Teraz jest sobota, 11 lipca 2020, 09:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Zmiana głośności UVS10 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 09:55
Posty: 21
Post Zmiana głośności UVS10
Witam.
W zakladce Audio znalazlem taka opcje pokaz track audio (chyba tak to sie nazywa). Ponizej obrazu mam pokazany wykres audio. Jest tam linia z glosnoscia, ale to jest strasznie nie precyzyjne. Jesli wstawie krope odkad ma byc zmiana glosnosci i druga krope gdzie ma sie to konczyc to potem jesli od razu zle ustawie to ciezko jest tak najechac kursorem zeby pokazala sie lapka do zmiany tych ustawien. Zazwyczaj pokazuje sie strzalka do robienia kolejnych kropek. A najgorzej jest przy przejsciach. Tam zeby cos zrobic to jest masakra. Czy macie jakis na to sposob?
Poza tym jesli wstawi sie jakas kropa to tylko cofnij dziala, Nie widzialem nigdzie mozliwosci usuniecia pojedynczej kropki.

Lepiej jest w osobnej linii jesli wstawie jakis dodatkowy glos, bo w zakladce jest cos takiego jak poziom sygnalu audio. ale zauwazylem ze to nie zawsze dziala i linia czasami sie obniza, a czasami nie.

o co w tym wszystkim chodzi. Czy ktos wie czym to sie je?
Dzieki.
Irek


środa, 8 listopada 2006, 09:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Na przyszłość, jeśli oczekujesz, aby ktoś ci odpowiedział:

PISZ SZCZEGÓŁY głównie te istotne, np jaki format pliku jaki edytujesz. Wydaje mi się, że edytujesz pliki w formacie MPEG, skoro nie możesz precyzyjnie ustawić istitnych elementów w trakcie edycji.

Jeśli nie jest to MPEG tylko avi/DV - wystarczy rozciągnąć TL i masz wszystkie szczegóły, możesz precyzyjnie ustawiać przejśca, przycięcia itp.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


środa, 8 listopada 2006, 10:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 09:55
Posty: 21
Post 
Obrabiam plik avi DV
Mozna powiekszyc, ale praca jest upierdliwa
1. Klikam na miejscu ktore chce wyciszyc. Ustawiam wskaznik we wskazanym miejscu, klikam pokaz audio w zakladce audio. klikam w misjece odkad chce sciszac glos a on przeskakuje mi na poczatek sceny - zgroza
2. Przy powtornym ustawianiu juz nie przeskakuje. Wybieram, ze od miejsca A do miejsca B chce wyciszac. - to dziala poprawnie.
3. Sprawdzam i okazuje sie ze za B jest za glosno. Szukam lapki (na duzym powiekszeniu jest) i na powiekszeniu 3/4 suwaka to jest jak gra na loterii. A przy max powiekszeniu lapke latwo trafic, ale za to przewijanie dziala koszmarnie.
4. Dochodze do miejsca przejscia i tam zmniejszyc glosnosc to w ogole nie wchodzi w rachube. Klikam na tym kwadracie do pomniejszania a on mi od razu ukrywa track audio i przechodzi do zakladki effect. - zgroza 2. Klikam z powrtoem audio view i klikam na tym pliku i znowu jestem w efektach.
Czy to ma tak dzialac?


czwartek, 9 listopada 2006, 01:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Te kropeczki to klatki kluczowe. Operowanie nimi jest rzeczywiscie utrudnione ze wzgledu na rozmiary sciezki audio. W wersji 10-tej dodatkowo utrudniony ze wzgledu, iz dodany zostal wykres fali dzwiekowej. Rownie nie latwo jest w Pinnacle czy adobe premiere. Proponuje uzywac podstawowych funkcji:

Obrazek

W okienku wpisuje sie wzmocnienie (100 oznacza glosnosc orginalna) i obok przyciskow do wyciszenia jednego lub drugiego konca klipu. Na klatkach kluczowych operowac gdy jest to niezbedne (np. chwilowego sciszenia w srodku klipu)

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 9 listopada 2006, 09:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 09:55
Posty: 21
Post 
DiscoLED napisał(a):
W okienku wpisuje sie wzmocnienie (100 oznacza glosnosc orginalna) i obok przyciskow do wyciszenia jednego lub drugiego konca klipu.

A czy ta zmiana dotyczy calego klipu czy od miejsca w ktorym jest kursor? Bo patrzac na linie glosnosci nie zauwazylem zeby cos sie zmienialo. Wiec powinno odnosic sie do calego klipu?


czwartek, 9 listopada 2006, 11:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
A czy ta zmiana dotyczy calego klipu czy od miejsca w ktorym jest kursor? Bo patrzac na linie glosnosci nie zauwazylem zeby cos sie zmienialo. Wiec powinno odnosic sie do calego klipu?


Ta zmiana dotyczy jednego (zaznaczonego) klipu bez wzgledu na polozenie kursora. Z mojego doswiadczenia wynika, ze wlasnie te przyciski wykorzystuje sie najczesciej. Np: masz dwa klipy obok siebie i wstawiasz miedzy nie przejscie. Aby nie bylo naglej zmiany tonu, barwy, glosnosci dzwieku w tym przejsciu naturalne jest aby te dzwieki sie przenikaly. Wtedy wlasnie zaznaczam wyciszenie konca pierwszego i poczatku drugiego. Jako, ze nalozone przejscie powoduje "nalozenie" na siebie klipow to te wyciszenia tez sie nakladaja powodujac efekt przenikania (miksowania) sie dzwieku. Czasami, aby zniwelowac roznice glosnosci miedzy klipami ww oknie wpisuje odpowiednia liczbe zmniejszajac w ten sposob lub zwiekszajac glosnosc. Efekt sciszenia i poglosnienia dzwieku w srodku klipu zmusza do poslugiwania sie klatkami kluczowymi, ale w prostym montazu raczej rzadko sie to wykorzystuje.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 9 listopada 2006, 12:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 12 lutego 2007, 22:55
Posty: 1
Post 
możesz też przełączyć się na tryb edycji audio, odtworzyć dany clip, i kiedy jest on odtwarzany ruszasz góra/dół suwaczkiem głośności który jest powyżej w oknie edycji, a wtedy VS adekwatnie do położenia suwaka w danej chwili ustawia głośność ścieżki modyfikując przy tym kształt krzywej, widocznej na ścieżce w timeline.

"Rozciągnięcie" powiększenia to tez dobry sposób i musisz oczywiście dokładnie jeździć kursorem, żeby trafić na prostokącik jeśli już decydujesz się na ten sposób.


środa, 14 lutego 2007, 16:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL