Teraz jest sobota, 11 lipca 2020, 08:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Gubienie klatek 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 17:41
Posty: 7
Post Gubienie klatek
Niestety dręczy mnie pewien problem związany z użytkowaniem Ulead Video Studio. Otóż podczas przechwytywania obrazu z karty TV program gubi klatki :roll:

Jako ciekawostkę muszę dodać, że ten problem występuje we wszystkich nowszych wersjach oprogramowania Ulead. W Video Studio 7 przechwytuje obraz bez problemu, lecz w 8, 9 i 10 gubi mi klatki i nie wiem dlaczego :/ Nagrywam z trybie DVD PAL 25kl/s, 6000kbps, Variable bit rate, Upper field First. A dźwięk: Dolby Digital 2.0.


poniedziałek, 5 czerwca 2006, 17:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
a jaka masz konfiguracje sprzetu? moze nowsze wersje potrzebuja lepszej konfiguracji i dlatego gubi klatki...


poniedziałek, 5 czerwca 2006, 18:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 17:41
Posty: 7
Post 
Hmmm za dużo w opcjach karty się nie bawiłem :D Mogę zmieniać i tak to nic nie da :D W końcu jestem w posiadaniu sprzętu (przedpotopowego) o oznaczeniu BT878 z firmy PixelView :mrgreen:

Z początku myślałem, że procesor mam za słaby i nie wyrabia (AthlonXP 1700+), ale teraz posiadam Athlona 64 3200+ i dalej to samo :x

Acha no i zauważyłem, że nie gubi klatek, gdy nagrywam w innym systemie klatek. Tzn. Frame based (deinterlance output). Ale chodzi mi właśnie, aby obraz był nagrywany z "przelotem" czyli np. Upper Field First. W wersji 7.0 odpowiednikim "Upper Field First" był "Field order B". Tyle, że w wersji 7 działało to bez zarzutu :/


poniedziałek, 5 czerwca 2006, 19:39
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
Przestałem gubić klatki gdy "odchudziłem" komputer ze zbędnych programów. W dodatku Windows ma to do siebie że w trakcie pracy "puchnie", dlatego raz na pół roku lub na rok w zależności czy są problemy formatuję dysk i instaluję system na nowo, dobrze jest to zrobić również z innymi dyskami równocześnie i problem powinien zniknąć, przynajmniej ja już nie mam tych kłopotów. A jeśli chodzi o przeplot to robiłem próby i ustawiając Lower Field mam obraz jak najbardziej ostry i nie pamiętam już (nie wiem czy to ma znaczenie) kiedy gubiłem klatki. Ale przede wszystkim "wyczyść" komputer na pewno są jakieś pliki które go spowalniają.
Pozdrawiam.

[ Dodano: Pon Cze 05, 2006 11:28 pm ]
i jeszcze jedno:
Ustaw rozdzielczość w szablonie na VHS tj. ok 320*576 dokładnie nie pamiętam, coś koło tego, wtedy procesor powinien "nadążyć" a dopiero przy renderingu ustaw 720*576, przy capturowaniu można tak zrobić bo "klatka" ma właśnie taką wielkość, i powiększanie jej nic nie da


poniedziałek, 5 czerwca 2006, 20:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 17:41
Posty: 7
Post 
Zapomniałem dodać, że wraz z procesorem zakupiłem o wiele szybszy dysk (na serial ATA i przede wszystkim 7200 a nie jak w moim starym :D hehe). Nie mam dużo programów zainstalowanych. Nawet antywirusa wyłączam podczas nagrywania - system chodzi szybciutko. I nie nagrywam na partycję, na której zajduje się system - mam osobną przeznaczoną na nagrywane pliki. Próbowałem wszystkich tych metod i nic :/ Tzn. musze jeszcze wypróbować to ustawienie co mi podałeś ;) Ale myślę, że to nie wina procka tylko karty, bo na starym (dużo wolniejszym) chodziło dokładnie tak samo.


poniedziałek, 5 czerwca 2006, 22:45
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post gubienie klatek
może jeszcze zwróć uwagę jak idą stare nagrania (b.stare z dropami i innym badziewiem) a jak w miarę świeże bez zniekształceń bo jak sygnał analogowy jest nienajlepszy to też może się coś dziać. Ja tak miałem. Klienci mi przynoszą różne rzeczy. A jeśli to świeży sygnał z TV to wracamy do poprzedniego wątku.


poniedziałek, 5 czerwca 2006, 23:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 czerwca 2006, 17:41
Posty: 7
Post 
O zniekształceniach nie może być mowy, gdyż do Karty TV mam podłączoną Cyfrę+ przez wejście kompozytowe (Video Composite). Zauważyłem, że przeskoki obrazu występują zwykle gdy zmienia się obraz.

Ciężko to wytłumaczyć. Najczęściej się to dzieje przy nagrywaniu wydarzeń sportowych np. w tej chwili mam włączony Eurosport i leci Tenis. Jak pokazują z góry kort to idzie normalnie (nie gubi klatek), ale gdy realizator pokaże zawodnika z bliska to zaczyna skakać :/ . Chodzi mi głównie o sport, bo gdy nagrywam np. prognozę pogody to obraz nie skacze.

Nie wiem dlaczego tylko w nowszych wersjach Video Studio się to dzieje. Jedynie ta poczciwa siódemka działa bez zarzutu :D . Pewnie się mnie zapytacie "dlaczego więc uparcie chcesz nagrywać w nowszych wersjach programu", a moja odpowiedź brzmi: "Wydaje mi się, że obraz jest lepszy, ale przede wszystkim chcę nagrywać z dźwiękiem Dolby Digital" :lol:


poniedziałek, 5 czerwca 2006, 23:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post gubienie klatek
to już Ci nic nie poradzę innego, może ktoś inny będzie miał coś do powiedzenia.
Ja tylko dałem przykłady z moich doświadczeń i "przełamywania lodów"
Pozdrawiam.


poniedziałek, 5 czerwca 2006, 23:51
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 19 stycznia 2006, 22:31
Posty: 170
Post 
sprobuj zrzucać do kodeka MJPEG lub DV (mniejsze wymagania) jeśli będzie gubiło klatki, to zobacz czy karta tv ma konkurencję na swoim przerwaniu i postaraj się wyeliminować. Dźwięk polecam niekompresowany do PCM. Wiem ze to wymaga dysku, ale po zrzuceniu sobie przekonwertujesz bez problemu na co chcesz bez gubienia klatek.


wtorek, 6 czerwca 2006, 07:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL