Teraz jest poniedziałek, 13 lipca 2020, 09:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 UMSP8.0 wiesza się 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 maja 2003, 17:19
Posty: 37
Lokalizacja: Białystok
Post UMSP8.0 wiesza się
Proszę o kontakt ludzi, którzy pracują na w.w. programie bezproblemowo. Pracuję na tym sofcie od 2000 r. od wersji 6.0 i zawsze była to praca bardzo stabilna i komfortowa. Od pól roku robię przeróżne kombinacje i eksperymenty, aby równie stabilnie pracować, ale w żaden sposób mi to nie wychodzi.
Tak więc instaluję program na trzech kompach
1.ASUS K8N,Athlon 2000+,Radeo7000,Ram 1GB
2.MSI865PE Neo2,Pentium4 2.8GHz,Radeon9200,Ram 1GB
3.ASUS P5B,Intel Core2Duo E6400,RadeonX1600,Ram 2GB
Na każdym zachowuje się identycznie, czyli w trakcie pracy na timeline program się zamyka. Zdarza się to w różnych sytuacjach, przy przeciąganiu klipu, przy kliknięciu spacji w celu odtworzenia, przy nakładaniu efektu, filtru.Nie zauważyłem cechy wspólnej dla momentu wieszania się. Tylko renderuje bezproblemowo. Jest to na tyle częste zjawisko, że wyklucza jakąkolwiek pracę.
Żeby było śmieszniej, to dwóch kolegów ma te same problemy. Jeden ma soft piracki, pozostałe dwa legale.
Bardzo proszę osobę, która pracuje stabilnie na UMSP 8.0 o kontakt lub jakieś mądre podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.


wtorek, 9 stycznia 2007, 10:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Rzeczywiscie UMS Pro 8 lubi sie zawieszac, aczkolwiek nie dzieje sie to tak czesto jak Pan opisuje. Prosze zainstalowac SP1 (service pack 1) do programu ze strony producenta. Poprawi to nieco sytuacje. Prosze poczytac to forum. W opinii wielu uzytkownikow poprzednie wersje programu byly o niebo stabilniejsze. Niestety ta wersja taka nie jest i chyba nie nalezy sie spodziewac poprawy sytuacji w postaci kolejnego patcha. Wszystkie spostrzezenia jakie napisalem sa na podstawie lektory forum, gdyz ja mialem okazje testowac tylko i wylacznie wersje trial. Jeszcze jest tech support uleada, ale znajac zycie oprocz standardowego ble ble ble nic nie doradza. Moze uzytkownicy programu cos dopowiedza?

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 9 stycznia 2007, 10:52
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Ja dość często sięgam do tego softu i raczej nie mam z nim wielkich problemów. Owszem z początku się zdarzały, ale zainstalowałem wszystkie uaktualnienia ze strony producenta po kolei i trochę to pomogło. Poza tym nie mam śmietnika w systemie, robię częste zapisy projektu (to takie przyzwyczajenie). Zauważyłem, że zwisy ustępują kiedy się wolniej robi poszczególne operacje. Np. zbyt szybkie uruchomienie podglądu po umieszczeniu klipu na timeline może spowodować zwis, ale odczekanie sekundy, dwóch już nie powoduje. Tak, jakby czynność musiała się "ułożyć". Generalnie nie pamiętam ostatniego zwisu tego programu. Dodatkowo mam wyłączone w systemie zaawansowane opcje językowe, któe powodowały często (także przy innych programach) słynne komunikaty, że pamięć nie może być read i takie tam... :roll: Na razie jestem zadowolony z programu i w sumie go lubię.


wtorek, 9 stycznia 2007, 14:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 maja 2003, 17:19
Posty: 37
Lokalizacja: Białystok
Post 
Dzięki za zainteresowanie.
Oczywiście SP1 mam zainstalowany. W kompie jest tylko Windows XP+SP2, Ulead Media Studio Pro 8.0 i dzisiaj zainstalowałem EDIS-a. Żadnego więcej oprogramowania nie ma, ponieważ komputer pracuje jako stacja montażowa. Skonfigurowany jest BIOS jak i Windows do stabilnej pracy (powyłączane wszystko, co może absorbować system). Szukam podpowiedzi, charakterystycznej dla tej wersji UMSP 8.0, bo nigdy czegoś takiego nie przeżyłem.


wtorek, 9 stycznia 2007, 18:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Jeżeli program się niespodziewanie zamyka, może być to wina złej konfiguracji zestawu. Musi ona odpowiadać co najmniej minimalnym wymaganiom producenta + jakieś 50% dla komfortowej pracy. Czy np. pamięci masz jednej firmy, ten sam model, czy różne? Napisz też w jakich formatach montujesz filmy i podkładasz muzykę.


wtorek, 9 stycznia 2007, 19:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 28 sierpnia 2005, 15:33
Posty: 40
Lokalizacja: Grabówka
Post 
Proponuję poeksperymentować:

1. Spróbować zmiejszyć: (File->Playback option->Performance Level)
Niech to nie będzie max. (Przy wartości minimalnej podgląd przejść jest bardzo słaby, ale program jest stabilny)
2. Spróbować wyłączyć multi-threading (tam samo)
3. Pokombinować z ustawieniami tych opcji.

U mnie zdecydowanie pomogło.


środa, 10 stycznia 2007, 22:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 maja 2003, 17:19
Posty: 37
Lokalizacja: Białystok
Post 
Odpowiadam na postawione pytania.
W tej chwili podstawowym komputerem do montażu jest ASUS, Intel Core 2Duo 6400. Pamięci mam wszystkie jednakowe (4x512 MB DDR2PC6400 800MHz GelL Ultra CL4).Montuję w AVI (DV type-1 lub DV type-2).
Z tymi ustawieniami w "Playback Options" oczywiście kombinowałem na wszystkie sposoby - bez rezultatu.
Dosyć dobrze znam produkt UMSP i co mi tylko przychodziło do głowy w możliwościach ustawienia przeferencji, jak i ustawień projektu, przestawiałem. Nie stwierdziłem jednak żadnej poprawy. Jeśli co ok.15 minut program się "składa", to eliminuje go do pracy.
Może jeszcze ktoś ma jakieś sugestie?
Na razie "przegryzam się" przez EDIUSA. Jednak wolałbym pozostać przy UMSP.
Pozdrawiam wszyskich odwiedzających forum.


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 14:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
To jest po prostu dziwne. Może któryś z komponentów miesza w zestawie? Jeżeli soft jest oryginalny, z łatkami i optymalnie ustawiony nie może tak się zachowywać. Podkreślam, że ja nie pamiętam kiedy miałem ostatni zwis w UMSPro8. Kiedyś częściej się to zdarzało przy montażu mpegów 2, ale w avi bardzo rzadko. Wystarczyła zasada: minimalne wymagania programu + 50% i po kłopocie. A teraz mam zestaw na P5LD2 Deluxe, Pentium D 2,66 Ghz przetaktowany na 2,95, 1 Gb pamięci Gaila 667 Mhz dual i grafikę GeForce 7800 GT. Do tego dwa dyski 7200 obrotów Caviara, łącznie 240 Gb, Windows XP Home Edition. I zero kłopotów. 8O


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 17:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 maja 2003, 17:19
Posty: 37
Lokalizacja: Białystok
Post 
To bardzo ciekawe. Mam pytanie do SMYCZYK-a. Czy pracujesz na UMSP 8.0, czy tylko eksperymentujesz? Czy na przykład cały dzień coś montujesz na tym sofcie?
Próbowałem wszystkiego, co mi przychodzi do głowy, oprócz pracy w innym systemie niż Windows XP Professional. Chociaż dla pewności instalowałem od kolegi WinXP inny niż mój i też to samo. Próbowałem z SP1 i SP2 - nic nie zmienia.
Jeszcze przez kilka dni dam mu szansę! Może coś się "ruszy"!


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 18:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 28 sierpnia 2005, 15:33
Posty: 40
Lokalizacja: Grabówka
Post 
Też bym podejżewał jakiś element Twojego komputera, ustawienia biosu na max wydajności lub jakiś dodatkowy soft, który instalujesz. Na MSP8 przy standardowych ustawieniach owszem, zdarzały mi się zwisy przy wielogodzinnej pracy, ale na pewno nie co 15 minut.


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 23:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 maja 2006, 23:12
Posty: 259
Lokalizacja: Marcinkowo - Mazury
Post 
pracuje na tym sofcie non stop i nie jest aż tak źle. Podpowiem coś Wam -jeżeli nastąpi zwis odczekajcie około 20 - 30 sekund a program powróci do narmalnego funkcjonowania i by najmniej u mnie, taki zwis ponownie nie nastąpi do momentu mojego zakończenia pracy w nim. Takie zachowanie programu u mnie jest codziennością.
Lecz od czasu do czasu jakiś wyjątak się zdarzy. Ogólnie nie narzekam na problem "zwisów" programu


poniedziałek, 15 stycznia 2007, 23:41
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Cały czas coś tam montuję za pomocą UMSPro8, dlatego nie mogę wyjść z podziwu, że masz takie problemy. Jak możesz spróbuj na Homie postawić program, poza tym ujmij po kolei po kości pamięci i obserwuj. Kiedyś znajomy miał wadliwą kość i w pracy "normalnej" wszystko było OK, ale przy montażu coś podobnego mu się działo. Poobserwuj też temperaturę procka, chipsetu płyty głównej itd. Może tu leży pies pogrzebany, choć przy znacznym zbliżeniu do punktu krytycznego kompa raczej by się restartował. Postawiłbym też goły system, stery grafy i directy, bez driverów do poszczególnych innych komponentów i wtedy zrób instalkę, poprawki i popracuj. Może stery od muzyki są wadliwe? Nie instaluj tez żadnych firewalli czy antywirusa. :roll:


wtorek, 16 stycznia 2007, 00:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 maja 2003, 17:19
Posty: 37
Lokalizacja: Białystok
Post 
W jednej ze swoich wypowiedzi podkreśliłem, że na głównym komputerze służącym tylko do montażu jest Windows XP,UMSP 8.0 i obecnie EDIUS 4 i żdnych internetów, antywirusów, firewali i tym podobnych rzeczy. Oczywiście sterowniki, directX 9c i patche do UMSP są zainstalowane.
Jeśli mógłbym prosić o zrzuty preferencji na jakich macie ustawione Media, to będziemy mogli porównać i przeanalizować.
Ostatnia zakładka nie do końca jest dla mnie zrozumiała- chodzi o "video proxy".
Pozdrawiam zainteresowanych.


wtorek, 16 stycznia 2007, 11:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
To są moje preferencje:


wtorek, 16 stycznia 2007, 12:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 29 maja 2003, 17:19
Posty: 37
Lokalizacja: Białystok
Post 
Chyba coś drgnęło !!!
W preferencjach w zakładce General w pozycji Number of backups to miałem wpisaną wartość 10. Teraz mam 999 i na razie idzie nieźle. Po kilku dniach będę mógł coś więcej powiedzieć, ale żeby nie zapeszyć...
Wcześniej próbowałem wyłączyć wogóle automatyczne zapisywanie, ale nic to nie zmieniało.
Bądźmy dobrej myśli...!


wtorek, 16 stycznia 2007, 17:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL