Teraz jest czwartek, 9 lipca 2020, 06:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 jaki jest najlepszy kodek do Ulead 10 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 17 czerwca 2006, 19:44
Posty: 10
Post jaki jest najlepszy kodek do Ulead 10
zgrywam film przez kartę video w formacie avi ale minuta to ponad 1GB, czy można w tym programie ustawić jakoś kompresię, czy trzeba instalować dodatkowy kodek a jeśli tak to który najlepiej, mam zamiar wszystko przerabiać na dvd, z góry dziękuję.


czwartek, 20 lipca 2006, 21:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Tak ma być. Zgrywasz materiał z kamery cyfrowej bez kompresji do formatu avi (1 godzina = ok.13 GB) następnie przeprowadzasz montaż (cięcia, przejścia, efekty, podkład muzyczny, tekst). Gdy masz już przygotowany materiał kompresujesz go do formatu mpeg2 (dvd) kodekiem, który jest w UVS10 (powinien wystarczyć). Jeszcze mała podpowiedź. Przeprowadź próby na krótkim, 5-10 minut materiale filmowym. Będziesz mógł szybko ocenić efekty Twojej pracy.
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 21 lipca 2006, 06:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 27 maja 2005, 18:43
Posty: 31
Lokalizacja: Wrocław
Post 
1min=1GB 8O
no to zycze powodzenia ;)


piątek, 21 lipca 2006, 09:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 08:37
Posty: 83
Lokalizacja: Polska
Post 
Przecież jest to całkiem normalne, w sumie przy przechwycie z analogu i zapisie do AVI bez kompresji - powinno być nawet zdecydowanie więcej niż 1GB/min.

W programie mozna wybrać inne formaty zapisu np. DVD, przy czym wszystko zależy od możliwości karty bo jak nie wspomaga kompresji do jakiegoś innego formatu (np. rózne wynalazki na Conexant'cie za 70-120 zł) to o innym formacie niż AVI mozna zapomnieć, a i tu często szarpie obrazem...


piątek, 21 lipca 2006, 11:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 17 czerwca 2006, 19:44
Posty: 10
Post 
widzę że są problemy z czytaniem ze zrozumieniem, wyraźnie napisałem że zgrywam przez kartę video, co do tego że tak ma być też kulą w płot można to kompresować, więc proszę o odpowiedzi ludzi któży to robią, a nie słyszeli że dzwony dzwonią tylko nie wiedzą w jakim kościele, ale mimo wszystko dzięki za próbę pomocy.


piątek, 21 lipca 2006, 11:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 08:37
Posty: 83
Lokalizacja: Polska
Post 
Odpowiedź jest taka jak i pytanie.

Jeżeli wielkość pliku ma być mniejsza niż AVI to musi być kompresja.

Jeżeli karta nie wspomaga kompresji to można zapomnieć o formacie innym niż AVI.

Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem....

Gdzieś dzwonią?
Używam kolego tego programu i sporadycznie przechwytuję z analogu.

A teraz o tym co zadzwoniło:
Jeżeli w końcu zamierzasz wykonać DVD to najlepiej przechwycić też do DVD (mpeg-2), przy czym musisz mieć albo mocny komp (bo procesor będzie kompresował w locie z avi na dvd, jeśli masz marną kartę video) albo kartę video która wspomaga kompresję w locie do dvd.

Pytanie : czy jest inny sensowny format pomiędzy avi a dvd?

Według mnie nie ma, bo jaki byś nie wybrał to zawsze musi być kompresja. Pomijam oczywiście AVI DV bo przecież nie rozmawiamy o karcie DV.


piątek, 21 lipca 2006, 12:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
japoniec napisał(a):
widzę że są problemy z czytaniem ze zrozumieniem, wyraźnie napisałem że zgrywam przez kartę video, co do tego że tak ma być też kulą w płot można to kompresować, więc proszę o odpowiedzi ludzi któży to robią, a nie słyszeli że dzwony dzwonią tylko nie wiedzą w jakim kościele, ale mimo wszystko dzięki za próbę pomocy.

japoniec Czy rzeczywiście masz problem "z czytaniem ze zrozumieniem".
Napiszę może ze zrozumieniem : Zgrywasz materiał ze źródła cyfrowego poprzez kartę wideo
(jeśli sprzętowo nie kompresuje do MPEG2) do formatu DV AVI.
słownie : jedna godzina materiału cyfrowego bez kompresji czyli tak jak jest zapisana na nośniku cyfrowym jest "przenoszona" bit po bicie na twardy dysk i zajmuje około trzynastu gigabajtów.
Wyliczenie 1 minuta = 1 GB może wynikać z krótkiego interwału czasowego.
Dopiero po zgraniu i przeprowadzeniu "montażu cyfrowego" przeprowadzasz kompresję do formatu DVD czyli MPEG2 kodekiem, który jest w Ulead Video Studio 10.
Poczytaj z uwagą i sprawdź.
Trochę życzliwości.
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 21 lipca 2006, 12:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 08:37
Posty: 83
Lokalizacja: Polska
Post 
No i proszę - pytanie jak widać jest całkowicie nieczytelne.
Ja uważam że źródło jest analogowe, a przedmówca, że cyfrowe...

Wydaje mi się jednak że mam rację...

A tak wogóle to ładny dzisiaj dzień mamy...


piątek, 21 lipca 2006, 12:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
604537052 napisał(a):
Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem....

604537052 Zgadzam się z Tobą w zupełności.
Widocznie nasze wypowiedzi trafiają kulą w płot ....
Pozdrawiam : Marian

[ Dodano: Pią Lip 21, 2006 1:32 pm ]
Witam.
Przepraszam. Zagalopowałem się.
Oczywiście chodzi o źródło analogowe.
Reszta wypowiedzi nie pozostaje w sprzeczności.
Pozdrawiam : Marian

[ Dodano: Pią Lip 21, 2006 1:43 pm ]
Widocznie upały i długa nieobecność na Forum
spowodowały, że a priori przyjąłem "źródło cyfrowe".

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 21 lipca 2006, 12:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 17 czerwca 2006, 19:44
Posty: 10
Post 
dzięki za wypowiedzi chociaż odpowiedzi nie dostałem, a karta zgrywa do mpg2.


piątek, 21 lipca 2006, 13:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 08:37
Posty: 83
Lokalizacja: Polska
Post 
To w takiej sytuacji ja wybrałbym ten właśnie format - mpeg-2.
Z drugiej strony, jeśli uważasz, że jakość nie jest za dobra- każda karta ma mniejsze lub większe mozliwości konfiguracji parametrów kompresji.
Przed przechwytem wystarczy wybrać, w zakłdce CAPTURE, przycisk OPTIONS i następnie np. MPEG SETTINGS.
Warto w programie uaktywnić zaawansowane opcje przechwytu wybierając w EDYTORZE F6, a następnie w zakładce CAPTURE, zaznaczając opcję ALLOW ACCESS TO CAPTURE DEVICE'S SETTINGS.

Można oczywiście pozostawić format domyślny AVI i wykorzystując przycisk OPTIONS i ustawić jakiś stopień kompresji, wybierając konkretny kodek. W tym celu trzeba wybrać opcję VIDEO COMPRESSION i zdecydować się na jakiś kodek z dostępnych na liście. Z reguły dla większości z nich dostępny jest przycisk CONFIGURE, umozliwiający ustawienie np. stopnia kompresji. Dostępnośc poszczególnych opcji zależy jednak zawsze od sterownika karty video- czasem mozna zmienić dużo a czasem nie da się ustawić nic.


piątek, 21 lipca 2006, 13:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 17 czerwca 2006, 19:44
Posty: 10
Post 
nareszcie konkretna odpowiedź, o taką rozmowę mi chodziło i właśnie opisujesz metody kompresji , i moje pytanie brzmi jaki by był dobry kodek , bo dotej pory obrabiałem materiał jako mpg2 ale czasami przy przeróbce na dvd dźwięk w ostatnich 5 minutach mi się rozjeżdżał z obrazem więc pomyślałem że może to robić na avi ale tu znowu plik stawał się olbrzymi, czy jest coś takiego jak codek dv, by materiał zajmował 1godz.=13 GB


piątek, 21 lipca 2006, 14:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
japoniec Przepraszam. Pominąłem fakt, że zgrywasz ze źródła analogowego.
Zastosowałem skrót myślowy przyjmując a priori, że masz już na twardym dysku materiał cyfrowy DV AVI.
Więc jeszcze raz. Po pierwsze: Jaka to karta wideo ?
Powinna mieć możliwość konwersji sygnału analogowego na cyfrowy (konwerter A/C).
Ja zgrywam ze starej kamery analogowej Sony Video8 poprzez kamerę cyfrową, która ma możliwość "konwersji w locie" do formatu DV i dalej zapisuję na HDD jako DV AVI.
1 godzina = ok. 13 GB.
Tu zaszło nieporozumienie. Pisałeś, że zgrywasz do AVI i 1 minuta = 1 GB.
Natomiast to jest konwersja materiału analogowego do formatu DV, który ma kompresję 5:1.
Teraz to się zgadza : czysty plik AVI 1 minuta = 1 GB czyli 1 godzina = ok.60 GB.
Kompreja do formatu DV czyli 60 GB/5 = 12 GB.
Taką konwersję A/C (analogowo-cyfrową) powinna zapewniać Twoja karta wideo.
Wówczas zapisujesz na HDD plik DV AVI, który następnie poddajesz "montażowi cyfrowemu" jak pisałem poprzednio.
Oczywiście można bezpośrednio także w locie kodować do MPEG2 ale wówczas po "montażu cyfrowym" znowy musisz przeprowadzić kodowanie i stąd te problemy.
Zawsze lepiej obrabiać materiał DV AVI a następnie po całkowitym montażu kodować do MPEG2.
Pozdrawiam : Marian

[ Dodano: Pią Lip 21, 2006 4:22 pm ]
Zestawienie formatów DV

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 21 lipca 2006, 15:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 08:37
Posty: 83
Lokalizacja: Polska
Post 
Pewnie byłoby dobrze przechwycić analog do DV, jednak ten format pozwala zapisać video wyłącznie ze źródła cyfrowego- u Ciebie, Maryś, analog idzie przez kamerę cyfrową, a zniej już jako AVI DV.
Nie ma możliwości aby wybrać w programie VS format zapisu DV przy źródle sygnału innym niż cyfrowy.

Jak już pisałem można wybrać z listy kodeków- np. Microsoft AVI umożliwia ustalenie stopnia kompresji, dobrze wychodzi też kodek Indeo.


piątek, 21 lipca 2006, 17:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
604537052 Tak. Zgadzam się. Dla mnie optymalnym rozwiązaniem jest po pierwsze konwersja sygnału analogowego na cyfrowy a to wiele kart wideo umożliwia. Dlatego pytałem jaka to karta wideo ? Jeżeli takiej możliwości nie ma to już inna sprawa ......
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 21 lipca 2006, 18:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL