Teraz jest piątek, 3 lipca 2020, 21:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Efekty w UleadMediaStudio8Pro 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 września 2006, 11:20
Posty: 117
Post Efekty w UleadMediaStudio8Pro
Witam Wszystkich!!!
Od niedawna bawie sie UMS8Pro i mam pare problemow mysle ze mi pomozecie:

1.Jak mozna zrobic aby klip mial w okolo taka lekka poswiate w ksztalcie elipsy cos podobne do filtru VIGNETTE ktory jest w standardzie ale mniejsze to bylo i rozmyte.

2.jak mozna zrobic efekt zoom`u np leci film a nastepnie szybki zoom na jaks obiekt wybrany rzezemnie.

3.Jak zastosowac w tym programie maske? Tzn.mam zalozmy narysowana gwaizde srodek bialy reszta czarna i jak zrobic zeby obraz byl w srodku.

4.Czy wiecie moze skad mozna pobrac te wstawki ktore sa pod tym adresem:KLIK czy niestety trzeba je kupic.

Z gory wielkie dzieki.


wtorek, 26 grudnia 2006, 17:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 14 lutego 2006, 13:12
Posty: 47
Lokalizacja: Lublin
Post 
[quote][/quote]4.Czy wiecie moze skad mozna pobrac te wstawki ktore sa pod tym adresem:KLIK czy niestety trzeba je kupic.


_________________
Konfiguracja komputera: Athlon3400 AsusK8V SE* 1.5GBRAM* 7800GS* 3x160GB*
WIN XP Prof. SP2*


wtorek, 26 grudnia 2006, 22:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 września 2006, 11:20
Posty: 117
Post 
Witam ponownie!!
@Marokx dzieki serdeczne juz sciagnalem Adorage ;)
A mam jeszcze jedno pytanko bo ni moge dac rady np.wrzucam klip i chce z niego wywalic dzwiek zeby sam obraz byl.zaznaczam klodke przy audio przy przeciaganiu na timeline ale nie mozna wtedy upuscic klipu jak to mozna zrobic bo nie mam juz pojecia probowalem roznych sposobow i nic..
ppomocy pliiss ;)


środa, 27 grudnia 2006, 00:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 14 lutego 2006, 13:12
Posty: 47
Lokalizacja: Lublin
Post 
Słabo znam Ulead Media Studio ale z tego co pamiętam po przeciągnięciu clipu na oś przy ścieżce dżwiękowej obok kłódki
jest okienko z zaznaczonym ptaszkiem, sprubuj go odznaczyć powinno być to ale nie jestem pewien. Może wypowie się ktoś kto pracuje na tym edytorze.
Pozdrawiam!!!

_________________
Konfiguracja komputera: Athlon3400 AsusK8V SE* 1.5GBRAM* 7800GS* 3x160GB*
WIN XP Prof. SP2*


środa, 27 grudnia 2006, 09:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
AdamA. napisał(a):
A mam jeszcze jedno pytanko bo ni moge dac rady np.wrzucam klip i chce z niego wywalic dzwiek zeby sam obraz byl


Sprawa jest bardzo prosta. Klikasz prawym klawiszem myszy na klipie video. Wsrod wielu funkcji jakie sie wtedy pojawia wybierasz "split audio" (rozdziel audio). Teraz mozesz z dzwiekiem robic co Ci sie podoba, nawet go usunac, gdyz nie jest on juz powiazany z plikiem wideo. Drugi sposob to nalozyc na plik audio filtr regulacji poziomu (wzmocnienia) i po prostu za jego pomoca wyciszyc audio.

Odnosnie punktu 2
Musisz nalozyc filtr "Pan & Zoom" Aby w pelni to wykorzystac przyda sie wiedza na temat klatek kluczowych.

Odnosnie punktu 3
Musisz wykonac taka maske w formacie png z kanalem alfa. Nawet chyba darmowy irfan view to potrafi. Potem przeciagasz to na timeline program to zrozumie i sprawi ze odpowiednia czesc obrazka bedzie przezroczysta. Kilka takich przykladowych masek jest w programie. Nawet chyba taka gwiazdka jest. Mozna rowniez sprobowac funcji Chroma key. Nie sposob jednak dokladnie krok po kroku to opisac. Musisz poczytac na tym lub innych forach jak takie efekty w praktyce wykorzystac.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


środa, 27 grudnia 2006, 10:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 września 2006, 11:20
Posty: 117
Post 
Witam ponownie!
@DiscoLED >Bardzo dziekuje za podpowiedzi juz wyczailem o co z tym chodzi.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie odnosnie AdorageFX powiedz mi czy jakis efekt jesli tam wybiore np.takie okienko co sie rusza na prawo i lewo.to z tego co tam sobie tak kombinowalem to mozna takie cos nalozyc tylko na przejscia miedzy klipami(do tego ja doszedlem hehe) ale wiem ze mozna to jakos nalozyc na kawalek filmu tylko kurcze nie wiem jak juz probowalem chyba ze 100razy i nic. Prosze o pomoc jak to mozna nalozyc na klip (zeby bylo wejscie tego okna animacja na lewo i prawo i wyjscie).
Sorki za interpunkcje troszku mi sie spieszy :lol:


niedziela, 31 grudnia 2006, 13:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Szczerze mowiac nie posiadam pakietu efektow adorage, wiec ciezko mi cos doradzic. Ale poczytaj ten topik:

http://www.forumwideo.pl/viewtopic.php? ... ee85bc21a1

Zwlaszca post usera "rcz" powinien byc odpowiedzia na Twoje pytanie.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


niedziela, 31 grudnia 2006, 13:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 14 lutego 2006, 13:12
Posty: 47
Lokalizacja: Lublin
Post 
Witam!!!
Można spróbowac tak:
na osi przeciąc clip w dwóch miejscsch i nałożyc effekt a następnie rozciągnąc go na tym odcinku tylko nie za dużo bo będzie effekt zpowolniony,jeżeli się myle nich mnie kto poprawi,bowiem mało znam ten program.

_________________
Konfiguracja komputera: Athlon3400 AsusK8V SE* 1.5GBRAM* 7800GS* 3x160GB*
WIN XP Prof. SP2*


niedziela, 31 grudnia 2006, 14:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 września 2006, 11:20
Posty: 117
Post 
Witam po sylwku :roll: ojoj;((ten tupot bialych mew:twisted:
z gory dziekuje wszystkim za pomoc przy tym chol***programie ;)
ale bede "natretny ;)" i jeszcze was troche pomecze bo bawie sie bawie i nie kapuje chodzi mi o to ze mam animacje jest ona na czarnym tle i chce wykluczowac to wlo i wrzucic jakies wlasne ale bawilem sie tam tymi opcjami blue screne i nie wychodzi mi to:( prosilbym o pomoc. i jeszcze jedna sprawa jak mozna zrobic zeby pokazywal sie wykres dzwieku na tym pasku gdzie on jest(na timeline) a nie jak dwa razy klikne to sie otwiera w podgladzie.

Wszystkiego dobrego w nowym roku.
Dzieki za wytrwalosc!!! / dopiero sie ucze tego programu / :wink:


poniedziałek, 1 stycznia 2007, 22:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
Jeżeli chcesz usunąć tło (w twoim przypadku czarne) musisz umieścić swój klip na ścieżce video powyżej tego co chcesz aby było widoczne w tych miejscach gdzie jest czarne tło (np. twój klip z którego chcesz usunąć tło wrzuć na Video2 a pod nim na video1 dowolna jakaś tapeta czy film,
Zaznaczasz twój klip i prawym przyciskiem wybierasz Overlay Options i próbnikiem na lewym okienku wybierasz kolor który chcesz usunąć. Dla dokładności usunięcia koloru przesuń odpowiednio wartość (według potrzeby) suwak Similarity który znajduje się również w tym okienku. -- To wszystko --

AdamA. napisał(a):
jak mozna zrobic zeby pokazywal sie wykres dzwieku na tym pasku gdzie on jest(na timeline) / :wink:

Aby pokazał Ci się wykres na ścieżce audio kliknij ikonke którą Ci zaznaczyłem na foto.


wtorek, 2 stycznia 2007, 00:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 września 2006, 11:20
Posty: 117
Post 
v_grzes, Dzieki serdeczne za pomoc.Kurcze ten temat to same problemy z UMS8 hehe.

Powiedz mi jeszcze jesli mozesz dlaczego wywala mi blad przy probie otworzenia plkiu nazwa.avi obojetnie jakiego.czy to brak jakiegos kodeka (nie mam zadnych tylko to co instaluje sie z windows) te pliki w miedia player dzialaja a po wrzuceniu do ULeadMediaStudio wywala ten blad. Obraz w zalaczniku. dodam ze inne formaty nazwa.mov bez problemu ida


wtorek, 2 stycznia 2007, 13:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
To jest troche trudniejsza sprawa. Raczej nie wiem o co chodzi w tym komunikacie.
Spróbuj skasować folder 8.0 w katalogu C:\Documents and Settings\nazwa twojego konta\Dane aplikacji\Ulead Systems\Ulead MediaStudio Pro
a następnie ponownie włącz edytor.
Jeżeli to nie pomoże to spróbuj usunąć i ponownie zainstalować UMS8.
Może inni koledzy coś tu pomogą ?.


wtorek, 2 stycznia 2007, 14:26
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 7 września 2006, 11:20
Posty: 117
Post 
Kod:
Spróbuj skasować folder 8.0 w katalogu C:\Documents and Settings\nazwa twojego konta\Dane aplikacji\Ulead Systems\Ulead MediaStudio Pro
a następnie ponownie włącz edytor.

NIe pomoglo niestety. :cry:
Kod:
Jeżeli to nie pomoże to spróbuj usunąć i ponownie zainstalować UMS8.

tez nic nie dalo ;(
moze jakies inne propozycje?

edit:
Kurcze faktycznie chodzilo o kodeki zainstalowalem DirectShowPack +ffdshow i gra az milo.

A powiedz mi bo jestes widze w temacie przy tym UMS8 czy jesli zrobie sobie filmik w NTSC 16:9 to jak wypale na DVD bedzie smigac pod TV? bo widze ze tam 29 klatek jest a w pal 25.chodzi mi o ta mala panorame ktora ma NTSC a nie taka wielka jak to jest przy PAL 16:9


wtorek, 2 stycznia 2007, 15:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
Jeżeli chcesz zrobić obraz panoramiczny to wrzuć swój film na video1 a nad nim czyli video2 połóż maske(zrób w paint zdjęcie które ma góre i dół czarne pasy a środek biały) i zastosuj procedure którą opisałem wcześniej(Overaly). Po co kombinować z jakimś NTSC ? :roll:


piątek, 5 stycznia 2007, 00:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
W pelnej wersji programu taka maska jest juz gotowa.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


piątek, 5 stycznia 2007, 09:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL