Teraz jest czwartek, 9 lipca 2020, 06:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Edycja Menu i inne 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 09:55
Posty: 21
Post Edycja Menu i inne
Witam. Zrobilem swoj pierwszy film. Poustawialem wszystko, ale nie chce mi dzialac menu tak jak powinno.
U mnie wyglada to teraz tak.
Po wystartowaniu plyty pojawia sie menu glowne, w ktorym mozna wybrac pomiedzy 2 filmami.
Jezeli wejdziemy na film pierwszy lub drugi tam jest zrobione podzial na sceny.
Moje problemy.
1. Nie moge wydluzyc podkladu muzycznego zeby trwal caly utwor (jezeli jest zakladka motion to trwa tyle ile ruch obrazu). Przy statycznych menu utwor odgrywa sie prawidlowo.
2. Rozumiem ze przy zmianie menu musi sie od nowa muzyka przeladowywac, ale jak przechodze strzalkami po poszczegolnych scenach to tez przeladowywuje sie muzyka - nie da sie tego jakos usunac?
3. Menu glowne i menu scen mam rozne. Czym to edytowac, bo w pierwszym menu zaznaczenei odbywa sie przez kolko z obramowaniem, a w drugim menu przez strzalke. Chcialbym ustawic juz na jednakowe dla obu menu.
4. Jak zrobic zeby po skonczonym filmie wrocil do Menu glownego i tam czekal na reakcje odtwarzajac wlasnie muzyke.
5. Jesli stworze plik Video_TS i Audio_TS to jak to nagrac na plyte za pomocy Uleada? W Nero juz mniej wiecej wiem.

Prosze Was o odpowiedzi i spostrzezenia
Dzieki
Irek


środa, 8 listopada 2006, 02:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
1. nie ma takiej mozliwosci

2. nie ma takiej mozliwosci (chyba, ze menu statyczne)

3. nie da sie edytowac wskaznika. Problem ten najlepiej rozwiazac w ten sposob. Dla menu tytulowego i chapterowego ustawiasz ten sam szablon. Wskazniki beda takie same. Dla menu chapterowego mozesz teraz zmienic zdjecie menu, uklad okienek i ich rozmiary. Po prostu na bazie jednego szblonu w drugim menu zmieniasz wyglad wedlug upodobania, ale wskaznik pozostaje poniewaz nie jest edytowalny (kazdy wskaznik na stale jest przypisany do okreslonego szablonu menu)

4. Wchodzisz w project settings.

Obrazek

Otworzy sie okno na ktorym mozesz ustawic wiele parametrow. Na samym dole tego okna mozesz ustawic czy po odtworzeniu pierwszego klipu ma wrocic do menu czy tez ma odtwarzac nastepny. Mozna tez ustawic, aby odtwarzal w kolko calosc.

5. Ja osobiscie stworzone pliki Video_TS nagrywam poprzez nero. Ma mozliwosc ustawienia "book type" dla plyt DVD+R. Tak stworzone plyty sa lepiej przyswajalne dla starych stacjonarnych DVD.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 9 listopada 2006, 10:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 09:55
Posty: 21
Post 
DiscoLED napisał(a):
3. nie da sie edytowac wskaznika.

to kto robi te szablony? Chyba musi istniej jakis program do tego.
DiscoLED napisał(a):
1. nie ma takiej mozliwosci

w Pinacle Studio chyba jest taka mozliwosc, zeby menu bylo typu motion oraz muzyczka szla dowolna ilosc czasu.
Jakim programem mozna zrobic takie menu bo nie ma sensu zebym kupowal Pinacla tylko po to zeby robic menu. TMPGENC - fajny program, ale tez to nie dziala w nim.


czwartek, 9 listopada 2006, 11:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
iwi1 napisał(a):
to kto robi te szablony? Chyba musi istniej jakis program do tego

Ulead photoimact

iwi1 napisał(a):
Jakim programem mozna zrobic takie menu bo nie ma sensu zebym kupowal Pinacla tylko po to zeby robic menu.


Sproboj Ulead workshop 2 lub sony dvd architect

Ulead Videostudio jest tanim amatorskim programem i takiez ma mozliwosci. jesli chcesz wiecej to musisz uzyc bardziej zaawansowanego programu.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 9 listopada 2006, 12:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 09:55
Posty: 21
Post 
DiscoLED napisał(a):
Ulead photoimact


Czy ktos uzywal tego programu?
Probowalem zmienic zeby aktywne pole menu bylo oznaczone w jednym i drugim szablonie tak samo.
Druga sprawa to widzialem pelno szablonow innych niz pokazuje VideoStudio (plikow ufo). Dlaczego UVS nie widzi wszystkich menu?? Czy tylko okreslone katalogi wyswietla?
Menu jest dostepne pod adresem
C:\Program Files\Ulead Systems\Ulead VideoStudio 10\Content\Menu Template
i tam sa 3 katalogi 4:3, 16:9 i HD Basic.
Jesli wybiore opcje 16:9 to powinny sie pokazywac wszystkie menu z tego katalogu a tak nie jest.


piątek, 10 listopada 2006, 09:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 08:37
Posty: 83
Lokalizacja: Polska
Post 
Zrobione w Photo Impact menu w formie plików UFO należy umieścić w katalogu:
C:\Program Files\Ulead Systems\Ulead VideoStudio 10\Content\Menu Template\4x3\Scene Button

lub analogicznym dla formatu 16x9.

Oczywiście program PI umożliwia zrobienie menu wyłącznie statycznych.


UZUPEŁNIENIE:
W programie PI 12 mozna wykonać dowolne menu zarówno z kategorii statycznych thumbnail i text jak i te "sceniczne" smart scene- trzeba tylko korzystać z wersji 12 bo np. w 10 nie do końca to wychodzi.


Ostatnio edytowano czwartek, 23 listopada 2006, 19:48 przez 604537052, łącznie edytowano 2 razy

piątek, 10 listopada 2006, 11:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post 
a jest w UVS9 mozliwosc aby przed menu lecialo najpierw intro(reklama)?

_________________
Canon, Sony i Panasonic


czwartek, 23 listopada 2006, 17:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jest. Poczytaj tutaj:

http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php?t=19081

dotyczy Ulead Movie factory, ale w videostudio jest tak samo. Po zaptaszkowaniu tej funkcji pierwszy klip poleci przed menu.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 23 listopada 2006, 18:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
mój tutorial :)

_________________
Powoli do celu...


czwartek, 23 listopada 2006, 22:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL