efektow a trzeci zgrywajac zaznaczylem podzial wedlug scen, teraz mam w zakladce 'edycja' przeciagniety pierwszy film ktory jest w jednym pliku i drugi tez, trzeci w postaci paru plikow pomiedzy ktorymi sa rozne efekty wizualizacji.

Teraz klikam na produkcja-utworz dysk i tam na dole w okienku jest tylko ten pierwszy film, tzn. jeden plik w ktorym sa te trzy filmy razem. robie"dalej" i pojawia sie styl menu, ale tam jest tylko jedne okienko, jak zrobic zeby byly trzy, tzn. do kazdego filmu osobne a nie jedno dla wszystkich??

Chce jeszcze tak, ze jak pierwszy film sie skonczy zeby "cofalo" film do menu i zeby moznabylo sobie wybrac inny film, a nie ze jak kilkne pierwsza miniaturke to poleca wszystkie trzy filmy jeden po drugim.

Prosze pomozcie mi w tych dwoch sprawach, bede bardzo wdzieczny.


poniedziałek, 20 marca 2006, 17:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
Witam
Można zrobić tzw podmenu, ale ja nigdy nie próbowałem. Jak to zrobić szukaj na forum w zakładce Systemy edycyjne - Ulead.
Natomiast ja to robię poprzez rendering, tzn w zakładce SHARE :arrow: UTWÓRZ PLIK VIDEO! Czyli z każdego klipu robię osobne pliki avi, które później bez problemu tworzą mi porządne menu.
Pozdrawiam

_________________
NV-GS75; FS Amilo Pro V7010; UVS 8.0


poniedziałek, 20 marca 2006, 20:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
czyli co zrobic rendering kazdego filmu z osobna??Dwa pierwsze filmy sa w postaci jednego pliku a trzeci podzielilem na sceny pomiedzy ktorymi sa rozne wizualizacje. Bo jesli w tworzeniu dysku zrobie podzial na rozdzialy to menu bedzie wyswietlalo przykladowo trzy miniaturki z kazdym filmem a nie jedna z wszystkimi, ale wtedy bedzie problem chyba z tym ze gdy skonczy sie film z pierwszej miniatury zamiast cofac do menu poleci film z drugiej miniatury.


poniedziałek, 20 marca 2006, 22:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Musisz usunac dwa pierwsze filmy z linii edycyjnej. Wstawisz je potem podczas tworzenia plyty. A wiac ma to wygladac tak: wstawiasz w oknie edit tylko 3 film. Dzielisz go na sceny dodajesz efekty. Potem przechodzisz do okna "create disc" w zakladce "share" Film z linii edycyjnej juz automatycznie jest dodany w tym oknie. Musisz jeszcze dodac dwa pierwsze nie edytowane filmy. Na gorze tego okna po lewej stronie jest "add video" (dodaj plik video) naciskasz to i dodajesz te 2 pierwsze (nie edytowane) filmy. Teraz u dolu okna "create disc" widziesz trzy miniatury twoich filmow. Dla kazdego mozesz stworzyc rozdzialy "add/edit chapters" Wtedy menu bedzie wygladalo w ten sposob, ze najpierw pojawi sie menu glowne z 3 twoimi filmami a potem jak wybierzesz ktorys z nich to pojawi sie nastepne menu a wlasciwie podmenu z rozdzialami filmu. Jesli chcesz aby po odtworzeniu jednego filmu powrocil do menu to musisz zmienic ustawienia. U dolu po lewej stronie okna do tworzenia plyty "create disc" masz taka ikonke z kolem zebatym. Sa to ustawienia. Mozesz tam zmienic wszystkie parametry kompresji filmu a takze to aby wracal do menu po odtworzeniu jednego z filmow. No wiec naciskasz to kolo zebate i pojawi ci sie okno "project settings" Tam na samym dole w obszarze "navigation controls" masz interesujace cie opcje. Przede wszystkim odznaczasz "auto repeat when disk playback ends" jesli masz zaznaczone. Potem troszke nizej w "clip playback" wybierasz "back to menu after playback ends" Teraz bedzie wracal do menu po odtworzeniu dowolnego filmu. Mam nadzieje, ze teraz dasz sobie rade.


wtorek, 21 marca 2006, 09:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 19 lutego 2006, 13:50
Posty: 15
Post 
Dzieki za pomoc :) , zrobilem wszystko wedlug Twojego opisu, menu jak i miniaturki utworzyly sie bez problemu, ustawilem bitrate tak aby film zajmowal jak najwiecej na plytce, prces konwertowania trwal niecale 2 godziny wiec w miare krotko, ale nadal po skonczeniu sie filmu z pierwszej miniaturki nie cofa sie do menu, tylko leci drugi film, ustawilem w ustawieniach zeby wracal do menu ale nie wraca :?

[ Dodano: Pią Kwi 14, 2006 7:38 pm ]
Robilem kolejny film, i zauwazylem ze wsrod efektow jest duzy wybor, ale jest bardzo malo opcji zmieniania tytulow(tytuly sa malo atrakcyjne), i malo opcji dotyczacych wygladu menu, juz sam Pinnacle ma bardziej rozbudowane opcje.
Czy jesli mam scene z filmu np. 10minutowa, i chce przykladowo w 5minucie wstawic efekt przejscia, albo jakis blysk to musze go przeciac czy mozna to tam w jakis sposob wkomponowac?? Bo niekiedy mam sceny po 20min. i trudno to wszystko ciac i dopiero wtedy wstawiac efekty.
Czy jest cos lepszego od VS9??Pinnacle mialem, ale nie radzil sobie z bardziej rozbudowanymi projektami bo sie wieszal.


poniedziałek, 3 kwietnia 2006, 21:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL