Teraz jest wtorek, 7 lipca 2020, 17:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 UVS 10 - problem z synchronizacją dźwięku i obrazu 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 01:20
Posty: 37
Lokalizacja: Konin
Post UVS 10 - problem z synchronizacją dźwięku i obrazu
Sciągnąłem z netu oraz zainstalowałem najnowszą, dziesiątą wersję tego programu i podczas obróbki filmowego materiału pochodzącego z karty DVB (jeżeli jest on dłuższy niż 60 minut) występuje następujące zjawisko: dokłdnie co do sekundy, w jednej chwili, po upływie godziny następuje kilkusekundowe rozjechanie się dźwięku zobrazem, czyli dokładnie dźwięk o tyle mniej więcej się spóźnia . Ciekawe jest to, iż kiedy używałem poprzednio wersji 8, potem 9 i nic takiego się nie zdarzało.
Doświadczonych użytkowników proszę o pomoc.

[ Dodano: Wto Maj 23, 2006 8:53 am ]
Aby odświerzyć nieco ten wątek, chciałbym dodać iż w drodze eksperymentu odinstalowałem UVS 10, ściągnąłem z netu ten sam program, ale z innego źrodła, po czym go na nowo zainstalowałem i ... nic się nie zmieniło. Problem pozostał(patrz post wyżej), czyli dokładnie po godzinie następuje rozjechanie się dźwięku z obrazem. Dziwne, że problem ten nie istnieje w przypadku wcześniejszych wersji 8 i 9.
Cierpliwie czekam na odzew znawców tematu.

_________________
Pozdrawiam !
jaras65


poniedziałek, 15 maja 2006, 19:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ale czy dzieje sie tak ze wszystkimi plikami, ktore wrzucasz do UVS10? Moze ten posiada jakias wade (uszkodzenie ) i stad ten asynchron?

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 1 czerwca 2006, 12:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 01:20
Posty: 37
Lokalizacja: Konin
Post 
Szczerze mówiąc importowałem do UVS 10 tylko pliki pochodzące ze zgrywania kartą DVB. Zobaczę jak jest w przypadku innych, np avi i zamelduję się ponownie. Pozdrowienia.

[ Dodano: Nie Cze 04, 2006 2:08 am ]
Zrobiłem parę prób z różnego rodzaju plikami. Jako pierwszy "wrzuciłem" do programu DivXa i tu było wszystko OK. Następny poszedł plik mpeg, zrzut z tunera DVB i tu o dziwo nie było żadnego przesunięcia równo po godzinie. Aby się upewnić że sytuacja sama się wyjaśniła, zaimportowałem jeszcze raz inny plik mpeg (również zgrany z satelity) i spotkało mnie kolejne zaskoczenie, czyli problem znów się ujawnił, bo opisane przeze mnie na początku tematu przesunięcie zaistniało.
Wygląda na to że nie ma jakiejś reguły, lub jej po prostu nie znam.
A może jest tak, że UVS 8 i 9 wyposarzone są w jakieś mechanizmy korekcji błędów powstałych podczas nagyrwania z TVsat tego typu plików, a najnowsza wersja ich nie posiada ? Pytam bo wiem że ogólnie są problemy z ich "obróbką", np w Nero, a żeby zrobić z takiego pliku wzorcowe DVD i wypalić na płycie, trzeba użyć nie jednego a kilku różnych programów. Widziałem kiedyś taki opis na CDRinfo.pl
Kończąc chciałbym nadmienić, iż UVS10 jest bardziej funkcjonalna od poprzednich wersji, jej najważniejsza zaleta to możliwość importu dźwięku wielokanałowego, ale co mie bardzo dziwi posiada opisaną przeze mnie "ułomność" i w przypadku zgrywanego materiału dłuższego niż godzinę niestety zawodzi.
Może ktoś zna jednak rozwiązanie tego problemu ?

_________________
Pozdrawiam !
jaras65


piątek, 2 czerwca 2006, 00:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jedyne co mi przychodzi do glowy to jakas niekompatybilnosc pliku z karty DVB. Mialem kiedys podobny problem. Chcialem powycinac reklamy z pewnego koncertu. Plik byl w formacie divx. Niestety wyrenderowanie zmontowanego materialu do pliku mpeg2 konczylo sie duzym asynchronem. Poradzilem sobie w sposob nastepujacy: Wsadzilem tego divx-a na timeline i nic nie edytujac wyrenderowalem do mpeg2. Synchronizacja byla OK. Nastepnie wyrenderowany plik wrzucilem na timeline i dokonalem ciec. Sproboj podobnie. Moze niektore pliki z DVB rowniez nie bardzo "leza" uleadowi i trzeba najpierw "przekonwertowac" na empega zgodnego z formatem DVD.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 5 grudnia 2006, 19:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 01:20
Posty: 37
Lokalizacja: Konin
Post 
Zastanawia mnie fakt, dlaczego zjawisko to nie występuje w niższych wersjach UVS (sprawdzałem), dodam raz jeszcze, że nie ma problemu w przypadku plików avi, jedynie mpg z satelity w UVS-10 ... :?
Zauważyłem, że UVS-9 czy UMF-5 "chodzą" o wiele lżej, praca z nimi np na timeline jest łatwiejsza.
Spróbuję sposobu jak radzisz i o efektach zamelduję. :)

_________________
Pozdrawiam !
jaras65


środa, 6 grudnia 2006, 15:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 lutego 2007, 00:18
Posty: 54
Post to chyba coś większego
Witam forumowiczów, to mój pierwszy post ;).

Wracając do rzeczy.
Właśnie zakończyłem przed chwilą drugie w tym tygodniu dvd (amatorskie nagranie ze szkolenia).
Na obu płytkach, dokladnie po przejściu 1h 0m 0s następuje rozjechanie obrazu i dźwięku (ok 2s, ale dokładnie nie mierzyłem), przy czym wygląda to raczej na przeskok obrazu.
Materiał źródłowy czysty - oba materiały, 5-cio godzinny divx zrobiony z obu materiałów bez zająknięcia, a oba dvd w tym samym czasie mają ten sam problem.

Kilka szczegółów:
1) materiał źródłowy - avi-dv w jedmym 5h kawałku (po obróbce) - sprawdzony;
2) 2* dvd-video (2h30min) - mpeg2 cbr 4000kbps + mpeg 128kbps 48kHz stereo;
3) Win XP Pro + Video Studio 10 plus + SP 15/01/2007, bez antywirusa itp (tylko do video);
4) intel core 2 duo 2*2.13GHz + 1GB ram 800MHz + 300GB sata2 + pci-e radeon x550 256MB.

Mam nadzieje, że to jakoś nakreśla sprawę.
Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania i mam nadzieję, że uda się znaleźć jakieś rozwiązanie.

Proszę o sugestie

[ Dodano: Sob Lut 03, 2007 8:03 pm ]
coś pusto tutaj ;)

śledząc prolem wykonałem kilka kolejnych prób i dziesiątki godzin walki :).
A oto wnioski z eksperymentów:
1) ta dziwna asynchronizacja nie jest zależna od typu kodowania video (cbr,vbr, vbr 2pass) i audio (128, 224 stero, mono ...);
2) nie zależy również od wielkości/długości plików wrzucanych na timeline - próbowałem od wielu małych (z efektami i bez), po 1 o długości całego projektu;
3) nie wiem od jakiej długości projektu problem się pojawia, ale przy projekcie 1h 30min problem nie wystąpił, przy 2h 28min wystąpił, więc granica jest gdzieś pomiędzy.

A teraz ciekawostka i rozwiązanie.

Problem poawia się, gdy kreuje się dvd prosto z timeline - a nie występuje gdy projekt (niezależnie od długości) najpierw wyeksportuje się do mpeg2. Niby wszystko robione przez ten sam program (mam na myśli kompresję), ale program sobie jakoś nie radzi z przejściem przez wszystkie etapy automatycznie.
Po wyeksportowaniu projektu do mpeg2, późiej otworzeniu pustego kreatora dvd, zaimportowaniu pliku, podziału na chapter'y, ustawieniu opcji - nie rekompresowania mpeg, wszystko przechodzi poprawnie - nie mam desynchronizacji.
Niby to samo, a nie tak samo ;).
Czyli wniosek - nie ufać automatom ;).
Mam nadzieję, że to komuś pomoże

Pozdrawiam


piątek, 2 lutego 2007, 00:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 01:20
Posty: 37
Lokalizacja: Konin
Post 
Jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to plik trzeba najpierw przerobić na mpeg-2. Tu pojawia się pytanie: o jakich parametrach dźwięku i obrazu, czy nie ma to żadnego znaczenia ?
Poza tym sposób który opisujesz jest w sumie podwójnie czasochłonny, najpierw trzeba czekać na plik wynikowy, później oczekiwanie na gotową płytę DVD. To trochę komplikuje cały proces.
Gdzie się ustawia opcję nierekompensowania mpeg-2 ?

_________________
Pozdrawiam !
jaras65


niedziela, 4 lutego 2007, 00:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 lutego 2007, 00:18
Posty: 54
Post nic strasznego
wygląda skomplikowanie, ale nie jest tak źle.
Z timeline materiał eksportujesz do wynikowego mpeg2 + audio(o parametrach jakie chcesz mieć na dvd) i to jest jedyna kompresja. Przy robieniu dvd taki mpeg jest tylko podzielony i poukładany do katalogów, nie jest rekompresowany. U mnie to trwa kilka minut - bez menu, bo to inna bajka, samo przygotowanie menu z ruchomymi obrazkami może zająć dużo czasu, ale materiał właściwy jest poniekąd gotowy.
Innymi słowy - to co automat kompresuje przy robieniu dvd, Ty możesz zrobić sam - zamiast 1-2-3 jest 2-1-3 ;).
Sprawa jest na prawdę nieskomplikowana - co najwyżej mój opis jest mętny :).
Pozdrawiam
Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania, to wal śmiało.

[ Dodano: Nie Lut 04, 2007 6:04 pm ]
co do opcji, bo zapomniałem...
Ja używam anglojęzycznego VideStudio 10plus.
W kreatorze dvd na dole z prawej strony są trzy ikonki. Środkowa, to ustawienia projektu - tam gdzie zienia się ustawienia kompresji itp.
Zaraz po kilknięciu na tą ikonkę w głównym oknie są opcje do od odhaczania - jedna z nich to "Do not convert compliant MPEG files", czyli w moim wolnym ;) tłumaczeniu - nie konwertuj prawidłowego mpeg'a.
Tylko jeszcze raz przypomnę - jeśli wejdziesz do kreatora, przez główne okno projektu z materiałem na timeline - to opcja nic ci nie da, program będzie konwertował to co tam jest - nawet gdy to będzie mpeg.
Żeby nie konwertował - musisz uruchomić pustego kreatora z menu-Narzędzia-Kreator dysku i wrzucić plik przez - dodaj plik wideo(lub jakoś tak po Polsku).
Po tej operacji bawisz się w menu itp.
Pozdrawiam


niedziela, 4 lutego 2007, 17:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 01:20
Posty: 37
Lokalizacja: Konin
Post 
Zrobiłem tak, jak to w poprzednim poście opisaleś i rzeczywiście jest OK 8O
Moim skromnnym zdaniem, w najnowszym UVS musi być pod tym względem jakaś niedoróbka, bo w poprzednich wersjach UVS 8 i 9 takie dziwne zjawisko nie występuje. Na moim komputerze kłopot z synchronizacją po godzinie pojawia się tylko w przypadku plików mpg pochodzących ze zrzutu z karty DVB (TV SAT), kiedy jednak zapakuję plik avi lub jakikolwiek inny, żadnego problemu nie ma.
Na koniec dziękuję za pomoc i gratuluję udanego debiutu na tym forum
:)

_________________
Pozdrawiam !
jaras65


wtorek, 6 lutego 2007, 12:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
W bardziej "profesjanalnych" programach wogole nie ma mozliwosci autoringu plyt dvd wprost z timeline. Ciekawe dlaczego? Najpierw trzeba wyrenderowac plik a dopiero potem wrzucic to do programu tworzacego DVD. Gdzies na zagranicznych stronach czytalem 10 zasad sukcesu z programem edycyjnym video. Jedna z nich byla zasada, aby najpierw wytworzyc (wyrenderowac) plik a dopiero potem tworzyc DVD. Mysle, ze nalezy sie tego trzymac.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 6 lutego 2007, 13:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 2 lutego 2007, 00:18
Posty: 54
Post 
Nie ma to jak kłopot z głowy ;)

jaras65 napisał(a):
... Na moim komputerze kłopot z synchronizacją po godzinie pojawia się tylko w przypadku plików mpg pochodzących ze zrzutu z karty DVB (TV SAT), kiedy jednak zapakuję plik avi lub jakikolwiek inny, żadnego problemu nie ma. ...


U mnie występuje nawet w przypadku avi-dv, ale to już nie problem, bo :arrow:

DiscoLED napisał(a):
W bardziej "profesjanalnych" programach wogole nie ma mozliwosci autoringu plyt dvd wprost z timeline. Ciekawe dlaczego? Najpierw trzeba wyrenderowac plik a dopiero potem wrzucic to do programu tworzacego DVD. Gdzies na zagranicznych stronach czytalem 10 zasad sukcesu z programem edycyjnym video. Jedna z nich byla zasada, aby najpierw wytworzyc (wyrenderowac) plik a dopiero potem tworzyc DVD. Mysle, ze nalezy sie tego trzymac.


Amen :)


wtorek, 6 lutego 2007, 21:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL