Teraz jest czwartek, 9 lipca 2020, 23:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Freeze Frame w Ulead MSPro 7 i 8 ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post Freeze Frame w Ulead MSPro 7 i 8 ?
Witajcie!
Mam problem. Otóż w wersji 6 MSPro opcja Freeze Frame, czyli zatrzymanie klatki filmu w ustawionym miejscu była dla mnie całkowicie zrozumiała.
W v. 7 i 8 wprowadzili jakieś durne zmiany, jakby tamto było złe..
Teraz nie rozumiem np. dlaczego nie da się rozciągnąć bloczka z zatrzymaną klatką, albo po co jest taka żółta kreska w bloczku, którą można przesówać w obie strony, ale nic to nie daje?
I nie sposób PRZECIĄĆ takiego bloczka, a to mnie już bardzo wnerwia!!

Jak Wy sobie z tym radzicie??

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


czwartek, 21 września 2006, 17:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam
Before frame oznacza stop przed miejscem które zaznaczamy, a after frame odwrotnie, freze dutation to czas ile ma trwać zatrzymanie filmu. Żółta pionowa kreska na bloczku oznacza początek lub koniec stop klatki i przesuwając nią przesuwamy cały bloczek. A co do przecięcia stop klatki to nie przetniesz jej ponieważ jest to zatrzymana jedna klatka i nie ma już mniejszej wartości niż jedna klatka; bo niby co: pół klatki, Program widzi tylko całe klatki. Osobiście używam MSP 7.0 i na początku też miałem spore problemy to zrozumieć, ale słownik + próby = pożądany efekt.


czwartek, 21 września 2006, 19:32
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 27 lipca 2005, 14:48
Posty: 27
Post 
Dzięki Ci! Wiem już teraz do czego służy żółta kreska :)
Wszystko fajnie, tylko że w v.6 to sobie chwytałem taki bloczek z zatrzymaną klatką za krawędź i wydłużałem go ile tylko było trzeba. Za to w 7-ce już lipa z tego. Krawędzie stoją jak przyklejine do traka i żeby coś wydłużyć, to trzeba specjalnie wchodzić do opcji Freeze Frame i zmieniać cyferki.
BARDZO niewygodne!!
Zastanawiam się co za baran im taki durny pomysł podsunął?!?
I jakie to ma zalety w stosunku do Freeze Frame w wersji MSPro 6.x?? Pewnie żadnej :)

3majta się ziomale! 8)

_________________
Pozdrawiam. Bartek.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Na GG (1733873) niewidoczny dla nieznajomych!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ULEAD MSPro górą !!! :-)


piątek, 22 września 2006, 04:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post 
Próbowałem się bawić Freze Frame - ale nestety szokowała mnie nędzna jakość obrazu z tej funkcji dlatego na bezczelnego robię stoppkatki jako pliki JPG które następnie wstawiam - jakość 100 razy lepsza, nie ma problemów z dzieleniem.
Jest jedna upierdiwa rzecz o której już pisałem do ULEAD'a - oprócz zapisu stopklati jako plik JPG, dodatnie do Production Library i Clipboard, mogliby dodać jeszcze funkcję która wrzucałaby stopkaltkę na TimeLine.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


poniedziałek, 23 października 2006, 00:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL