Teraz jest czwartek, 2 lipca 2020, 08:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Kompresja w Ulead 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 16 października 2006, 09:55
Posty: 21
Post Kompresja w Ulead
Witam.
W Pinacle podczas wypalania plyty DVD mozna ustawic stopien kompresji. Gdzie taka funkcja jest w Uleadzie? Jak ustawic, zeby nagrac plytke z max rozdzielczoscia i najlepsza jakoscia.


wtorek, 14 listopada 2006, 16:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Poczytaj tu:
http://www.videosklep.strona.pl/forum/v ... c.php?t=68

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 14 listopada 2006, 19:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 01:20
Posty: 37
Lokalizacja: Konin
Post 
Chciałbym zadać pytanie dodatkowe: czy można ustawić UVS10 tak, żeby program sam automatycznie dopasował najlepsze parametry (bez względu na wielkość i jakość pliku video) do rozmiaru płyty DVD ?

_________________
Pozdrawiam !
jaras65


wtorek, 21 listopada 2006, 23:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nie trzeba nic ustawiac. Program automatycznie zmieni bitrate, aby "dopasowac" material nie mieszczacy sie na plycie. Oczywiscie pojawi sie stosowny komunikat tuz przed samym wypaleniem. Jedyne co musisz wczesniej ustawic to rodzaj plyty (4,7 lub 9,4 G) Przy projektach ponizej 1h program nic takiego nie musi robic, poniewaz material miesci sie na plycie 4,7G nawet w najlepszych ustawieniach DVD.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


środa, 22 listopada 2006, 11:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 01:20
Posty: 37
Lokalizacja: Konin
Post 
W wersji UVS10 nie nie mogę się doszukać czegoś takiego...
Mogę tylko zdefiniować podstawowe wartości (bitrate, dwuprzebiegowość, parametry dźwięku, itp) wedlug których program będzie później obrabiać. I tak na przykład, kiedy wstawię materiał ponad póltoragodzinny, na dolnej linii widać że całość nie mieści się na płycie DVD i trzeba ręcznie dopasowywać parametry do rozmiaru 4,38GB.
Nie wątpię, iż można w ustawieniach zmienić ten tryb na automatyczny, szkopuł w tym że nie wiem gdzie...proszę o podpowiedź, co bardzo ułatwi mi pracę w tym programie.

_________________
Pozdrawiam !
jaras65


środa, 22 listopada 2006, 21:33
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post 
chyba mam podobny problem
zawsze automatycznie robilem w UVS9 z aviDV bezposrednio plyte DVD
teraz jednak mam falowanie ostrosci i mruganie jasnosci zwlaszcza na poziomych i pionowych krawedziach
mam nadzieje, ze zrobienie mpg2 i pozniejsze wygenerowanie DVD pomoze

_________________
Canon, Sony i Panasonic


środa, 22 listopada 2006, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
jaras65 napisał(a):
W wersji UVS10 nie nie mogę się doszukać czegoś takiego...
Mogę tylko zdefiniować podstawowe wartości (bitrate, dwuprzebiegowość, parametry dźwięku, itp) wedlug których program będzie później obrabiać. I tak na przykład, kiedy wstawię materiał ponad póltoragodzinny, na dolnej linii widać że całość nie mieści się na płycie DVD i trzeba ręcznie dopasowywać parametry do rozmiaru 4,38GB.
Nie wątpię, iż można w ustawieniach zmienić ten tryb na automatyczny, szkopuł w tym że nie wiem gdzie...proszę o podpowiedź, co bardzo ułatwi mi pracę w tym programie.


Nie przejmuj sie, ze pasek jest na czerwonym... Jesli nacisniesz "burn" pojawi sie okno z takikm komunikatem:


Obrazek


Komunikat informuje o tym, ze projekt jest za duzy. Dalej pyta czy ma zredukowac rozmiar projektu. Nacisnij "yes" aby automatycznie dopasowac projekt do rozmiaru plyty lub "no" aby kontynuowac. Mozesz tez anulowac "cancel"

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 23 listopada 2006, 16:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 01:20
Posty: 37
Lokalizacja: Konin
Post 
Zanim napisałeś odpowiedź, sam do tego doszedłem... :wink: Mimo wszystko dziękuję.

Rozumiem że parametry obrazu dopasowują się do wielkości płyty DVD, a co z dźwiękiem, czy jest on również w takim przypadku kompresowany ?
A tak na marginesie mógłbyś "rzucić okem" na mój post niedaleko tego, jeszcze nikt nie udzielił żadnej odpowiedzi... :(

_________________
Pozdrawiam !
jaras65


czwartek, 23 listopada 2006, 23:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL