Teraz jest piątek, 3 lipca 2020, 12:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Format obrazu 16:9 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 11:00
Posty: 8
Post Format obrazu 16:9
Witam wszystkich,
Mam kamerę panasonic nv gs 15. Nagrywam filmy w formacie 16:9.
Po zrzuceniu go do Ulead 9 obraz jest wyświetlany w taki sposób jak gdyby był jeszcze raz przerobiony na 16:9 i tak pozostaje po zapisaniu go np w avi :(. Nie wiem co zmienić gdzie kliknąć aby obraz był w formacie oryginalnym czyli tak jak jest w kamerze.

_________________
AMD2500XP 1GB RAM 80+40HDD GF7600GS


poniedziałek, 30 października 2006, 14:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Jeśli nagrywasz 16:9 - używasz standardu PAL Widescreen o rozmiarach 720x576 px. Program do edycji - także Ci wyświetli taką rozdziałkę, czego doświadczyłeś widząc czarne pasy na dole i górze w podglądzie edytora video.

Każdy program posiada ustawienia (setup) projektu, w Sony Vegas i DVD Architect, wygląda to następująco:

Projekt dla PAL - Standard:
Obrazek

Projekt dla PAL - Widescreen:
Obrazek

Po wyborze opcji "Wide" - edytor (w moim wypadku Vegas) - dobiera automatycznie odpowiednie proporcje obrazu.

Podobnie w DVD Architect - tak samo ustawiasz setup projektu.

Jeśli obrabiasz grafikę na menu w proporcjach 16:9 - musisz pracować na wielkości obrazu 1024x576.

... i tyle, popatrz dobrze w ustawieniach, program musi mieć taką możliwość.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 30 października 2006, 15:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 11:00
Posty: 8
Post 
Właśnie, w Vegas jest to proste (próbowałem) i obraz jest taki jak ja chcę. Natomiast w Ulead nie wiem gdzie, jak i co.

Tak przy okazji masz instrukcję po polsku do Vegas :) lub wiesz gdzie jest?

_________________
AMD2500XP 1GB RAM 80+40HDD GF7600GS


poniedziałek, 30 października 2006, 15:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Agar napisał(a):
Tak przy okazji masz instrukcję po polsku do Vegas :) lub wiesz gdzie jest?


... a czy wogóle taka istnieje ?

Korzystam z angielskiego manuala i wielu wielu prób

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 30 października 2006, 15:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 11:00
Posty: 8
Post 
... i dobrzy ludzie z Forum :D

_________________
AMD2500XP 1GB RAM 80+40HDD GF7600GS


poniedziałek, 30 października 2006, 15:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
Agar napisał(a):
Tak przy okazji masz instrukcję po polsku do Vegas :) lub wiesz gdzie jest?


nie ma takowej


poniedziałek, 30 października 2006, 19:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
mike102 napisał(a):
nie ma takowej


Mylicie sie. Dystrybutor Sony Vegas w polsce (KSK Dystrybucja) dodaje do oprogramowania pelna polska instrukcje.


Co do glownego tematu to byl on poruszany tutaj:

http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?t=18759

To samo tyczy sie Twojej kamery.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


piątek, 3 listopada 2006, 14:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 11:00
Posty: 8
Post 
Dzięki za pomoc
W sumie lipa z kamerą. W międzyczasie przejżałem instrukcję i nigdzie nie ma mowy o formacie prawdziwym 16:9 a tryb panoramiczny nazywa się "Cinema" i są dodawane czarne pasy na górze i na dole :((. Szerokość bez zmian.

_________________
AMD2500XP 1GB RAM 80+40HDD GF7600GS


niedziela, 5 listopada 2006, 15:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:46
Posty: 124
Lokalizacja: Lublin
Post Re: Format obrazu 16:9
A ja mam taki mały problem: powoli porzucam Edka i właściwie większość materiału zaczynam montować w Vegas-ie. Ostatnio tknęło mnie na kręcenie w trybie 25P cine like w prop. 16:9 (kaszetki i te sprawy). Zgrałem, zabrałem się za montaż, przestawiłem w menu projektu opcję na "wide screen" i zaskoczenie. Przy nałożeniu tranzycji np. Sony Dissolve dajmy na to przez kolor biały, tranzycja, czyli biały flash" wchodzi również na kaszetki i boki obrazu, to bez sensu. Czy coś zmienić w ustawieniach, czego to jest wina?

_________________
www.ap-film.pl


środa, 20 maja 2009, 10:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Format obrazu 16:9
Po raz setny już, albo i więcej powtarzam na forum:
- format 16:9 nie ma żadnych kaszetek, obraz z kaszetami jest formatem 4:3, tyle że ma "pasy".
Dodawanie takowych, to nic innego jak przykrycie obrazka roletką.
Kaszety nadaje telewizor kształtując proporcje obrazu na ekranie 4:3 do formatu panoramicznego powstają "puste" miejsca u góry i na dole.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 20 maja 2009, 16:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 16 lipca 2007, 23:46
Posty: 124
Lokalizacja: Lublin
Post Re: Format obrazu 16:9
Czyli jak mniemam, tranzycja wychodząca poza obręb obrazu, będzie niewidzialna? Ps. przepraszam, że z mojej przyczyny przekroczyłeś setkę :-)

_________________
www.ap-film.pl


środa, 20 maja 2009, 18:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Format obrazu 16:9
screwer napisał(a):
z mojej przyczyny przekroczyłeś setkę

chłe, chłe.... :)
- będzie widzialna, gdyż nawet telewizor panoramiczny wyświetli te Twoje nałożone manualnie pasy (błędnie nazywane kaszetami), gdyż są one częścią obrazu. Kształt kadru będzie nienaturalnie spłaszczony (panorama poddana panoramie).

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 20 maja 2009, 19:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL