Teraz jest czwartek, 2 lipca 2020, 09:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 UMSPro 8 a animacje HDP 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post UMSPro 8 a animacje HDP
Mam problem z animacjami firmy HDP Electronic. Jest tam np. animacja pod nazwą "Księga półroletka". To księga, w której otwiera się strona, na następnej jest czarne okno, w którym powinien pojawć się materiał z timeline. Nie mogę dobrać ustawienia w Overlay, które pozwoliłoby na wyświetlenie filmu w tym czarnym oknie księgi. Animacje są w avi Ligos Indeo 5. Może ktoś podpowie jak to zrobić? Z góry dzięki. :cry:


środa, 23 sierpnia 2006, 21:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
No co Ty?? To banalne.
W opcjach Overlay klikasz myszą na ten czarny kolor kluczujący - lewy ekranik. Dalej przesuwasz troszkę suwaki w prawo - zniknie postrzępienie czarne - ale tak żeby nie za mocno!
I już masz co chciałeś :)
Acha! Ważne, że ta animacja z księgą MUSI być na ścieżce V1,2,3, a nie Va, Vb !!! Inaczej NIE zadziała kluczowanie!

Nie wiem tylko jaką funkcję konkretną realizują te 2 suwaki w opcjach, nie wiem co znaczą te ich opisy. Robię to od zawsze na "czuja" :)

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


czwartek, 21 września 2006, 17:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 25 marca 2003, 23:04
Posty: 102
Post 
Bartp1 napisał(a):
Acha! Ważne, że ta animacja z księgą MUSI być na ścieżce V1,2,3, a nie Va, Vb !!! Inaczej NIE zadziała kluczowanie!
:)

Mała poprawka UMS 8.0 nie ma ścieżki Va i Vb wszystkie są V1, V2 itp. i na wszystkich działa kluczowanie.
Jedna uwaga jeżeli kolor do kluczowania pojawia się powiedzmy w środku animki to najlepiej przewinąć ją na koniec "złapać" kolor do wykluczowania pipetką zapamiętać cyferki RGB (kolor) przewinąć animkę na początek, wklepać zapamiętane cyferki i JAZDA!!!
UMS 8.0 to dobry progr. do niektórych rzeczy go używam.
Przesiadłem się na EDKA bo mogę więcej kombinować z dźwiękiem i nie tylko.
Pozdo


czwartek, 21 września 2006, 20:28
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Thank's panowie, przywracacie mi wiarę w człowieka! :lol:


czwartek, 21 września 2006, 22:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
Zawał napisał(a):
Przesiadłem się na EDKA bo mogę więcej kombinować z dźwiękiem i nie tylko.


Co to jest EDEK ?? Może też popróbuję :)

Dzięki za poprawkę w v.8.0. Nie lubię tej wersji właśnie przez te cholerne traki i brak traka FX!! Jeszcze ta durna kolejność traków jest odwrotna! Po jaką cholerę to zmienili to nie mam pojęcia...?!
Wcześniej wszystko było piękne i przejrzyste, a teraz... wszystko naćkane na siebie. Echhh, szkoda gadać. Jak to zwykle bywa, ze świeczką można szukać softu, w którym producent niczego nie spieprzy, wydając nową wersję. MSPro taki właśnie uznawałem, ale niestety już tylko do wersji 8.0. Tu już przedobrzyli.

Brakuje mi tylko w 7-ce tego pokrętła poziomego w oknie podglądu, które doszło w 8-ce. Bardzo fajna sprawa!! W MF4 też ono już jest :)
Alem się rozpisał ;)

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


piątek, 22 września 2006, 04:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 25 marca 2003, 23:04
Posty: 102
Post 
Bartp1 napisał(a):
Zawał napisał(a):
Przesiadłem się na EDKA bo mogę więcej kombinować z dźwiękiem i nie tylko.


Co to jest EDEK ?? Może też popróbuję :)

Dzięki za poprawkę w v.8.0. Nie lubię tej wersji właśnie przez te cholerne traki i brak traka FX!! Jeszcze ta durna kolejność traków jest odwrotna! Po jaką cholerę to zmienili to nie mam pojęcia...?!
Wcześniej wszystko było piękne i przejrzyste, a teraz... wszystko naćkane na siebie. Echhh, szkoda gadać. Jak to zwykle bywa, ze świeczką można szukać softu, w którym producent niczego nie spieprzy, wydając nową wersję. MSPro taki właśnie uznawałem, ale niestety już tylko do wersji 8.0. Tu już przedobrzyli.

Brakuje mi tylko w 7-ce tego pokrętła poziomego w oknie podglądu, które doszło w 8-ce. Bardzo fajna sprawa!! W MF4 też ono już jest :)
Alem się rozpisał ;)


A ja wolę UMS 8.0 od 7.0 - kwestia przyzwyczajenia.
EDEK to EDIUS 3 w BEiKSie kupiłem OEM za 1000zł
Edek jest super filtry w czasie rzeczywistym, duża kontrola audio w wersji 4 (na razie TRIAL) obsługa wielu kamer jednocześnie i inne takie. Ważne - skróty klawiszowe można sobie dowolnie przypisać nap. od UMS 8.0.
Żeby robić prosty montaż rozgryzałem go 1 dzień. Poznawanie filtrów, łączenie itd wiadomo dłuższa bajka.
Edek to jednak nie ideał dlatego czasami korzystam z UMS 8.0
Pozdro


piątek, 22 września 2006, 09:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
Ojojojjj, to jakiś bydle-program, widzę. Nawet go nie chcę testować :)
UMSP7 w zupełności mi starczy do wszystkiego. Wesela (gdy jeszcze je robiłem), rodzinne, materiały dla TV... A jak chcę zaszaleć z przejściami, to walę do niepokonanego DigiLaba 4.7. Ten nie ma sobie równych w ilości i jakości przejść!
Wiecie, że ja jestem testerem tego programu już od wieeelu lat? Wprowadzili ok 50 moich poprawek i ulepszeń oraz nowych opcji! Bardzo lubię ten program i ich autorów.
A nawet zdradzę, że jestem autorem kilku utworów, wydanych na płytce "Muzyka Okolicznościowa" :)

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


piątek, 22 września 2006, 15:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
DigiLab 4,7, zdaje się, działa tylko z kartami HDP. No i jest raczej ubogim programem do montażu. Przejścia może i ma, nawet w nadmiarze, ale co z tego? Kiedy w materiale powinny być one raczej niezauważalne. Ja stosuję może z pięć łącznie. Ważne sa inne rzeczy. Np. możliwość zabawy z dźwiękiem, a tu już program stoi na żenującym poziomie. A o firmie HDP już nawet nie chce się pisać. Zdzierstwo, lekceważenie klienta i dość miernej jakości wyroby.


piątek, 22 września 2006, 15:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
No wiesz??
Nie wiem czym Ci się oni tak bardzo narazili, może opowiesz??
Ja mam od lat same bardzo pozytywne doświadczenia z nimi! Serio! Bardzo miły szef i NIGDY nikt mnie tam nie lekceważył, a wręcz przeciwnie! To od mojego pierwszego listu na temat DL3.0 zaproponowano mi udział w ulepszaniu programu, co mnie bardzo zaskoczyło, bo widziałem, że firma profesjonalnie i rzetelnie podchodzi do swoich wyrobów i nie chce wciskać klientom kitu, a jest otwarta na sugestie. Szkoda tylko że na wersji 4.7 już zakończyli rozbudowę DLaba :( Miałem nadzieję, że będzie ostateczna wersja 5.0, taka już idealna, ale niestety...

Co do przejść, to jasne że masz rację, ale zależy gdzie je użyję. Jeśli robię sobie film z zabawy dzieci na dworze, to walę efekty jakie się tylko da i spoko, w końcu nikt mi nie broni :)
Jeśli chodzi o filmy poważniejsze dla klienta, to jasne, że im mniej tym lepiej. A możesz mi powiedzieć jakie wybrałeś przejścia, z których korzystasz najczęściej?? Pisałeś o ok. 5-u.
Ja oczywiście "przenikanie" (chyba podstawa), "strona odwijana" i czasem coś z 3-D, jak np. "3-D Cube". A w DigiLabie są po prostu piękne te algorytmy przenikania w przeróżne wzory!! Niektóre bardzo delikatne. Ale szokuje mnie ta ich ilość. Chyba cały Wrocław je produkował :)

A program DigiLab pracuje tylko z kartą DVMax oraz ze specjalnym kluczem USB. To zwykła karta kontrolera 1394, ale rozpoznawana przez soft jako właśnie DVMax. Bez niej program działa, jako demo.

Obecnie mam jeden nowiutki komplet DVMax z kabelkiem 1394 do sprzedania. Został mi po testach na innym kompie. Pełna gwarancja itd.

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


piątek, 22 września 2006, 16:03
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Ja miałem kiedyś VideoZipa i też programik z nią współpracował, jak z każdym sprzętem tej firmy. Nie mam wprawdzie wersji 4.7, tylko 4.6. Ogólnie jest prosty, ale dość ubogi jak dla mnie. Fajnie za to robiło się napisy, teraz w ósemce Uleada też to poprawili. A jest możliwość przechwytu avi DV z kamery cyfrowej w tym sofcie?
Ja stosuję zwykle przenikanie, wyciemnianie i rozjaśnianie, mozaikę, oraz niekiedy jak ja to nazywam "białą flarę", czyli MaskB z grupy Mask w UMSPro8. Do tego czasami "przewracanie kartki". Oczywiście zdarza się, że stosuję co innego, ale rzadko. Nie ma to jak zwykłe cięcie. :)


piątek, 22 września 2006, 16:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
Czyli podobnie edytujemy filmy :)
No jasne, że jest przechwyt filmu DV z kamery do pliku avi!!
Nawet jest wykrywanie zmian scen! A plik może być dzielony na kawałki o ustawionej wielkości (FAT32), lub dłuuugi bez ograniczenia (NTFS).
Ja od lat do przechwytu filmów stosuję wyłącznie DigiLaba.

W Ulead jest tylko ta wspaniała rzecz, że można "w locie" kompresować przechwytywany film do MPEG2, na DVD !!!
I o dziwo mój Athlon XP 2000+ sobie z tym radzi :) A działa tylko na 1250MHz, bo tak go ustawiłem.

Zastanawiam się za to nad nagrywarką DVD z twardym dyskiem i tunerem TV. Genialna sprawa! Nie musisz czystych kaset szukać do VHS-a, tylko 1 klawisz na pilocie i już się nagrywa!! Potem wywalam reklamy i cały film wypalam na płytce DVD. Powiedz, że nie rewelacja! Dziecku robię co tydzień Kubusia Puchatka, no i trzeba specjalnie przechwytywać i potem kompresja itd... A w takiej nagrywarce super wygoda!
Niezłe jest jeszcze to, że w czasie nagrywania się już filmu na HDD możesz sobie oglądać ten film od początku, a nie czekać na zakończenie, jak to ma miejsce w przypadku zwykłego VCR !!!

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


piątek, 22 września 2006, 21:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL