Teraz jest czwartek, 9 lipca 2020, 06:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Capture w wersji Studio 10 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Capture w wersji Studio 10
Za pomocą DCR-TRV140E PAL. Do rzeczy:

Z podstawowych opcji przechwytów obrazu sprawdziłem trzy: DV, MPEG i DVD, wg mnie ich jakość przedstawia się od najlepszego tak: DV, DVD, MPEG. O MPEG nie będziemy pisać bo jego jakość całkowicie mi nie odpowiada. Zastanawia mnie przechwycenie w DV. 10 minut filmu zajmuje mi 2GB w formacie .avi, w sumie każdy się orientuje mniej więcej ile zajmuje zrzucony materiał w DV. Rozchodzi się o to, że jest on najlepszy z trzech przedstawionych przeze mnie rozwiązań, chcę go w zbliżonej postaci zapisać na płycie 4.7GB.
1. Jakiego kodeka użyć podczas kompresji, aby zachować zbliżone parametry do obrazu wejściowego?
2. Jak to jest, że pozostałe (DVD i MPEG) formaty mają mniej FPS, tzn. porównując je do DV chodzą zdecydowanie ślamazarniej, jakby im brakowało FPS'ów?
3. Jak puszczam ten przechwycony obraz za pomocą BSPlayera to jakość materiału jest gorsza niż gdy to robię Media Playerem Classic, jakim cudem? W tym pierwszym playerze przy ruchu kamery na krawędziach obiektów pojawiają się poziome linie.


sobota, 23 czerwca 2007, 22:07
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5111
Lokalizacja: Tczew
Post 
1 Po montażu kodujesz do mpeg2/DVD, żeby miec płytkę w dobrej jakości, czytaną wszędzie, lub do WMV, czy xvid do internetu...
2 :?: , ale i tak dyskusja akademicka - przechwytuj do DV.
3 Przeplot - telewizor go potrzebuje, ale niektóre playery komputerowe sobie z nim nie radzą.
4 Jednak nie czytasz forum, wszystko już było :wink: .

_________________
最诚挚的问候


sobota, 23 czerwca 2007, 23:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Obejrzałem kilka stron wcześniej i nie było nic interesującego, ale nie wykluczam że nie było wcale, jak było to przyznaje się do błędu :)

1. Może głupie pytanie, ala jaka jest różnica między przechwytem do DV i skodowaniu do MPEG2/DVD, a przechwytem bezpośrednio do MPEG2/DVD?


niedziela, 24 czerwca 2007, 00:03
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5111
Lokalizacja: Tczew
Post 
Nie ma głupich pytań, nawet jak odpowiedzi już padały :mrgreen:. Gorzej ze mną, bo odpowiedź może być głupia i to jak najbardziej :D . Jest ich kilka:
1 - Wypróbuj - jak nie zobaczysz różnicy - to jej dla Ciebie nie ma.
2a- Przy przechwytywaniu do DV następuje tylko zapisywanie podawanego z kamery sygnału DV, więc gubienie klatek może nastąpić jedynie przez niewydolność systemu dyskowego. Przy dzisiejszych szybkościach dysków twardych - nawet jeden dysk, przy niezoptymalizowanym windowsie i pracującym antywirusie nie powinien tego robić. Oczywiście z innych względów system powinien być przygotowany, dyski powinny być jednak dwa, a wszystkie "przeszkadzacze" powyłaczane.
2b - mpeg2 stanowi dużo mniejszy strumień danych, więc utrata klatek moze jedynie nastąpić z powodu zbyt słabego procesora w stosunku do wymagań programu kodujacego. W sklepach takie procesory już nie występują, (chyba)?
3a - DV zawiera wiecej informacji, jest mniej skompresowany, każda klatka zawiera pełną informacje o obrazie.
3b - mpeg2 jest bardziej skompresowany, zawiera mniej informacji o obrazie zarejestrowanym przez kamerę i nigdy już nie odzyskamy tej utraconej w czasie kompresji. Ponadto tylko co któraś klatka - kluczowa, ma taką informację. Reszta rejestruje tylko zmiany miedzy nimi.
4 Programy do edycji najczęściej i tak "tłumaczą sobie" materiał do montażu na DV. Trwa wiec to dłużej, i powoduje kilkukrotne obcinanie ilości szczegółów w obrazie filmowym. mpeg2 / DV / i znowu do mpeg2/DVD na przykład, a każda z tych konwersji jest jednak bardziej czy mniej stratna. Przy przechwycie do DV następuje tylko końcowa kompresja do mpeg2/DVD.
5 Pominąłem ryzyka związane z: Kolejnością półobrazów, zmianą przestrzeni barw i wielu innych rzeczy o których mam podobne jak Ty pojęcie :wink: .

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 24 czerwca 2007, 10:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
To zająłem się kodowaniem obrazu. Źródło to 10min, 2GB, DV. Kodowałem do PAL DVD (4:3) i PAL MPEG2 (720x576 ,25 fps).

PAL DVD (4:3) - przeplot raczej niewdoczny, jakość w porównaniu do DV o wiele gorsza, film zajmuje 628MB

PAL MPEG2 (720x576 ,25 fps) - przeplot widoczny jak cholera, jakość jak dla mnie najgorsza, film zajmuje 422MB

Żaden z tych formatów mnie nie zadowala


niedziela, 24 czerwca 2007, 11:34
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5111
Lokalizacja: Tczew
Post 
Bo są przeznaczone, jak sama nazwa wskazuje - do ogladania na ekranie telewizora PAL. Na ekranie telewizora HDready LCD będą wyglądać gorzej, (bo przeskalowanie...), a na ekranie monitora komputerowego - jeszcze gorzej, bo do przeskalowania dochodzi przeplot. No chyba że użyjesz playera który nie likwidując przeplotu w pliku, usuwa jego skutki na ekranie. Potrafią to power DVD, Win DVD, darmowy VLC (ale trzeba samemu tą funkcję uaktywnić) i pewnie inne. Nawiasem mówiąc gdybyś zaczął od edycji mpeg2, a nie DV - było by znacznie gorzej.
EDIT Nie pakuj więcej niż 1,5 godziny na płytkę, przy tworzeniu DVD i pozwól programowi dobrać bitrate.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 24 czerwca 2007, 11:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Widzę, że będzie trzeba trochę pokombinować :) Akurat mam film coś około 1h30min więc nie będzie problemu ze zmieszczeniem się na DVD. Jak zwolnię nieco miejsca na dysku, aby wszystko do DV przechwycić to dam znać co dalej. I jeszcze jedno pytanie, w tym wizardzie DV-to-DVD po co jest ta opcja Scan, domyślam się, że robi ona coś z kasetą tylko co (wyszukuje sceny)?


niedziela, 24 czerwca 2007, 12:23
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5111
Lokalizacja: Tczew
Post 
Xanagaz napisał(a):
... po co jest ta opcja Scan,

Chodzi o progresive scan? - To by było trwałe usunięcie przeplotu, jeżeli nie mylę czegoś z pamięci. Nie mam teraz dostępu do Studia, a zawsze możesz sprawdzić w dobrej i po polsku instrukcji :wink: .

EDIT No i pozajączkowałem :oops: , DiscoLED gdzie byłeś wcześniej :wink: .

_________________
最诚挚的问候


Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 czerwca 2007, 10:24 przez kotin, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 25 czerwca 2007, 08:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Xanagaz napisał(a):
I jeszcze jedno pytanie, w tym wizardzie DV-to-DVD po co jest ta opcja Scan, domyślam się, że robi ona coś z kasetą tylko co (wyszukuje sceny)?


Dokladnie. Jest to opcja pozwalajaca wyszukac wszystkie ujecia (sceny) nagrane w kamerze. Dzieki temu mozesz sobie wybrac ujecia, ktore cie intereseja i tylko je przechwycic do komputera w celu dalszej edycji. Zaoszczedzisz troche miejsca na dysku oraz czasu bo niechciane sceny nie zostana zaimportowane z kamery. Jesli zamierzasz przechwycic caly material to nie musisz uzywac funcji "scan". Calosc przechwyci sie jako jeden wielki klip, ktory mozesz podzielic potem podczas edycji.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


poniedziałek, 25 czerwca 2007, 10:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL