Teraz jest środa, 8 lipca 2020, 12:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Synchronizacja dzwieku z obrazem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 19:53
Posty: 5
Post Synchronizacja dzwieku z obrazem
Witam
Zaczynam stawiać swoje pierwsze kroki w montażu wideo jeszcze nie posiadam kamerki ale już niedługo, ale wrócę do tematu. Zainstalowałem sobie Ulead Vdeostudio 9 i zacząłem ciąć i montować 1 odcinek serialu "Lost" powstawiałem parę efektów poprzestawiałem sceny itp. po rederowaniu dźwięk przesunął się względem obrazu. I tu pojawia się moje pytanie DLACZEGO?

Mój komputer:
Sempron 3000+ (1800)
512 RAM
dysk 80gb System, drugi 160gb (na którym obrabiałem materiał)
GF 6200 TC 256mb


Czy gdy zgram materiał z kamerki tez taki się będzie działo?
Bardzo proszę o odpowiedź i wszelkie propozycje co może być przyczyna takiego problemu.


czwartek, 23 listopada 2006, 00:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5110
Lokalizacja: Tczew
Post 
Podaj z jakiego formatu do jakiego, przeprowadzałeś konwersję. Może pomogło by umieszczenie docelowego miejsca na wynikowy plik renderowania na pierwszym - systemowym dysku? Skompresowany plik wiele miejsca nie zajmie, a dyski pracowały by w trybie - 160ka odczyt, 80tka zapis, co wyeliminuje opóźnienia w przepływie danych i może nawet przyczynę asynchronów. Przechwyt z kamery cyfrowej w praktyce przed tym zjawiskiem zabezpiecza, chyba że rzeczywiście "rozjazd" dźwięku z obrazem następuje w czasie konwertowania.
pozdrawiam
PS Pamiętaj o defragmentacji, nie ma pojęcia zbyt częsta defragmentacja :wink: .

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 23 listopada 2006, 10:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 19:53
Posty: 5
Post 
Konwersje przeprowadzałem z formatu AVI do kilu dostępnych jakie oferuje Ulead Videostudio i we wszystkich przypadkach było tak samo. Na razie się nie martwie to była tylko zabawa, trochę mnie uspokoiłeś że przy obróbce materiału z kamery ten problem nie powinien występować, bo chyba komputer jest odpowiedni do obróbki wideo?


czwartek, 23 listopada 2006, 14:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL